Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

Co prawda od strony formalnej jest to mój pierwszy post, ale poruszana tematyka jest mi bliska.Z naszej dwójki to moja lepsza połowa - Agana :roll: -ambitnie się udziela na tym szacownym forum.Niestety w chwili obecnej jest pozbawiona możliwości komunikacji, gdyż bidulka podupadła zdrowotnie i wylądowała w szpitalu :(

Co do myśli Tezeta, to kwota 300 tyś. balansuje na styku :-? a i to bez żadnych wodotrysków (oczywiście także bez kosztów związanych z działką, przyłączami etc.) Sądzę również, że spore znaczenie odgrywa region w którym stawiane są znaminite Oriony. My jesteśmy na etapie wyborów związanych z pokryciem dachu i jego ociepleniem. Kwoty, które będziemy musieli wyasygnować na ten etap też przyprawiają o zawrót głowy.

Mając nadzieję, że kolejny post będzie już od Agany, pozdrawiam wszystkich w jej i swoim imieniu

Tomek

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tomek, przekaż Aganie życzenia szybkiego powrotu do zdrowia.

Niestety wszystko drożeje i wcześniejsze wyliczenia okazują się nieaktualne lub trzeba szukać materiałów zamiennych lub rezygnować z niektórych pomysłów, żeby zmieścić się ilości pieniędzy jaką się posiada.

Czasami myślę, że mogłam wybrać jakiś mniejszy i prostszy domek i juz byłby gotowy, ale wtedy mąż dodaje mi otuchy i znów mi sę Orion podoba.

Pozdrowienia

Jurand - mam w mieszkaniu okna M&S. Nie moge powiedziec o nich zbyt wiele dobrego choc przypuszczam, ze w glownej mierze spowodowane jest to firma instalujaca. Maja ok 3 lat i ... sa nieszczelne zarowno na styku mur<->okno jak i na uszczelkach. Pozatym bralem udzial w kilku akcjach ratunkowych kiedy skrzydlo zostalo w rece szanownej malzonce :-? - wypadlo w pozycji posredniej pomiedzy uchylna a rozwierna.

Wydaje mi sie, ze bardzo wazna jest firma produkujaca okna (nie mylic z profilami) i montujaca je. Potrafia zepsuc opinie nawet najlepszym markom.

witajcie

bardzo serdeczne pozdrowienia dla agany i tomka. Trzymajcie się i niech "lepsza połowa" wraca szybko do zdrowia.

negocjuje z wykonawcamia. Mam jednego wykonawcę-artystę (w tym dobrym słowa znaczeniu). Wersję LUX wycenił na około 440t. Powiedział również, że wersja standard z dobrymi materiałami to około 350t. Ale w sumie jestem juz spokojniejszy chociaż sporo grosza trzeba jeszcze skądś wziąć.

u mnie ceny materiałów rosną na potęgę. Prawie jak inflacja w latach 90'.

Trzeba zrobić już zakupy.

Z oriona nie zrezygnujemy choć by się paliło i waliło. Wszyscy, wszyscy nam mówią, że to w końcu dobry wybór.

pozdrowienia dla wszyskich

szczególnie dla naszej agany

Życzę szybkiego powrotu do zdrowia Aganie.

Zmierzajcie w zdrowiu do nowego domu.

Jeśli chodzi o koszty to bardzo chcielibyśmy się zmieścić w 270-280 tys.W razie czego zamieszkamy na dole, a górę będziemy troche jeszcze strugać. Wstepne wyliczenia wskazują na te kwotę, chociaż.......rzeczywiście droga staje się juz byle śrubka.

No to Szymonie zabiles mi klina, tym bardziej ze czas nagli dodatkowo do 15 lutego jest promocja 8%. Ale pospiech jak zwykle jest zlym doradca. Przejrzalem watek "Szukamy dobrych okien" na forum i niezauwazylem by tak krytycznie wypowiadano sie o M&S. Ale tak jak piszesz swoj wklad w to wszystko mogla wniesc firma montujaca. Znow glowa puchnie ... :cry:

Jurand - popytaj w swoim otoczeniu o M&S a w szczegolnosci tego wykonawce ktorego masz na celowniku. M&Sy wydaja sie byc dosc popularnymi oknami wiec nie sadze, ze wszystkie sa tak felerne jak moje gdyz nie zdobyli by rynku. Traktuj moj poprzedni post raczej jako przestroge przed partaczami monterami. Zalozyli mi 3 okna w 4 godziny wraz z obrobka(rekord swiata) - brudzac prz tym na trwale drzwi wejsciowe i meble kuchenne pianka montazowa :evil: . Rozlozyli tez folie ochronna na wykladziny ale tak chodzili, zeby czasem tej foli nie nadepnac. :roll: Nie umieszkalem sobie potracic od rachunku ale uraz pozostal.

Koszty mojego Orionka szacuje optymistycznie na 280k (wraz z podlogami, lazienkami i kuchnia bez mebli) choc jak sami wiecie najlepiej zrobiony kosztorys potrafi wziac w leb.

AgataSG, zapytaj Rufio o budowy Oriona w okolicach Wrocka.

Gdzie wstawiliście kuchenki gazowe i co z okapem i wentylacją? Czy wentylacja w ściance kolankowej lub zewnętrznej (gdy kuchenka tak jak w projekcie) jest możliwa?

Czy ktoś już "meblował" salon?

Agana jak się czujesz?

Wracaj do zdrowia!

