Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

już tłumaczę:

w projekcie jest: wejście do łazienki i do pralni (nad garażem) obok jest pokój a my zrobiliśmy: korytarz między łazienką a pokojem (zdjęcie 9,13,23), w tym pokuju zrobione jest przejście do garderoby (tj. nad garażem-zdjęcie 18,26) i z tamtąd jest przejście do pralni (też ona jest nad garażem-zdjęcie 7) czyli garaż mamy podzielony na 2 częsci - pralnia i garderoba - wejście do garderoby przez pralnię i pokój a do łazienki wejście jest z tego zrobionego korytarza (widac to na zdjęciu 3).

Witam wszystkich. Mam pytanie do już mieszkających w Orionie, czy łazienka na dole - 2,8 m2 jest wystarczająco duża by zmieścić kabinę prysznicową, bo jak zobaczyłam zarys tej łazienki na budowie znajomej, która nic nie zmieniała to wygląda tak, że tam będzie za mało miejsca na kabinę? Albo to tylko takie odczucie jak jeszcze ścian nie ma.

Witam,

jestem tu zaledwie od paru godzin

,,lecz łączy nas wiele -Orion "

Mam działkę i plany na przyszłość konkretnie Orion III.

Obserwuje Forum ,,Kto buduje dom "ORION"-od 15 miesięcy

przeczytałem 60 stron i kilka tysięcy postów,Oriona wybrałem spośród 3000 projektów.-Tak więc jestem z wami od początku,, 12 Wrzesień 2004 17:45"

:D

może inaczej:

(1) zdjęcie 4,5 zrobione jest z pozycji balkonu - nad wejściem głównym do domu,

(2) zdjęcie 6 - to garderoba połączona z pokojem i przejściem do pralni (pokój ten który znajduje się na wprost balkonu na korytarzu),

(3) zdjęcie 7 - to właśnie pralnia (w połowie po prawej stronie są drzwi i przejście do garderoby),

(4) zdjęcie 8 to łazienka,

(5) zdjęcie 9,29 - korzytarz do pralni,

(6) zdjęcie 10 - pokoje (ten po lewej jest z garderobą również zdjęcie 19,26), pokoje znajdują się nad wykuszem i salonem na dole,

(7) zdjęcie 11,12 - zrobione jest z pokoju (ten z garderobą), zdjęcie 13 - widac zarówno przedpokój , wejście do łazienki a idąc dalej na prawo wejdzie się do pralni,

(8) zdjęcie 14,15 - pokój nad salonem,

(9) zdjęcie 16,17,21,22 - pokój nad kuchnią,

(10) zdjęcie 18- widok na korzytaz (do łazienki i pralni-również zdjęcie 23,24 i pokój nad wykuszem (salon),

11) zdjecie 25,27,28 - zdjecie zrobione z pokoju (tego nad wykuszm - salon)

(12) zdjęcie 30,31,32,33 - układ schodów

Witam wszystkich. Mam pytanie do już mieszkających w Orionie, czy łazienka na dole - 2,8 m2 jest wystarczająco duża by zmieścić kabinę prysznicową, bo jak zobaczyłam zarys tej łazienki na budowie znajomej, która nic nie zmieniała to wygląda tak, że tam będzie za mało miejsca na kabinę? Albo to tylko takie odczucie jak jeszcze ścian nie ma.

Dolna łazienka w Orionie jest tylko 0,1m2 mniejsza niż w Ambrozji :wink:

Nam zmieści się kabina prysznicowa 80-tka, więc wcale nie będzie taka mała.

Chyba żadna z osób, które budowały ten dom, nie zrezygnowała z prysznica w dolnej łazience. Ale oczywiście moja pamięć nie jest absolutna i mogę się mylić :)

już tłumaczę:

w projekcie jest: wejście do łazienki i do pralni (nad garażem) obok jest pokój a (...)

Każde zdjęcie w albumie możesz podpisać .

Otwierasz swój album i klikasz EDYTUJ i wybierasz opcję PODPISY - otwierają Ci się wówczas wszystkie zdjęcia z możliwością dodania podpisu pod fotką - możesz tak wszystkie opisać .

Wówczas jak ktoś będzie oglądał Twój album przeczyta opisy pod fotami :D .

(10) zdjęcie 18- widok na korzytaz (do łazienki i pralni-również zdjęcie 23,24 i pokój nad wykuszem (salon),

(...)

Widzę że poddasze masz zrobione prawie dokładnie tak jak ja zrobiłem :)

Korytarz do pokoju nad garażem , wejścia do sypialni ... - tylko schody inne - i skutkiem tego zakończenie schodów na poddaszu inne .

Bardzo ładnie .

Łazienka na parterze jest w sam raz :)

Ja trochę ją powiekszyłem kosztem pralnio/kotłowni .

