Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję wszystkim za rady nt balkonów. Nie omieszkam pokazać tych informacji mężowi (żeby się przekonał, że nie tylko ja uważam że to błąd taki daszek robić)

Ja już miałam nadzieję, że ostro ruszymy z budową w marcu, a tu zima na całego i zamiast na budowę to na narty można się wybrać :D

Pytałam o bramę garażową (konkretnie o Wiśniowskiego) nikt nic nie wie na ten temat?????? :cry:

Nasz przyjaciel pracował kiedyś u Wiśniowskiego i jak pytaliśmy go o bramę dla nas to powiedział, że Hormann jest ciut lepsza, ale jakbyśmy się zdecydowali na W. to też będziemy zadowoleni. Nie było dużo reklamacji na te bramy (a jak były to raczej wady związane z niewłaściwym montażem - a mówił, że "fachowcy" naprawdę nieziemskie rzeczy potrafią stworzyć)

Pytałam o bramę garażową (konkretnie o Wiśniowskiego) nikt nic nie wie na ten temat?????? :cry:

Mój kolega serdeczny posiada taką bramę Wiśniowskiego / tylko do garażu jednostanowiskowego / i bardzo sobie ją chwali - żadnych problemów czy kłopotów z użytkowaniem już prawie 2 lata ...

Nawet robiłem mu układ elektroniczny sterujący automatycznym zamykaniem bramy po odliczeniu zaprogramowanego czasu - chciał żeby mu sie sama brama zamykała po otwarciu i po upływie czasu 5 min - taki miał kaprys ...

Mnie osobiście jedna rzecz trochę "raziła" w tej konstrukcji - a mianowicie sposób pracy napędu - u Wiśniowskiego napęd bramy jeździ razem z bramą po zamontowanej zębatce liniowej - zębatka ta jest zamontowana na stałe pod sufitem i ma długość całej konstrukcji bramy - napęd jeździ po niej podczas każdego otwarcia lub zamknięcia bramy .

U Hormanna napęd jest zamontowany na stałe na końcu prowadnicy i jest nieruchomy - napęd jest przekazywany do segmentów bramy poprzez specjalnej konstrukcji łańcuch nylonowy . Taka konstrukcja jakoś tak bardziej mi odpowiada 8)

Pewnie się czepiam czy coś w ten deseń - ale tak już mam

:D

pablitto-to prawda,że zachowana jest wysokosc projektowa budynku, jaki dokładnie jest kat nachylenia dachu to nie wiem( wychodzi że jestem ignorantka ale sie poprawie) - w każdym badź razie termin wykonania sie przedłuza bo fachowcom wpadła fucha i przyjda w ciagu 2 tygodni -dopada nas szara rzeczywistość

No popatrz - to jest pierwszy Orion w którym widzę zmieniony kąt nachylenia połaci ...

Bardzo bym prosił jakbyś jeszcze zamieściła kilka fotek z dalszej perspektywy - ciekaw jestem jak taki dach wygląda całościowo ...

Czesc Dobrusiu.Jaka wybieracie dachówkę?Zostaję sirusz brązowy?

Możesz mi napisac jaką dostałaś cenę na nią?

Ostatecznie zdecydowaliśmy się na Ruppa -brąz

W poniedziałek mam jechać do hurtowni jeszcze się potargować, bo jednak rabat który mi dano nie do końca mnie satysfakcjonuje. Trochę się obawiam kupować gdzieś w W-wie, bo nigdy nie wiadomo w jakim stanie do mnie ta dachówka dojedzie a później z ewentualną reklamacja to też ciężko, bo to jednak daleko. Wolałabym kupować na miejscu

Dam Ci Danusiu znać w poniedziałek, jak tylko wrócę z hurtowni (wyślę na maila wycenę) co udało mi się wskórać.

A w związku z bramą Wiśniowskiego itp. Tak sobie myślę, że fajnie jest kupować produkty najlepsze, z najwyższej półki, ale niestety prawda jest taka, że w tym momencie koszt domu wzrasta dwukrotnie. Niby buduje się na lata i długo nic się nie będzie zmieniało, ale najlepsza brama, okna z drewna z wszystkimi bajerami (szprosy, okna antywłamaniowe itd, dodatkowe zabezpieczenia, rolety), podłoga z najlepszego i najbardziej trwałego drewna, kuchnia z najlepszym sprzętem (którego też się nie wymieni), piękne włoskie płytki do łazienki itd. Można jeszcze: rekuperator, odkurzacz centralny, solary i moje marzenie: przystojny ogrodnik :lol: Oczywiście nie ma sprawy jeśli kogoś na to stać (mnie niestety jeszcze nie - hmm, czyżby mąż musiał jeszcze więcej pracować :o :lol:

Wybór jest bardzo trudny na każdym etapie budowy

A w związku z bramą Wiśniowskiego itp. Tak sobie myślę, że fajnie jest kupować produkty najlepsze, z najwyższej półki, ale niestety prawda jest taka, że w tym momencie koszt domu wzrasta dwukrotnie. Niby buduje się na lata i długo nic się nie będzie zmieniało, ale najlepsza brama, okna z drewna z wszystkimi bajerami (szprosy, okna antywłamaniowe itd, dodatkowe zabezpieczenia, rolety), podłoga z najlepszego i najbardziej trwałego drewna, kuchnia z najlepszym sprzętem (którego też się nie wymieni), piękne włoskie płytki do łazienki itd. Można jeszcze: rekuperator, odkurzacz centralny, solary i moje marzenie: przystojny ogrodnik :lol: Oczywiście nie ma sprawy jeśli kogoś na to stać (mnie niestety jeszcze nie - hmm, czyżby mąż musiał jeszcze więcej pracować :o :lol:

Wybór jest bardzo trudny na każdym etapie budowy

No tak to jest z małym wyjątkiem - o którym później - budowa domu to zawsze jest sztuka kompromisu - większego lub mniejszego - ale jest .

A odnośnie wyjątku - to ten ogrodnik - o którym piszesz :lol: - duże koszta to chyba nie będą - więc może warto się zastanowić :D

przegląd bramy - nawet nie wiemy ile sami potrafimy zrobić :roll:

Zajęło mi to ca cztery godziny - cztery godziny skakania po drabinie i czyszczenia oraz ustawiania prowadnic segmentów bramy , czyszczenie i smarowanie rolek i sworzni mocujących rolki , smarowanie zawiasów segmentów bramy , ponowne programowanie napędu i kontrola ustawienia prędkości zamykania/otwierania i siły nacisku bramy , oraz zabezpieczenia przed przytrzaśnięciem bramy ...

I ponad dwie stówy zostały w kieszeni ... :D

Pablitoo możesz zdradzić jaich środków używałeś bo też w niedługim czasie czeka mnie czyszczenie i smarowanie segmentow bramy.

(...)

Pablitoo możesz zdradzić jaich środków używałeś bo też w niedługim czasie czeka mnie czyszczenie i smarowanie segmentow bramy.

Do smarowania rolek , zębatek , prowadnic - smar do łożysk / litowy - bo dobrze wypiera wodę / w sprayu / , natomiast do smarowania sworzni rolek i zawiasów segmentów bramy - oliwa techniczna .

W przypadku bramy Hormann'a - wyglądało to tak : LINK