Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W garażu będę miał magazyn i warsztat a wiata będzie służyć za garaż i skład drewna.

Misterna konstrukcja :lol: - no ale to Ty masz być zadowolony ...

Apropos składu drewna - na lato planuję budowę drewutni - jako osobny drewniany budyneczek kryty dachówką / której mi sporo zostało z budowy dachu / .

Ma to być domek o drewnianych ścianach 3x3m / ew 2,5x2,5m / .

Czy ktoś wie może ile taki budyneczek musi być oddalony od granicy działki ??

Pasuje mi go przytulić do narożnika działki tak ca 1,5m od granic - można tak blisko granicy budować ??

Nie chciałbym mieć potem problemów z sąsiadami / jeszcze ich nie mam - sąsiadów rzeczjasna z tej strony .../ .

Dziękuję - właśnie o takie info mnie chodziło - posiadałem dawniej właśnie taki rzut co gdzie można ale gdzieś zapodziałem ...

Jednak 4 metry ... - no cóż - jak trzeba to trzeba - ale dziwne - bo składzik na narzędzia można 3m dla ściany bez okien / 4m z oknami / ... , a drewutnia gdzie nie ma okien jednak 4 metry od granicy ... :-?

Ale czekaj czekaj zobacz co znalazłam.................

DZIAŁ II

Zabudowa i zagospodarowanie działki budowlanej

Rozdział 1

Usytuowanie budynku

Altana lub wiata. Obiekty te zaliczamy do budowli. Jeśli mają ściany, to spełniają funkcje użytkowe budynków o przeznaczeniu gospodarczym. Minimalna odległość od granicy takiego obiektu to 4 m (albo 3 m, jeśli w ścianie zwróconej ku granicy nie ma okien ani drzwi). Można go postawić bezpośrednio przy granicy na podobnych warunkach jak garaż. Jeżeli wiata czy altana nie mają ścian, to nie ma podstaw do stosowania przepisów dotyczących odległości budynków od granicy działki.

:D

Ściany z desek bitych na zakładkę ze szczelinami do przewiewu .

Na konstrukcji więźba i dach o skosie połaci 40 stopni przykryty dachówką .

No i drzwi .

Wszystko posadowione na 4 stopach fundamentowych około 20cm nad poziomem gruntu .

Podłoga też przewiewna z desek ze szczelinami .

Taki mam ambitny plan na lato - a co z tego wyjdzie - zobaczymy ... :D

Ściany z desek bitych na zakładkę ze szczelinami do przewiewu .

Na konstrukcji więźba i dach o skosie połaci 40 stopni przykryty dachówką .

No i drzwi .

Wszystko posadowione na 4 stopach fundamentowych około 20cm nad poziomem gruntu .

Podłoga też przewiewna z desek ze szczelinami .

Taki mam ambitny plan na lato - a co z tego wyjdzie - zobaczymy ... :D

O kurcze pieczone :o

Ale rozumiem doskonale. Jak coś zrobic to raz a dobrze

Do tej pory drewno do kominka składuję na kupie w narożu działki pod chmurką - jak na focie poniżej / kupa drewna przykryta gruba czarną folią - widok z zasypanego tarasu / :

http://img25.imageshack.us/img25/289/pict69311da9.jpg

Szkoda drewna - które tanie nie jest - a po drugie jak już postawić drewutnię - to ładny i estetyczny domek :D

Ale - pożyjemy, zobaczymy :D

Tak jak obiecałam zamieszczam zdjęcia naszego Orionka. Mieszkamy os października, jest super. Orion to na prawdę dobry projekt - nie za duży, nie za mały, ciekawy architektonicznie, przytulny w środku - aż słów brak:-)

http://picasaweb.google.pl/baszuk07/Domek#

Baśka

Witaj Basiu,

właśnie obejrzałam Twoją galerię i bardzo żałuję, że nie udało się nam zobaczyć Twojego domu na żywo. Rozmarzyłam się. Ładna kolorystyka wewnątrz i na zewnątrz. Ciekawy pomysł z umiejscowieniem wejścia do piwnicy.

Pozdrawiam Dominika

Do iglaków jest fajna rzecz - grzybnia z grzybów leśnych - można ją kupić na allegro - sam ją testowałem i na działce rekracyjnej po roku rosły mi grzyby i drzewka do dziś cieszą się świetną kondycją. W sumie to raptem 1,5 roku ale kupiłem już większa ilość i dodaję ją do wszystkich iglaków które sadze.
cenna uwaga może wiosną pomoże to moim iglaczkom :lol:

Mam pytanko. Jak rozwiązaliście problem przejścia do pomieszczenia nad garażem???? - czy tak jak jest w projekcie przez łazienkę?? Nie wiem jak to wyjdzie i co z tym zrobić. Dzięki

Hej

Do pokoju nad garażem wykonałem przejście z hallu na poddaszu w postaci korytarzyka wykrojonego kosztem łazienki i częśc i sypialni .

Dankaf my w zeszłym roku dostaliśmy wycenę na Robena średzką falistą na kwotę 17550 zł. RuppCeramikę Rubin Tek (niesamowicie podoba mi się ta dachówka) na kwotę 19900. I to jest już z tymi wszystkimi dodatkami. Mniej więcej trzeba liczyć, że jak sama dachówka kosztuje np. 10 tys. to dodatki (klamry, gąsiory itd.) drugie tyle.

Oczywiście ceny inaczej kształtują się w różnych regionach kraju