Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Temat juz nieco sie przewijal przez forum, wiem.....mianowicie, czy ktos z szanownych forumowiczow ocieplal swoje poddasze welna mineralna+plyta kartonowo-gipsowa we wlasnym zakresie? Czy jst to czynnosc skomplikowana, ile zajmuje to czasu? Ile wydaliscie na materialy?:(
my ocieplaliśmy wełną rockwool 160m +100 m, osb 1,25x2,5 8 mm 64 szt, folia paraizolacyjna ok.150 m łącznie ok. 7000,00 zł sama bym tego nie chciała robić - ale to nie jest jakaś bardzo skomplikowana czynność :-?

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Temat juz nieco sie przewijal przez forum, wiem.....mianowicie, czy ktos z szanownych forumowiczow ocieplal swoje poddasze welna mineralna+plyta kartonowo-gipsowa we wlasnym zakresie? Czy jst to czynnosc skomplikowana, ile zajmuje to czasu? Ile wydaliscie na materialy?:(
my ocieplaliśmy wełną rockwool 160m +100 m, osb 1,25x2,5 8 mm 64 szt, folia paraizolacyjna ok.150 m łącznie ok. 7000,00 zł sama bym tego nie chciała robić - ale to nie jest jakaś bardzo skomplikowana czynność :-?

Szybka odpowiedz :D

A czy pod poszyciem zewnetrznym macie pape czy membrane z folii??

I nie bardzo rozumiem ilosci welny 160 m+ 100 m???

Dzieki bardzo za tak szybka odp :lol:

Witam wszystkich. Mam pytanie do już mieszkających w Orionie, czy łazienka na dole - 2,8 m2 jest wystarczająco duża by zmieścić kabinę prysznicową, bo jak zobaczyłam zarys tej łazienki na budowie znajomej, która nic nie zmieniała to wygląda tak, że tam będzie za mało miejsca na kabinę? Albo to tylko takie odczucie jak jeszcze ścian nie ma.

Dolna łazienka w Orionie jest tylko 0,1m2 mniejsza niż w Ambrozji :wink:

Nam zmieści się kabina prysznicowa 80-tka, więc wcale nie będzie taka mała.

Chyba żadna z osób, które budowały ten dom, nie zrezygnowała z prysznica w dolnej łazience. Ale oczywiście moja pamięć nie jest absolutna i mogę się mylić :)

Oj dziękuje justa*, pablitoo i jurand za rozwianie wątpliwości. W weekend jade zobaczyć Orionka znajomych, już ze ścianami i dachem:) No i oczywiście zalicze małe WC na dole. A ja jeszcze się decyduje albo Orion albo Ambrozja:)

Pozdrawiam:)

Pablitoo a propo PICASSA - troszkę skomplikowany ten program, tak do końca nie wiem jak mi się udało z tymi zdjęciami, próbowałam zgodnie z twoimi wskazówkami ale tam coś nie tak było, jak będę zamieszczac nowe zdjęcia to z pewnością będę pytac :roll: fotosik był zdecydowanie dla mnie łatwiejszy

Ambrozja to też ciekawy projekt, z jednym ale czy przejście przez pomieszczenie gospodarcze to dobry pomysł?

Chodzi Ci o przejście do garażu? Przecież w Orionie jest tak samo :roll:

Ambrozja też ładna, ale ja już tak lubię swój dom ,że znalazłam kilka ale........

Pewnie się czepiam :D jednak salon wydaje mi się mało ustawny i ten pokoik na dole za wąski (jakieś 2,80/4,5m) reszta fajna :D

pablitoo!!

Ja zamontowałem już wiele takich zmiękczaczy do wody. Zmiękczacz jonowymieny a takowy to jest nie zmieni mocno smaku wody tylko pozbawi ją jonów wapnia i magnezu. Konstrukcji tej co masz na zdjęciu nie montowałem a po naklejce wiem że to bimsowskie urządzenie - nie bardzo mam do nich zaufanie. Ja montowałem w 95% zmiękczacze Aquahome - firmowane przez Viessmanna. U siebie będe tkie montował też. Oczywiście jeżeli podłączysz zmiękczacz to on zliwkiduje twardość do 0 - a norma mówi że woda powninna mieć przynajmniej 3 stopinie niemieckie. Większość jednak inwestorów różnie tu ustawia. Zawsze pytam po jakimś czasie czy są zadowoleni. Kobiety sa bardzo - mniej kanmienia na ceramice, garnkach, pod pralki trzeba dawać mniej proszku, do zmywarki mniej tych tabletek, mydła używa sie tylko minimalnie ja również szamponów. Kremy i wszystkie balsamy do ciała to skóra normalnie jakby pochłania - wręcz rewelacja. Mężczyźni znów znależli wadę - jak ma się ręce brudne w smarze to w żaden sposób nie idzie ich do myć - hahah. Ale tak obrazowo to woda twarda - to woda z piaskiem czyli lepiej zmywa sie smary itp jak również naskórek przez co skóra stara sie przed tym bronić i jest bardziej taka cgropowata i twarda - a przy miekkiej wodzie czyli bez piasku jest delikatna i mięka bardziej skłonna wciągać w siebie różnego rodzaju kremy itp.

pablitoo!!

