Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mi już skończyli więzbę i od następnego tygodnia dachówka : Monza plus - czarnobrązowa glazurowana. Ja z względów finansowych na jakiś czas po dachu chyba dam sobie kilka miesięcy przerwy i z tego powodu zdecydowałem nie zakładać okien połaciowych. Popierwsze poco mają niszczeć na otwartej budowie, bardzo łatwo je zdemontować - no poprostu ukraść!!! A jak przeliczyłem to lepiej będzie pokryć mi dach w całości dachówką bo na jedno okno wchodzi około 1m2 dachówki - czyli to ok 40 zł. Póżniej jak ruszę dalej to dekarze zamontują mi okna.

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mi już skończyli więzbę i od następnego tygodnia dachówka : Monza plus - czarnobrązowa glazurowana.

Jaką dostałeś na nią cenę?

Popierwsze poco mają niszczeć na otwartej budowie, bardzo łatwo je zdemontować - no poprostu ukraść!!!

Właśnie o to mi chodzi.Czy ktoś kładąc dachówkę zamontował okna połaciowe,zabił dechami okna i drzwi i zostawił np. do przyszłej wiosny(jeden z sąsiadów tak ma zrobione).Czy coś się z nimi stało?

O kradzież się nie boje ponieważ mam sąsiada-zamieszkałego i po sąsiedzku troszkę nam pilnuje.

Właśnie o to mi chodzi.Czy ktoś kładąc dachówkę zamontował okna połaciowe,zabił dechami okna i drzwi i zostawił np. do przyszłej wiosny(jeden z sąsiadów tak ma zrobione).Czy coś się z nimi stało?

O kradzież się nie boje ponieważ mam sąsiada-zamieszkałego i po sąsiedzku troszkę nam pilnuje.

Ja zrobiłem jak Irek - SSO miałem zrobiony na jesień - przez zimę dom stał samotnie - okien połaciowych nie zakładałem / strzeżonego Bozia strzeże jak to mawiają / - wszystkie otwory okienne i drzwiowe zabiłem dechami i płytami OSB .

I teraz po założeniu okien połaciowych zdemontowaną dachówkę mam jak znalazł na dach drewutni 8)

Ja zrobiłem jak Irek - SSO miałem zrobiony na jesień - przez zimę dom stał samotnie - okien połaciowych nie zakładałem / strzeżonego Bozia strzeże jak to mawiają / - wszystkie otwory okienne i drzwiowe zabiłem dechami i płytami OSB .

I teraz po założeniu okien połaciowych zdemontowaną dachówkę mam jak znalazł na dach drewutni 8)

Wielkie dzięki pablitoo za radę.

A na jakim etapie montowane były okna dachowe?Chodzi mi o to czy był ogrzewany dom?

A tak w innym temacie -TERMOWIZJI :wink: .Czy podbitka ma tu jakieś znaczenie?

dzięki za miłe przywitanie

my nie kładziemy dachówki-tylko blachę czarną-jutro ja nam przywożą- i od poniedziałku ruszamy(jak pogoda dopisze)

Poniżej link do zdjeć domku-teraz są jeszcze okna i drzwi- ale jak tylko nadrobie zaległosci w dokumentacji fotograficznej napewno pokaże więcej zdjec pozdrawiam

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7f2bddd0a2d3d98d.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5c9bbdc2e79ec15b.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0a09422a5414d674.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ab7c5ee058abcd18.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/87e4b6fecb42c01f.html

Dobrusiu zobacz jaka ładna.Braas ceramiczny.

http://photos01.allegroimg.pl/photos/400x300/573/56/11/573561142

Danusiu, niestety nie mogę otworzyć tego zdjęcia. Nie wiem, czy nie mam odpowiedniego programu,czy mój NOD blokuje mnie (czasami mu się to zdarza)

Gdzie to znalazłaś?

Ja na razie ostro targuję się w jednej hurtowni i po przesłaniu tej wyceny od Ciebie sprzedawca trochę obniżył, ale powiedział, że jeszcze trochę zejdzie :)) co mnie oczywiście cieszy, bo jak sobie czytam posty z pierwszych stron o Orionie to nie mogę uwierzyć, że komuś koszt dachu wyszedł 16 tys.

My jak zamkniemy się w 50 tys. to będzie dobrze

Dobrusiu zobacz jaka ładna.Braas ceramiczny.

http://photos01.allegroimg.pl/photos/400x300/573/56/11/573561142

Danusiu, niestety nie mogę otworzyć tego zdjęcia. Nie wiem, czy nie mam odpowiedniego programu,czy mój NOD blokuje mnie (czasami mu się to zdarza)

Gdzie to znalazłaś?

