Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kocioł do Oriona całkowićie wystarczy 21 kW szczególnie jeżeli to kocioł kondensacyjny.. Zapotrzebowanie tak napradę zgodnie z obiczeniami przy dobrze zaizolowanym budynku wraz z wentylacją jest na poziomie 16 kW - a moc większa potrzebna jest jedynie do szybkiego podgrzewu wody do czego potzrzebne jest 18-22kW.(...)

Spokojnie wystarczy kocioł o mocy max 19kW i jak najniższej mocy minimalnej .

Zapotrzebowanie na poziomie 16kW na budynek to dla Oriona obliczeniowo ponad 100W/m2 ! To bardzo dużo .

Spokojnie do obliczeń można przyjąć 70W/m2 a nawet 50W/m2 .

Zapotrzebowanie na moc 10kW dla c.o. wg mnie jest jak najbardziej miarodajne .

Oczywiście na względzie trzeba mieć komfort ciepłej wody użytkowej - a tutaj 10kW to mało - żeby nie czekac pół godziny na podgrzanie zasobnika trzeba dobrać mocniejszy kocioł .

Czywiście masz racje ale to zleży w jaki sposób przyjmie sie obliczenia na zapotrzebowanie. W pierwotnym projekcie przy orginalnej wysokości scianki kolankowej, ogrzewaniu garażu i strychu na poziomie 12- 14st C to będzie ok 10 kW ale jeżeli uwzględnimy zwiększenie powierzchni użytkowej poprzez podniesienie ścianki kolankowej, uwzględnimy iż strych będziemy traktować jak normalne pomieszczenie, temp. garażu na pozimie 18 stC wentylację w pomieszczeniach jako 1.5 krotną na godzinę, strefę klimatyczną w której znajduje sie budynek ( -16 st C) jak również uwzględni się jak usytuowany jest budynek w stosunku do wiatru wtedy zapotrzebowanie jest na ok 16 kW. Oczywiście liczyłem to pod siebie. Niemniej jednak montuję kocioł Vitodens 200 Viessmanna 26kW ponieważ ten kocioł ma modulowaną moc palnika w zakresie od 10 do 26 kW i wielkość zapotrzebowania w tym zakresie nie mam wpływu na sprawność urządzenia.

(...) Niemniej jednak montuję kocioł Vitodens 200 Viessmanna 26kW ponieważ ten kocioł ma modulowaną moc palnika w zakresie od 10 do 26 kW i wielkość zapotrzebowania w tym zakresie nie mam wpływu na sprawność urządzenia.

Ja posiadam kocioł Vitodens 200 8-24kW z zasobnikiem 120l Vitocell 100 , sterowany pogodowo regulatorem Vitotronic 200 - dokonałeś dobrego wyboru :D

Wiem bo to moja branża i Ty masz ten sam kocioł tylko starszy model - więć podawana moc jest dla parametrów 80/60 st C a dla 50/30 masz moc modulowaną 6,5 - 26 kW. Ja tylko będę miał 150 L zasobnik bo 120 to chwilami może okazać się za mało.

Dokładnie tak jest .

Moja kotłownia w pralni i Viessmann z profilu - jak widać kocioł zamontowany na ściance z wnęką obok komina :

http://img26.imageshack.us/img26/7569/pict39161.jpg

Trochę małe do zdjęcie ale moge zdradzić ci kilka uwag :

- na powrocie z co masz zamontowany filtr siatkowy wymagany przez producenta ok jest tylko zle założony.

- nie widze z czego masz wykonane co ale wydaje mi sie ze z miedzi - zawory są mosiężne a ktoś kto to montował to chyba oszczędzał bo kształtki powkładał stalowe ocynkowane - przyczyną takiego wykonania jest póżniej korozja elektrolityczna !!!!!!!!

