Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

(...)

Więźba dachowa (może się komuś przyda)

krokiew 0,06 x 0,18 x 8,5 32szt.

0,06 x 0,18 x 6,0 22szt.

0,12 x 0,22 x 4,0 4szt.

jętka 0,06 x 0,18 x 7,5 16szt.

płatew 0,12 x 0,18 x 6,5 4szt.

murłata 0,14 x 0,14 x 6,5 8szt.

Krokwie 6x18cm ?? - to tyle było w projekcie więźby ?? - u nas na dachu krokwie 10x20 cm ...

W moim projekcie było 6x18 ale 10x20 to stanowczo za dużo,przecież to jaki ciężar.Poradziłem sie w tej sprawie ze znajomym dekarzem i mówił że taki przekrój(6x18) jest odpowiedni.

W moim projekcie było 6x18 ale 10x20 to stanowczo za dużo,przecież to jaki ciężar.Poradziłem sie w tej sprawie ze znajomym dekarzem i mówił że taki przekrój(6x18) jest odpowiedni.

Hmmm - no to chyba nie mówimy o tym samym projekcie - w moim / ORION II / projektowo większość krokwi to 6x20 i dodatkowo 10x20 , 12x20 , 14x20 , ponadto krokwie koszowe to 10x20 i 12x20 .

Wszystkie krokwie rozmiaru 6x20 zostały zamienione na 10x20 - ponieważ zmieniłem rodzaj pokrycia dachu na dachówkę ceramiczną - mój kierbud / architekt / dokonał ponownych obliczeń konstrukcyjnych więźby i zawyrokował - wszystkie krokwie 10x20 .

Dodatkowo cała więźba została jeszcze stężona dodatkowymi płatwiami bodajże 12x12 przez całą długość dachu domu i dachu garażu .

Cała więźba została przymocowana do murłat które dodatkowo zostały zamocowane do wylanego zbrojonego wieńca na ściance kolankowej opasującego dookoła cały budynek.

Czy ktos mi pomoze ?? Czy ktos moze polecic mi farbe do zamalowywania ubytkow w ceramicznej dachowce.

Ta farba to takzwana zimna angoba - każdy producent dachówki ma takie farby w swojej ofercie - kolor farby tożsamy z kolorem dachówki .

Ja mam taką farbę / zimną angobę / do dachówki brązowej Robena - nabyłem ją w jednym ze składów budowlanych w Krakowie .

Powiedzcie mi ile metrów kwadratowych ma wasz dach i i le szt dacówki kupiliście?? Ja mam 2 wyceny dacu i jednas firma wycenia mi 2190szt a druga 2940 szt. Ok wiem ma jeszcze wiartę któ można liczyć jak jedo stanowiskowy garaż alę że aż taka róznica????????

A która wyceniłeś? monze czy fleming?

Ja - zdeklarowany przeciwnik zakładania łańcuchów na spusty rynien założyłem na jeden z rzygaczy poniższą konstrukcję :D

http://img520.imageshack.us/img520/6214/pict39271.jpg

Efekt wizualny - super - efekt praktyczny - jestem w trakcie obserwacji :wink:

- wnioski później ...

Na wnioski czas nadszedł :

- wielkość oczek łacucha musi być dobrana do ilości odprowadzanej wody / średnicy odpływu z rynny , rzygacza / - za małe oczka łańcucha w wypadku dużej ilości wody nie łączą strumienia na sobie - woda się rozchlapuje dookoła łańcucha

- wiatr - przy gwałtowniejszych podmuchach wiatru woda spływając po oczkach zostaje z nich zwiewana - im mocniejsze powiewy - tym więcej wody chlapie dookoła

- mocowanie łańcucha - bezwzględnie musi być delikatnie naprężony - przy gwałtowniejszym wietrze wiucha łacuchem na wszystkie strony rozchlapując wodę dookoła

- odprowadzenie wody z łańcucha - w moim przypadku nie ma problemu - łańcuch odprowadza wodę z rzygacza z rynien balkonu - wody jest niewiele i spokojnie wsiąka w podłoże - w przypadku wody z rynien połaci dachu musi być ta woda odebrana do systemu odwodnienia - inaczej przy dużych opadach bedziemy mieli jeziorko pod rynną i zalane ściany/fundamenty

- mocowanie łańcucha - do rury spustowej nie ma sensu / woda nie zostanie skierowana na łańcuch / - wg mnie tylko rzygacz - on wstępnie skieruje wodę na łańcuch - mino to przy dużych opadach i dużej ilości wody może ona nie spływać łańcuchem tylko płynąc z wiekszą prędkością pominie spływ na łancuch i duzym strumieniem wyleje sie przez rzygacz kilkadziesiąt centymetrów poza spustem łańcucha

Reasumując - moja konstrukcja sprawuje się dobrze - łańcuch zostaje - ale odprowadza wodę z balkonu - której nie jest wiele - zobaczymy podczas większych opadów ...

Jednak na zamontowanie takiego systemu odprowadzania wody z połaci dachu nie zdecydowałbym się nigdy ...

PYTANIE DO PABLITOO!!!!

Czy podnosząc ścianę kolankową w swoim domku (o 3 MAXy jak już pisałeś odpowiadając mi) wydłużyłeś krokwie? Jeśli tak to napisz proszę o ile...

Dziękuję!!

Hehhh - ale pytania zadajecie - nie pamiętam już dokładnie - dach miałem robiony 2 lata temu :oops:

Pomiętam tylko że zażyczyłem sobie żeby okap wystawał poza obrys ściany budynku ca 1 metr - i tyleż wystaje - jak to się miało do wydłużenia krokwii wg projektu - nie wiem ...

Powiedzcie mi ile metrów kwadratowych ma wasz dach i i le szt dacówki kupiliście?? Ja mam 2 wyceny dacu i jednas firma wycenia mi 2190szt a druga 2940 szt. Ok wiem ma jeszcze wiartę któ można liczyć jak jedo stanowiskowy garaż alę że aż taka róznica????????

Monze plus - czyli 9,6 szt na metr

Monza plus -dachówka podstawowa 2300szt.

Buduję OrionaII

Monza plus -dachówka podstawowa 2300szt.

Buduję OrionaII

Ok dzięki a ja też Orion II z podwójnym garażem i wiatką która jest wielkości coś koło kolejnego 1 stanowiskowego garażu

Mnie na razie firmy robiły wyceny na podstawie dostarczonej połaci dachu z projektu. I też różnice są kolosalne, bo niektórzy ocenili, że potrzeba 2300 dachówki, a niektórzy 2900 (też Orion II). tak samo rzecz się ma z dachówkami skrajnymi lewymi i pr. jedni 53 szt inni 80. A to są dosyć drogie. I bądź tu człowieku mądry

Piękne jest to, że nadchodzi wiosna i będzie można ruszyć ostro z budową. Już nie mogę się doczekać :p