Ja na razie ostro targuję się w jednej hurtowni i po przesłaniu tej wyceny od Ciebie sprzedawca trochę obniżył, ale powiedział, że jeszcze trochę zejdzie :)) co mnie oczywiście cieszy, bo jak sobie czytam posty z pierwszych stron o Orionie to nie mogę uwierzyć, że komuś koszt dachu wyszedł 16 tys.

My jak zamkniemy się w 50 tys. to będzie dobrze

A teraz? U mnie poprzedni link działa.

http://photos01.allegroimg.pl/photos/oryginal/573/56/11/573561142

Ale to czytanie nie zawsze wychodzi na dobre. Rozmawiałam dzisiaj z kolegą, który też buduje Oriona II, ale w okolicach Torunia. Powiedział, że przedobrzył, bo jak zaczął czytać to forum: że garaż za wąski, że kuchnia za małą, a to ścianka kolankowa i zaczął wszystko poprawiać. Garaż o 1 m wydłużył, to samo z kuchnią. Oczywiście ściankę też i mówi, ze teraz mu taka hawira wielka wyszła, że szkoda mówić

Orionku oczywiście witamy Cię serdecznie, mam nadzieję, że będziesz na bieżąco dzielił się uwagami bo ja niedługo zamierzam kryć dachówką, więc jestem chwilę za Tobą

Pablitoo mam pytanko, czy zdarza Ci się wychodzić na balkoniki (chodzi mi przede wszystkim o ten przy pokoju).

Gryziemy się z mężem czy zostawić balkon nad wykuszem, czy tak jak zrobił to (o ile dobrze pamiętam) Szymon77 - czyli zadaszenie. Ja mówię, żeby może zostawić, bo jak dziecko (jeszcze nie poczęte:) będzie wychodzić na papieroska to właśnie na ten balkonik, a Jarek, że to dodatkowe koszty i jak się ma taras i działkę to nikt na taki balkonik nie wychodzi.

Jak jest u Ciebie?

Pablitoo mam pytanko, czy zdarza Ci się wychodzić na balkoniki (chodzi mi przede wszystkim o ten przy pokoju).

Gryziemy się z mężem czy zostawić balkon nad wykuszem, czy tak jak zrobił to (o ile dobrze pamiętam) Szymon77 - czyli zadaszenie. Ja mówię, żeby może zostawić, bo jak dziecko (jeszcze nie poczęte:) będzie wychodzić na papieroska to właśnie na ten balkonik, a Jarek, że to dodatkowe koszty i jak się ma taras i działkę to nikt na taki balkonik nie wychodzi.

Jak jest u Ciebie?

Oj zdarza mi się i to często - jak żona nasadzi w na balkonach kwiatów to potem ktoś musi je podlewać - nieprawdaż 8) - a że sadzi je bez umiaru to i podlewać trzeba często - no ale potem efekt jest przepiękny - całe balkony w kwiatach .

Powiem tak - wychodzić na balkony i tam przesiadywać to nie wychodzimy i nie przesiadujemy - ale w upalne dni letnie jak się drzwi na balkon otworzy a z pokoju jak popatrzę na te kwiaty na balkonie i wogóle i ten zapach - aż żyć się chce / to słowa mojej żony :D / .

Mnie generalnie podoba się balkon nad wykuszem - osobiście kawałek dachu nad wykuszem mnie razi - nie pasuje mi to do całości .

A czy koszta wykonania balkonu są aż tyle większe ?? Przecież jedyny koszt to kafle na posadzkę i balustrada . A na zadaszenie też trzeba malutką więźbę zrobić , potem dachowki i obróbka blacharska na styku dachówek i ściany ...

No nie wiem - jak dla mnie to nie ...

My cenę ustalaliśmy w tamtym roku i cały dach ma wynieść 12 tys. Ekipa nam robi wszystko od fundamentów do dachu

Wszędzie teraz głoszą, że ze względu na kryzys ceny spadają i tanieje m.in. robocizna.

Dobra cena

U nas więźba dachowa robocizna-20zł

rzeżbiona 25zł/m2

Robocizna za deskowanie +papowanie 12zł/m2(ale mój mężuś twierdzi że zrobi sam)Ciekawe tylko kiedy jak pracuje od 5 do 18

Pablitoo ja twierdzę dokładnie to samo - a mój mąż że to balkonik jak dla Romeo i Julii :evil: Ale na razie obstajemy przy moim :)

Danka, widzę że Ty taki sam pożytek z męża masz jak i ja. Jarek nie jest co prawda taki wyrywny do pracy przy budowie, bo sam jest majstrem, ale przy budowie mostów na autostradzie (jak pracuje od rana do wieczora to może zdążymy jednak z tymi autostradami do Euro :lol:

Na razie zobowiązał się, że zrobi taras, bo bardzo podobają nam się drewniane i powiedział, że zrobi to własnoręcznie - ale znając życie to prędzej ja nauczę się technologii budowy i sama to zrobię