- instalacja gazowa powninna mieć jak najmniej połączeń i gwintów - powinna być pospawana!! - poco jest ten trójnik na gazie zaślepiony?? - elastyczbe złącze do gazu które posiadasz jest tak naprawdę do podłączeń kuchenek gazowych - ja nie pozwoliłbym na takie podłączenie z kotlem

- czy masz filtr na gazie z zaworem odcinającyj??

- pompę cyrkulacyjną obróć tak aby kabel był skierowany w dół (po to aby woda w razie czego po kablu nie wpłyneła do pompy)

Trochę małe do zdjęcie ale moge zdradzić ci kilka uwag :

Dzięki bardzo -

widać że taki forumowicz na liście to skarb :D

- na powrocie z co masz zamontowany filtr siatkowy wymagany przez producenta ok jest tylko zle założony.

- tak filtr siatkowy wymagany przez producenta kotła - jest założony dobrze - tzn kierunek przepływu cieczy przez filtr zgodny ze strzałką na korpusie .

- nie widze z czego masz wykonane co ale wydaje mi sie ze z miedzi - zawory są mosiężne a ktoś kto to montował to chyba oszczędzał bo kształtki powkładał stalowe ocynkowane - przyczyną takiego wykonania jest póżniej korozja elektrolityczna !!!!!!!!

Tak - masz rację instalacja c.o. jest wykonana z miedzi do belek rozdzielaczy - potem z belek już alu-pex .

Mam w układzie jedną kształtkę ocynkowaną - dobrze zauważyłeś - mój instalator założył taką a ja zbagatelizowałem sprawę i stwierdziłem- kiedyś się wymieni - jak życie pokazuje raczej się chyba nie wymieni ... :lol:

Korozja elektrolityczna mi nie grozi - cały układ c.o jest zalany od pierwszego uruchomienia inhibitorem korozji COPAL .

Objawem występowania korozji elektrolitycznej jest wydzielanie się wodoru w układzie c.o. - przez odpowietrzniki kaloryferów - można to łatwo sprawdzić - u mnie wodoru ani śladu ...

Oczywiście jak się zbiorę w sobie to wymienię tą kształtkę - ale nie ma co demonizować jednego ocynkowanego kolanka w całym układzie z miedzi - chyba że jednak trzeba - jak uważasz ?

- instalacja gazowa powninna mieć jak najmniej połączeń i gwintów - powinna być pospawana!! - poco jest ten trójnik na gazie zaślepiony?? - elastyczbe złącze do gazu które posiadasz jest tak naprawdę do podłączeń kuchenek gazowych - ja nie pozwoliłbym na takie podłączenie z kotlem

- czy masz filtr na gazie z zaworem odcinającyj??

Trójnik na gazie przed samym wejściem do kotła miał być do celów inspekcyjnych i kontroli szczelności układu gazowego - miałem takie trójniki w mieszkaniach gdzie mieszkałem przy piecykach gazowych - były one niezbędne do kontroli szczelności układu przez pracowników gazowni - więc taki sam kazałem założyć i tutaj - rzeczywiście być może jest to przerost formy nad treścią ...

Elastyczne przyłącze gazu do kotła - może rzeczywiście nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem - instalator tak mi założył - ja nie widziałem przeciwwskazań - jest atest na ten przewód - można go stosować do takich celów - więc nie oponowałem - zwłaszcza że podczas odbioru instalacji gazowej pracownicy gazowni nie mieli żadnych przeciwwskazań , serwisant Viessmanna również ...

Oczywiście mam filtr na przewodzie gazowym wraz z zaworem odcinającym - również są to elementy wymagane przez producenta kotła - bez tego - nie byłoby uruchomienia kotła ...

- pompę cyrkulacyjną obróć tak aby kabel był skierowany w dół (po to aby woda w razie czego po kablu nie wpłyneła do pompy)

A dlaczego woda miałaby płynąć po kablu ?? - nie ma takiej możliwości :wink:

Pompa cyrkulacyjna jest dobrze zamontowana - zgodnie z kierunkiem przepływu wody i zgodnie z położeniem pompy wg instrukcji montażu .