Ja zamontowałem już wiele takich zmiękczaczy do wody. Zmiękczacz jonowymieny a takowy to jest nie zmieni mocno smaku wody tylko pozbawi ją jonów wapnia i magnezu. Konstrukcji tej co masz na zdjęciu nie montowałem a po naklejce wiem że to bimsowskie urządzenie - nie bardzo mam do nich zaufanie.(...)

Kolumna ze zdjęcia to CosmoWater wersja HOME . Podałem to jako przykład - jeszcze sie nie zdecydowałem czy zakładać kolumnę czy nie - takoż nie mam wybranego producenta i modelu zmiekczacza .

No i właśnie mnie chodzi o to "nie zmieni mocno smaku wody" - co to znaczy ?? - jak mocno ... - a wydatek kilku tysięcy złotych w ciemno - to nie brzmi ciekawie ...

Ambrozja to też ciekawy projekt, z jednym ale czy przejście przez pomieszczenie gospodarcze to dobry pomysł?

Chodzi Ci o przejście do garażu? Przecież w Orionie jest tak samo :roll:

Ambrozja też ładna, ale ja już tak lubię swój dom ,że znalazłam kilka ale........

Pewnie się czepiam :D jednak salon wydaje mi się mało ustawny i ten pokoik na dole za wąski (jakieś 2,80/4,5m) reszta fajna :D

w Ambrozji jest przejście z garażu przez pomieszczenie gospodarcze do holu - wydaje mi się że to nie jest najlepsze rozwiązanie w Orionie jest przejście bezpośrednio do holu (przez pomieszczenie gospodarcze nie przechodzisz)

Justa* - my poprzez zmianę ułożenia schodów zamórowaliśmy ścianę (tą częśc na przeciw wykusza) i mamy salon ustawny, zlikwidowaliśmy wnęki przy pokuju na dole (wejście do pokoju mamy od strony przejścia do garażu) dzięki tym zmianom pokój jest naprawdę duży (w niedzielę zrobię fotki) :lol:

pablitoo!!

Ja zamontowałem już wiele takich zmiękczaczy do wody. Zmiękczacz jonowymieny a takowy to jest nie zmieni mocno smaku wody tylko pozbawi ją jonów wapnia i magnezu. Konstrukcji tej co masz na zdjęciu nie montowałem a po naklejce wiem że to bimsowskie urządzenie - nie bardzo mam do nich zaufanie.(...)

Kolumna ze zdjęcia to CosmoWater wersja HOME . Podałem to jako przykład - jeszcze sie nie zdecydowałem czy zakładać kolumnę czy nie - takoż nie mam wybranego producenta i modelu zmiekczacza .

No i właśnie mnie chodzi o to "nie zmieni mocno smaku wody" - co to znaczy ?? - jak mocno ... - a wydatek kilku tysięcy złotych w ciemno - to nie brzmi ciekawie ...

Ja zamontowałby Aquahome 18 w domu- koszt ok 2500,- (przynajmniej u mnie) Na temat smaku nikt nic nie mówił a mam wrażenie iż jony wapnia i magnezu w niewielkim stopniu wpłyają na smak wody. Sam nie próbowałem surowej wody bez zmiękczacza i z nim.

Kocioł do Oriona całkowićie wystarczy 21 kW szczególnie jeżeli to kocioł kondensacyjny.. Zapotrzebowanie tak napradę zgodnie z obiczeniami przy dobrze zaizolowanym budynku wraz z wentylacją jest na poziomie 16 kW - a moc większa potrzebna jest jedynie do szybkiego podgrzewu wody do czego potzrzebne jest 18-22kW. Nie jestem zwolennikiem wyprowadzzania spalin przez ścianę - wiąże sie to z tym iż spaliny dostają sie po dpodbitkę nawet przez otwarte okna powyżej. Elewacja z czasem też ulega przebarwieniu powyżej wylotu. Włożenie wkładu do komina przecież nie jest dużym kosztem a wtedy zawsze mamy swięty spokój.