Tezet - planuje kuchenke dokladnie tak jak w projekcie. Jesli strop bedziesz mial typu (terriva) mozliwe bedzie wkucie plaskiego kanalu wentylacyjnego w sciane szczytowa i przekucie go przez warstwe stropu. "Garnki" stropowe zakladaja sie na sciane nosna na tyle, ze mozliwe bedzie przekucie sie przez nie bez natkniecia sie na zbrojenie. Dobrym rozwiazaniem (choc trudnym) jest przewidzenie gdzie taki kanal bedzie przebiegal na etapie zalewania stropu i umieszczenia klocka styropianowego w tym miejscu. Zrobilem tak dla przepustu pod odkurzacz centralny lecz zapomnielem o okapie.

Co do meblowania salonu - mielismy problem co z telewizorem. Rozwiazanie genialne co i proste - nie bedzie telewizora w salonie co pozwoli kominkowi wysunac sie na pierwszy plan. :D

AgataSG - jesli nie namierzysz nic pod Wrockiem zapraszam do Poznania (2h jazdy).

super, dzięki,

Klocek styropianowy wielkości pustaka? Tak tylko pytam ale na pewno majster będzie wiedział?!

Odkurzacz centralny?

Czy to na prawdę taki dobry wynalazek? Najbardziej (tylko?!) podobała mi się automatyczna zmiotka w kuchni. To rozwiązanie jest naprawdę super.

Ostatnio u znajomych widziałem cichutki, akumulatorowy, samosterujący odkurzacz, który jeździ pod wszystkimi meblami i czyści całe mieszkanie kiedy nikogo nie ma w domu. Do tego ma stację dikującą, gdzie się sam ładuje i potem zaczyna sprzątać w miejscu gdzie skończył. Wersja ze wszystkimi dodatkami to jakieś 2999.

pzdr

hehehe -oczywiscie klocek styropianowy ma wymiar przepustu jaki chcesz uzyskac.

Odkurzacz centralny - fajna rzecz. Najbardziej przekonuje mnie sposob czyszczenia kominka przy jego uzyciu (szufelka dyskretnie ukryta w poblizu kominka do zamiatania popiolu oraz separator popiolu do "generalnych" porzadkow w kominku). Jest jeszcze kilka innych ciekawych gadzetow - patrz np. http://www.husky.pl

U nas będzie płyta ceramiczna, nie ma gazociągu. Jak w projekcie.

Wentylacja pójdzie przez strop i potem ścianką kolankową i pod dachem do kominka wentylacyjnego w dachu.

Salon to kominek, przed nim ława bądż stolik i cos do siedzenia, przy ścianie komoda, jakas lampka stojaca, na ścianach obrazy. Parter ma być wypoczynkowo-gościnny.

Właśnie poważnie przymierzam się do kominka i kompletnie nie wiem jaki wkład powinnam wybrać. Co do wyglądu zewnętrznego to kilka koncepcji jest, ale to chyba będzie trudniejsze do zdecydowania od samego wkładu.

Co z wyborem okien, jakieś decyzje zapadły?

Ewo

co do kominka to u nas jest zgoda.

Nie wiem czy będziesz nim ogrzewać górę czy montować płaszcz.

My będziemy dogrzewać poddasze jako wspomaganie grzejników lub ich zamiennik. Uwielbiamy palić w kominkach. Nasz znajomy też lubił do czasu kiedy nie musiał palić bo miał tylko płaszcz wodny a na poddaszu było zimno.

Generalnie wolimy kominki otwarte ale tym razem ta opcja odpada.

Co do estetyki, to na wygodne wyglądają te z dwoma skrzydłami drzwiczek. Po otwarciu zajmują mało miejsca. Widziałem też kominak z czterema skrzydłami, które zgrabnie się skaładały i kominek mógł być otwarty lub zamknięty.

Duże kominki, szczególnie te z panoramicznymi szybami wyglądają jak pikarniki na drewno. Zresztą chyba są mało bezpieczne przy dokładaniu drewna.

Tezet, u nas kominek nie będzie do ciągłego palenia i nie będziemy montować płaszcza. Mąż uważa, ze palenie w kominku wcale nie jest fajna sprawą.

Też bralismy pod uwagę dwa skrzydła drzwiczek i wtedy była wizja kominka a la piec kaflowy. Podobają mi się tez kominki z cofniętym wkładem co przypominają otwarte palenisko. Na pewno nie chcę, żeby wyglądał jak telewizor. A rodzaj drzwiczek musi mieć wpływ na wygodę dokładania drewna i utrzymanie czystości. Muszę powaznie przyłożyc się do tego tematu a mało casu kruca bomba.

Kominak będzie na ścianie z cegieł. (jasnoczerwone zaimpregnowane) więc sam też będzie z pełnych cegieł może szamotowych. Widzieliśmy wiele kominów i czym skromniejszy tym lepiej. małe formy o większym palenisku.

Albo piec jak szafa. W lutowym muratorze było kilka kominków ale tak naprawdę to chyba tylko jeden był do zaakceptowania.

ja mam całą masę zdjęć różnych kominków z netu, forum i co ciekawsze powycinane z gazet. Tego ostatniego muratora nie mam, bo przestałam kupowac.

Tez myślałam o kominku z cegieł tyle że z drewniana belką - półką, powyżej ściana pomalowana. Potem był front kominka biały marmur styl angielski, nastepnie cały do sufitu w kaflach lub płytkach (nie wiem czy mozna stosować płytki) jak piec.

Siadam sobie w salonie na krzesełku turystycznym i wpatruję sie w tą sciane z kominkiem i dziure z wystającą rurą od wkładu i myślę, i wyobrażam sobie te różne wersje.