Ustawienie jej kablem na dół wymagałoby przerobienia całej instalacji rurek cyrkulacji w moim przypadku / obrócenie pompy o 90 stopni / - a to wg mnie jest bez sensu - jak napisałem powyżej - nie ma żadnych przesłanek aby twierdzić że woda popłynie po kablu :wink:

PS.

Dzięki za foty - niesamowite te kotłownie - niestety jak dla mnie - do mojego układu c.o - i mojej niewielkiej kotłowni / a raczej pralni / - zdecydowany przerost formy nad treścią ...

Filtr ja wiem że jest zgodnie ze strzałką zamontowany na powrocie ale on nie może być w pionie!! Jego zadaniem jest wyłapywanie zanieczyszczeń w czasie przepływu. W czasie pracy on normalnie działa i zatrzymuje brud który powinien opadać na tą dużą srubę ale żeby go wyczyściń musisz zakręcić zawory wyłączyć kocioł i wtedy odkręcić tą sześciokątną śrubę na którą znajduję się siatka. U ciebie po zakręceniu zaworów wszystkien brud który zastał zatrzymany na filtrze poprostu opadnie do kolanka poniżej i twoja siatka po wyjęciu do czyszczenia będzie czysta. Oczywiście złożysz to spowrotem a brud znów się uniesie z tego kolanka i zmniejszy przepływ a co za tym idzie ogrzewanie będzie coraz gorzej działało a pompa obiegowa miała dużo wieksze opory.

- o żesz - bezwzględnie masz rację - o tym nie pomyślałem ...

Natomiast odnośnie tej kształtki ocynkowanej - jak napisałem powyżej - bezwzględnie wymieniać i to jak najszybciej czy może zostać jak jest biorąc pod uwagę zastosowanie przeze mnie inhibitora ...

Mógłbym generalnie połączyć wymianę kolanka i nypla ocynkowanego i zmienić położenie filtra ...

PS.

Odnośnie czyszczenia tego filtra - zawsze jak to robię to znajduję w siatce drobimy brudu i zanieczyszczeń ...

Ten trójnik na gazie wogóle nie jest potrzebny bo sdzczelność przeprowadza się podłączając do grupy gazowej kotła manometr a trójnik jest tylko dodatkowymi miejscami przecieku gazu. Tym bardziej napewno uszczelnionym na pakóły które z czasem wysychają na gazie i zaczynają przeciekać.

Przewód elastyczny był tylko leszy dla instalatora bo dużo prościej i szybciej nie musiał spawać na twardo bądz nie umiał tego. Dla Ciebie to tylko kolejne 2 miejśca przezieku gazu. Węże te stosuje sie do kuchenek aby móc zamontować je w blatach czy po tu aby odsunąć, zdjąć itp. Dla mnie to również kwestja wizualna.

Co do pompy cyrkulacyjnej. Woda może pojawić sie w czasie konserwacji, w chwili gdy zadziała zawór bezpieczeństwa co usytuowany w kotle i z różnych innych przyczyn. W instrukcji montażu pomp na 100% jest wyrażnie narysowane że kabel ma być w dól. A obrócenie nie wymaga żadnej przeróbki. Możesz zrobić to sam. Pompa posiada taką dużą złotą nakrętkę łączącą plastikowy korpuś z mosiężnym. Przy zakręconych zaworach luzuje się ją i ręką przekręca pompę tak aby kabel patrzył w dół.

Kotłownie zawsze powinny być tak wykonane aby były wizytówką instalatora - bo tak naprawdę tylko to później jest widoczne. NA tych zdjęciach są kotłownie z mieszaczami do podłogówki i różnymi innymi rzeczami. Ale jak dobrze się pomyśli to i w Orionie sie zmieśi - oczywiście postaram sie to udowadnić bo u mnie taka będzie.