Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A wiec nadszedl moment wyboru kotla ...bedzie kociol na eko-groszek, model ....jeszcze nieznany. Czekam na jakies sugestie:)).

Szanowni forumowicze, moze pokusicie sie o zestawienie kosztow ogrzewania waszych Orionkow? Czesc z Was juz mieszka jakis czas, wiec napewno, co nieco mozna juz wywnioskowac:)))

PZDR dla wszystkich. :lol:

irekmuz -> trafił ostatnio w ręce me kolorymetr HANNA instruments model HI93735 - zmierzyłem sobie więc profesjonalnie twardość wody u mnie w domu - wynik : 123 mg/dm3 CaCo3 - czyli ca 7 dH .

Hmmm - czyli generalnie woda miękka - wyszła delikatna różnica pomiedzy moimi pierwszymi pomiarami wykonanymi metodą wkraplania reagentów do próbki wody / pierwsze pomiary to było ca 11 do 12 dH / .

Jak to widzisz - jest sens inwestowania ca 3 kpln w zmiekczającą kolumnę jonowymienną przy mojej twardości wody / 7 dH / ?

My bardziej przychylamy się do czarno-brązowego.W zależności jak pada słońce taki daje odcień.Sprzedawca powiedział nam że czarną wycofują.

Jest z mniejszym połyskiem niż czarno-brązowa.

Aaaa i jeszcze jedno -jest promocja na monze plus.

Dankaf zdecydowałaś się już na dachówkę? Ja w tym tygodniu zbierałam oferty na Braasa cementową i ceramiczną robena i wychodzi tylko ok 1tys różnicy więc teraz tylko muszę zdecydować który roben konkretnie.

Cześc Dobrusiak myślimy nad średzką falistą czarno-brązową ale brązowa też jest bardzo ładna.

Jeśli chodzi o braasa to moi sąsiedzi położyli na 3 dachach.Powiem Ci tak. Ładnie wygląda ale to jednak cementowa.Ja wolę ceramikę.

Tak dla ciekawości napiszę różnica między robenem a ruupceramiką (rubin tekowy) wyszło prawie 7 tys.

więc teraz tylko muszę zdecydować który roben konkretnie.

Najlepiej jak byś sobie obejrzała jakiś dach tak u kogoś.

I tak czarno-brązowy jest ładniejszy ale błyszczy się i z tym trzeba się liczyc.

Brąz bardziej stonowany mniej angobowany.

A Tobie jaki kolor się podoba?

Jeśli wybiorę robena to napewno pomiędzy tymi dwoma kolorami.

PS.Niektórzy twierdzą że braas jest bardzo prostą dachówką i nie ma z nią żadnych problemów.I bądź tu człowieku mądry i wybierz :wink:

Przeczytałam już chyba z tysiąc tematów na temat dachówek, m.in. te negatywne o robenie. Ale inne (również te dużo droższe) zdarzają się wadliwe. Mnie bardzo się podoba brązowy, właśnie szkliwiony (rupp -tek to ideał- ale za drogi), bo wydaje mi się trwalszy-nie będzie się na nich osiadał mech.

Oczywiście na okna połaciowe też się jeszcze nie zdecydowaliśmy. Ciężkie te wszystkie decyzje, a jak dużo jeszcze przed nami - Ojojoj :lol:

NIGDY NIE MÓW NIGDY :wink:

PS.Mi się bardzo podobają a mojemu mężowi jeszcze bardziej :D .

Ależ ja nigdy nie powiedziałem nigdy :D

Twierdziłem tylko o max niepraktyczności takiego rozwiązania odprowadzenia wody z połaci dachu - i nie myliłem się - obserwacje mojego łańcucha odprowadzającego wodę z rynny nad gankiem wejściowym potwierdziły domysły - ale o tym później - śnieg się topi z balkonu - woda spływa do rynny - znakomity materiał do obserwacji ... 8)

u nas pustaków 25 o długości 38 cm zużyliśmy 1642 szt oraz odkupione od znajomego o długości 50 cm 540 szt, (budujemy Orionka II) ale nasi murarze to nie grzeszyli w oszczedzaniu materiału :evil: odpadów zostało tyle że serduszko do dzisiaj boli

pozdrawiam Ola

Proszę tutaj masz pierwszą wypowiedź

u nas pustaków 25 o długości 38 cm zużyliśmy 1642 szt oraz odkupione od znajomego o długości 50 cm 540 szt, ale nasi murarze to nie grzeszyli w oszczedzaniu materiału :evil: odpadów zostało tyle że serduszko do dzisiaj boli

pozdrawiam Ola

U nas projektant wyliczył 5610szt. U 220: 188 x 250 x 220 na orion I .Niewiem czy te wartości są poprawne.

Więźba dachowa (może się komuś przyda)

krokiew 0,06 x 0,18 x 8,5 32szt.

0,06 x 0,18 x 6,0 22szt.

0,12 x 0,22 x 4,0 4szt.

jętka 0,06 x 0,18 x 7,5 16szt.

płatew 0,12 x 0,18 x 6,5 4szt.

murłata 0,14 x 0,14 x 6,5 8szt.

Tutaj masz drugą

(...)

Więźba dachowa (może się komuś przyda)

krokiew 0,06 x 0,18 x 8,5 32szt.

0,06 x 0,18 x 6,0 22szt.

0,12 x 0,22 x 4,0 4szt.

jętka 0,06 x 0,18 x 7,5 16szt.

płatew 0,12 x 0,18 x 6,5 4szt.

murłata 0,14 x 0,14 x 6,5 8szt.

Krokwie 6x18cm ?? - to tyle było w projekcie więźby ?? - u nas na dachu krokwie 10x20 cm ...