Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

takie szczegóły to on wszędzie wypatrzy :D

My też takie gniazdka zewnętrzne mamy przy każdym oknie balkonowym, będziemy wieszać lampki świąteczne to się przyda. 8)

Oj przyda , przyda - również na balkonie / nad wejściem / obok drzwi balkonowych zrobiliśmy takie podwójne gniazdko zewnętrzne - nie byłoby świecenia lampionów , lampek i ozdób świątecznych - a tak - świecą / świeciły / aż miło ...

I dom ładnie świątecznie przystrojony i żona się cieszy - same plusy :lol:

Gniazdka mamy na balkonie nad wejściem, na wykuszach, i na tarasie też jest jedno, może będzie kiedyś potrzebne. Jeszcze napiszę, że nasze zewnętrzne gniazdka podłączyliśmy pod osobny bezpiecznik, więc kiedy nie są potrzebne, korek jest wyłączony. Myślę, że to fajne rozwiązanie, może przyda się tym, którzy też myślą o takich gniazdkach i dopiero robią lub zamierzają robić instalację elektryczną. :D

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich!!!!!!!!!

Byduje koło Szczecina Oriona II. Wprowadziłem kilka zmian już wcześniej - wewnętrzne zmiany ścianek, podniesienie ścianki kolankowej i dobudowanie wiaty za garażem ale nie wiedziałem jak to wyjdzie w realu choć mam spore doświadczenia. Znalazłem Was 4 dni temu i dopiero dziś skończyłe wszystko przeczytać i obejrzeć - teraz już wiem jak to będzie wyglądać. Dzięki za wiele rad i zdjęć. Obecnie jestem na etapie zbrojenia stropu i chyba go zaleją w nadchodzącym tygodniu. Oczywiście od dziś będe z Wami. Sam zawodowo zajmuję sie projektowaniem, montażem i ekspertyzami systemów wodno-kanalizacyjnych i centralnego ogrzewania. Więć może sie do czegoś przydam. Jak cos to pytajcie

Do iglaków jest fajna rzecz - grzybnia z grzybów leśnych - można ją kupić na allegro - sam ją testowałem i na działce rekracyjnej po roku rosły mi grzyby i drzewka do dziś cieszą się świetną kondycją. W sumie to raptem 1,5 roku ale kupiłem już większa ilość i dodaję ją do wszystkich iglaków które sadze.

justa - z tymi lampkami i gniazdkami na zewnątrz jest ok że oddzielny bezpieczmnik ale może jak masz jeszcze możliwośc to pomyśl o naprzykład kilku gniazdkach na zewnątrz podłączonych pod oddzielny bezpiecznik i pod włącznik sterowany poziomem światła na zewnątrz. To znaczy że jeżeli na dwożu zrobi się ciemniej to obwód jest załączany i np. swiatełka się zapalają a jak robi sie jasno to wyłączaja. Fajnie jest to mieć do oświetlenia lampkami świątecznymi i np. oświetleniem z podbitki.

Staram sie wszystko przewidziec bo wiele widziałem. I naprzykład zrobiłem w czasie wykonywania fundamentów rutociąg do przedodów elektrycznych fi 110mm z rury kanalizacynej czerwonej. To nim pod chudziakiem będzie doprowadzone napięcie do budynki i w razie czego moge wyprowadzić kable na zewnątrz bez uciązliwego kucia. A zastanawiam sie nad małą elektrowniąwiatrowa czy fotoogniwami w przyszłości do czego i tak bede musiał kiedyś poprowadzić kable. A ten rurociąg na wszysto mi pozwoli bez kucia.

Oj przepraszam zapomniałem ale można jeszcze do tego obwodu zamiast czujnika światła zastosować włącznik czasowy który nastawisz sama w jakich godzinach ma załączać napięcie i na dodatek w jakie dni tygodnia. To ma sens kiedy niepotrzebne jest oświetlenia do końca nocy.

Oczywiście - w kwestii zewnętrznego zasilania / gniazdek / to musi być oddzielny obwód elektryczny zabezpieczony oprócz bezpiecznika jeszcze wyłącznikiem różnicowoprądowym - dla bezpieczeństwa oczywiście .

No i w kwestii zewnętrznego oświetlenia budynku - jak najbardziej programator czasowy - wyłącznik zmierzchowy nie za bardzo się sprawdza - samo światło się załącza jak zapadnie zmierzch ale szkoda żeby całą noc się świeciło ...

U nas taki przekaźnik czasowy znakomicie funkcjonuje jako sterowanie właśnie oświetlenia zewnętrznego .

No ale w tym przypadku to już pełna dowolność rozwiązań obowiązuje .

Pablitoo a jakie masz oświetlenie zewnętrzne?? Ja zastanawiam sie nad diodami w podbitce. Może z czasem podłącze je pod fotoogniwa.

U nas podbitka skrzynkowa - do której przymocowane są lampiony na krawędziach budynku takie jak ten :

http://img25.imageshack.us/img25/8107/pict69141br1.jpg

W tych lampionach świetlówki energooszczędne 5W .

Całe oświetlenie zewnętrzne sterowane programowalnym przekaźnikiem czasowym .