Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tak z innej beczki - powiedz mi jak rozwiązałeś bramę garażową?? Dokładnie chodzi mi o to jeżeli mam otwór na bramę to bramę montuje się wewnątrz. Wtedy jakby boki ściany są pradtycznie niezaizolowane - myśle jak to zrobić?

Zaizolowałem styropianem te krawędzie - dałem bodajże 5cm . W zupełności taka izolacja wystarcza - nie ma żadnego mostka termicznego .

Jedyne mostki termiczne w wypadku bramy garażowej to łączenia na uszczelkach segmentów bramy i uszczelki na krawędziach segmentów do prowadnic bramy - jak widać na poniższych termowizyjnych fotach mojej bramy :

http://img218.imageshack.us/img218/9783/ir000694.jpg

http://img19.imageshack.us/img19/1871/ir000695.jpg

Napewno będę starannie się temu przyglądał. Teraz siedze i rysuje w cadzie zmiany na górze i pojawia mi się pytanie gdzie umieściłeś schody opuszczane na strych?? Ja myślę iż dobrze byłoby równolegle do schodów bądz w korytarzyku do pokoju nad garażem i to drugie wydaje mi się lepsze.

Ok to wiem że najlepiej równolegle do jętek ale tak sobie myślę iż mógłbym wykonbinować taką konstrukcję aby przeciąć jętki i wstawić w tym miejscu jakąś konstrukcję do zamocowania schodów - jutro muszę to przedyskutować z kolegą od konstrukcji - zresztą on buduje mi dom - ciekawe co powie.

Schody strychowe można mocować tylko pomiędzy / równolegle / do jętek .

Korytarzyk do pokoju nad garażem odpada - nie zmieściłyby się i nie miałyby jak rozłożyć .

U mnie schody strychowe równolegle do schodów z parteru w hallu na poddaszu .

Ok dowiedziałem sie - schody można montować prostopadłe do jętek przecinająć je. Należy tylko w czasie montażu konstrukcji powiedzieć cieśli gdzie miałyby być. Robi się wtedy prostokątny otwór z jętek i odpowiednio się go wzmacnia i montuje. Ale na takim etapie nie ma z tym problemów