Kabina prysznicowa mieści sie bez problemu - u nas jest 90-tka .

Wszystko zależy jaka kabine przewidujesz, polokroagla czy kwadrat. Ja chcialem od samego poczatku kwadrat w zwiazku z tym 90-tka niezbyt wchodziła w gre bowiem rama byłaby jakies 2 cm od okna, dlatego zdecydowalem sie na 80-tke.

Wszystko zależy jaka kabine przewidujesz, polokroagla czy kwadrat. (...)

Celna uwaga - u nas kabina półokrągła - no i nasza kabina nie jest zamontowana na ścianie z oknem - tylko na ściane z drzwiami wejściowymi do łazienki .

Mam pytanie - do mieszkających już w Orionach - jak i jeszcze nie :D

Czy stosujecie u siebie zmiękczacze jonowymienne do wody użytkowej ??

Generalnie u mnie w domu mam wodę o twardości ca 11 dH - czyli średnio twarda.

Woda jest bardzo smaczna i zawsze wzbraniałem się przezd używaniem tego typu konstrukcji - zawsze priorytetem dla mnie były walory organoleptyczne i smakowe wody :D

Jednak przy takiej twardości wody co jakiś czas obserwuję zakamienianie czajników , ekspresów , wnętrz muszli klozetowej etc ...

Oczywiście co jakiś czas czyszczę i odkamieniam te elementy - jednak - po co to robić skoro można nie robić - wystarczy posiadać miekką wodę i żadne takie zjawiska nie występują ... - dodatkowo lepiej sie pranie pierze , naczynia w zmywarce myją itepe ... / teraz używam zmiękczaczy polifosfatowych przed pralką i zmywarką / .

Robiąc instalację wody w domu przewidziałem mozliwość montażu takiego urządzenia i mam przygotowane przyłącza do takiej kolumny .

Może ktoś użytkuje taką kolumnę i podzieli się wrażeniami ??

Nabywać i montować czy nie ...

http://www.instalpiast.pl/galerie/z/zmiekczacz-wody-cosmowat_45.jpg

Już wszystko jasne :D

Wydaje mi się tylko, że przez te przeróbki powiększył się Wam przedpokój na poddaszu, natomiast łazienka i pokoje są mniejsze niż w oryginale.

tak masz rację łazienka nie jest duża, ale obecnie mamy taką która ma ok.15 m i jest dla nas zbyt duża, dlatego zdecydowaliśmy się powiększyc korytarz a zmniejszyć łazienkę :lol:

Temat juz nieco sie przewijal przez forum, wiem.....mianowicie, czy ktos z szanownych forumowiczow ocieplal swoje poddasze welna mineralna+plyta kartonowo-gipsowa we wlasnym zakresie? Czy jst to czynnosc skomplikowana, ile zajmuje to czasu? Ile wydaliscie na materialy?

Drugie moje pytanie...zamiast kupowac sadzonki tui, postanowilismy zasadzic ( z nasion) kilkaset na siewniku. Poczekac do jesieni i zasadzic na miejscu. Czy kiedys ktos z was probowal takiego eksperymentu?

Super sa Wasze Oriony....u nas, narazie zimowy zastoj :(

Mam pytanie - do mieszkających już w Orionach - jak i jeszcze nie :D

Czy stosujecie u siebie zmiękczacze jonowymienne do wody użytkowej ??

Generalnie u mnie w domu mam wodę o twardości ca 11 dH - czyli średnio twarda.

Woda jest bardzo smaczna i zawsze wzbraniałem się przezd używaniem tego typu konstrukcji - zawsze priorytetem dla mnie były walory organoleptyczne i smakowe wody :D

Jednak przy takiej twardości wody co jakiś czas obserwuję zakamienianie czajników , ekspresów , wnętrz muszli klozetowej etc ...

Oczywiście co jakiś czas czyszczę i odkamieniam te elementy - jednak - po co to robić skoro można nie robić - wystarczy posiadać miekką wodę i żadne takie zjawiska nie występują ... - dodatkowo lepiej sie pranie pierze , naczynia w zmywarce myją itepe ... / teraz używam zmiękczaczy polifosfatowych przed pralką i zmywarką / .

Robiąc instalację wody w domu przewidziałem mozliwość montażu takiego urządzenia i mam przygotowane przyłącza do takiej kolumny .

Może ktoś użytkuje taką kolumnę i podzieli się wrażeniami ??

Nabywać i montować czy nie ...

http://www.instalpiast.pl/galerie/z/zmiekczacz-wody-cosmowat_45.jpg

Pablitoo - my nie jesteśmy na takim etapie co ty :( dla nas woda to woda - z pewnością w przyszłości zapytamy się ciebie co zainstalowałeś w tej kwestii :lol: