Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pablitoo ja twierdzę dokładnie to samo - a mój mąż że to balkonik jak dla Romeo i Julii :evil: Ale na razie obstajemy przy moim :)

Danka, widzę że Ty taki sam pożytek z męża masz jak i ja. Jarek nie jest co prawda taki wyrywny do pracy przy budowie, bo sam jest majstrem, ale przy budowie mostów na autostradzie (jak pracuje od rana do wieczora to może zdążymy jednak z tymi autostradami do Euro :lol:

Na razie zobowiązał się, że zrobi taras, bo bardzo podobają nam się drewniane i powiedział, że zrobi to własnoręcznie - ale znając życie to prędzej ja nauczę się technologii budowy i sama to zrobię

No przecie Ty zawsze dla twojego męża Julią będziesz :D - a tak wogóle to z Wami kobietami dyskusji wogóle nie ma - jak się uprzecie na coś to koniec - zawsze musi mądrzejszy ustąpić ... 8)

I jeszcze proszę tu na mężów nie nadawać !!!!!!!!! - no - chłopaki tyrają na Wasze fanaberie a tu jakieś nieprzystojne aluzje słyszę ... - solidaryzuję się z nimi i wystapić w naszej obronie muszę !

:wink:

I jeszcze proszę tu na mężów nie nadawać !!!!!!!!! - no - chłopaki tyrają na Wasze fanaberie a tu jakieś nieprzystojne aluzje słyszę ... - solidaryzuję się z nimi i wystapić w naszej obronie muszę !

Po takim "wystąpieniu" pablitoo będziesz najlepszym, forumowym kolegą :wink:

Niech on tylko to przeczyta :wink:

Danka, widzę że Ty taki sam pożytek z męża masz jak i ja. Jarek nie jest co prawda taki wyrywny do pracy przy budowie, bo sam jest majstrem, ale przy budowie mostów na autostradzie (jak pracuje od rana do wieczora to może zdążymy jednak z tymi autostradami do Euro :lol:

Na razie zobowiązał się, że zrobi taras, bo bardzo podobają nam się drewniane i powiedział, że zrobi to własnoręcznie - ale znając życie to prędzej ja nauczę się technologii budowy i sama to zrobię

Mój kochany,wspaniały,najcudowniejszy mężuś (napiszę bo jak wróci to będzie czytac) pracuje " na swoim" -w ociepleniach.

Fundamenty ociepliliśmy sami.Zawsze to coś.Ale kocham go za to że tak charuje na ten dom.Bo miałam wybrac tani w budowie a wybrałam .......? :wink: Do dzisiaj nie wiem jak ja go do tego projektu przekonałam :D

My niby fundamenty też sami ocieplaliśmy (tzn. ja z moją ekipą w postaci rodziców) ale nic dobrego z tego nie wyszło, bo jak już pisałam folię kubełkową położyliśmy odwrotnie. Chyba po tym doświadczeniu nieprędko się za cokolwiek wezmę (oczywiście oprócz rzeczy które można tak ewidentnie spierniczyć)

Pablitoo mam pytanko, czy zdarza Ci się wychodzić na balkoniki (chodzi mi przede wszystkim o ten przy pokoju).

Gryziemy się z mężem czy zostawić balkon nad wykuszem, czy tak jak zrobił to (o ile dobrze pamiętam) Szymon77 - czyli zadaszenie. Ja mówię, żeby może zostawić, bo jak dziecko (jeszcze nie poczęte:) będzie wychodzić na papieroska to właśnie na ten balkonik, a Jarek, że to dodatkowe koszty i jak się ma taras i działkę to nikt na taki balkonik nie wychodzi.

Jak jest u Ciebie?

rozmawialiśmy ze znajomymi, którzy mają balkony i mówią, że nie wychodzą, dlatego chcieliśmy także zrezygnowac, ale teraz cieszę się, że tego nie zrobiliśmy (a nawet troszkę mamy balkony zwiększone). Po pierwsze ORIONEK super wygląda z przodu z tym balkonem (jak ktoś pali to blisko ma na papieroska), po drugie balkoniki nad wykuszami latem wspaniała sprawa, wyobraź sobie, że rano się budzisz i .... co robisz otwierasz balkon z pięknym widokiem (np. na las, gorzej na dom sąsiada :wink: ), czujesz świerzy powiew lata, a ostatecznie zawsze pozostaje wietrzenie pościeli :D

pablitto-to prawda,że zachowana jest wysokosc projektowa budynku, jaki dokładnie jest kat nachylenia dachu to nie wiem( wychodzi że jestem ignorantka ale sie poprawie) - w każdym badź razie termin wykonania sie przedłuza bo fachowcom wpadła fucha i przyjda w ciagu 2 tygodni -dopada nas szara rzeczywistość

Mi już skończyli więzbę i od następnego tygodnia dachówka : Monza plus - czarnobrązowa glazurowana.

Jaką dostałeś na nią cenę?

Popierwsze poco mają niszczeć na otwartej budowie, bardzo łatwo je zdemontować - no poprostu ukraść!!!

Właśnie o to mi chodzi.Czy ktoś kładąc dachówkę zamontował okna połaciowe,zabił dechami okna i drzwi i zostawił np. do przyszłej wiosny(jeden z sąsiadów tak ma zrobione).Czy coś się z nimi stało?

O kradzież się nie boje ponieważ mam sąsiada-zamieszkałego i po sąsiedzku troszkę nam pilnuje.

Na dachówkę dostałem 2,60 zł/szt.

Okna dachowe montowane były w maju - dom wówczas nie był ogrzewany :lol:

Odnośnie termoizolacji - podbitka nie ma znaczenia - to jest tylko wykończenie okapów - ważne jest ocieplenie ścian aż do murłaty i połaczenie ocieplenia ścian z ociepleniem połaci dachu .

Całkowicie zgadzam się z kolegą. Należy tylko zwrócić uwagę na szczelne połączenie warstwy styropianu z wełną zachowująć szczelinę pod folią paraprzepuszalną.

Pablitoo mam pytanko, czy zdarza Ci się wychodzić na balkoniki (chodzi mi przede wszystkim o ten przy pokoju).

Gryziemy się z mężem czy zostawić balkon nad wykuszem, czy tak jak zrobił to (o ile dobrze pamiętam) Szymon77 - czyli zadaszenie. Ja mówię, żeby może zostawić, bo jak dziecko (jeszcze nie poczęte:) będzie wychodzić na papieroska to właśnie na ten balkonik, a Jarek, że to dodatkowe koszty i jak się ma taras i działkę to nikt na taki balkonik nie wychodzi.

Jak jest u Ciebie?

Oj zdarza mi się i to często - jak żona nasadzi w na balkonach kwiatów to potem ktoś musi je podlewać - nieprawdaż 8) - a że sadzi je bez umiaru to i podlewać trzeba często - no ale potem efekt jest przepiękny - całe balkony w kwiatach .

Powiem tak - wychodzić na balkony i tam przesiadywać to nie wychodzimy i nie przesiadujemy - ale w upalne dni letnie jak się drzwi na balkon otworzy a z pokoju jak popatrzę na te kwiaty na balkonie i wogóle i ten zapach - aż żyć się chce / to słowa mojej żony :D / .

Mnie generalnie podoba się balkon nad wykuszem - osobiście kawałek dachu nad wykuszem mnie razi - nie pasuje mi to do całości .

A czy koszta wykonania balkonu są aż tyle większe ?? Przecież jedyny koszt to kafle na posadzkę i balustrada . A na zadaszenie też trzeba malutką więźbę zrobić , potem dachowki i obróbka blacharska na styku dachówek i ściany ...

No nie wiem - jak dla mnie to nie ...

Tu również się zgadzam z kolegą - zresztą cały Orionek straci przez ten dach swój niepowtarzalny wygląd a daszek chyba raczej będzie szpecił - co innego ładna ozdobna balustrada - zresztą przy daszku wyjdzie tylko takie małe okno tak dziwnie usytuowane nad daszkiem i w pokoju z braku światła napewno trzeba będzie zamontować okno połaciowe

Pablitoo ja twierdzę dokładnie to samo - a mój mąż że to balkonik jak dla Romeo i Julii :evil: Ale na razie obstajemy przy moim :)

No przecie Ty zawsze dla twojego męża Julią będziesz :D - a tak wogóle to z Wami kobietami dyskusji wogóle nie ma - jak się uprzecie na coś to koniec - zawsze musi mądrzejszy ustąpić ... 8)

I ja również się soliduje z mężczyznami - jak widać po godzinach moich wpisów pracuję od rana do nocy i tylko w nocy mogę wygospodarować sobie jeszcze chwilkę na kilka słów. Ale pracuję na naszego Orionka i jestem na nim codziennie przynajmniej 1-2 godz.