Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Zapraszam do zapoznania się z naszą realizacją Oriona II.

http://www.grzesik.ovh.org/gallery.html.

Pozdrawiam.

Witaj

Oglądnałem galerię z ciekawością - największe wrażenie zrobiła na mnie ... - piwnica :D - masz piekną i dużą piwnicę :lol: - ovzywście dom również ładny - jak to Orion :D

Mam pytanie w kwestii garażu i bramy - jak widzę na fotach napęd to Supramatic Hormanna - tak ?? - a brama też ?? - przedziwna konstrukcja tej środkowej listwy/prowadnicy łączącej segmenty pośrodku - hmmm - nie poznaję - ja mam też bramę Hormanna a takiej prowadnicy pośrodku nie mam ...

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj

Oglądnałem galerię z ciekawością - największe wrażenie zrobiła na mnie ... - piwnica :D - masz piekną i dużą piwnicę :lol: - ovzywście dom również ładny - jak to Orion :D

Mam pytanie w kwestii garażu i bramy - jak widzę na fotach napęd to Supramatic Hormanna - tak ?? - a brama też ?? - przedziwna konstrukcja tej środkowej listwy/prowadnicy łączącej segmenty pośrodku - hmmm - nie poznaję - ja mam też bramę Hormanna a takiej prowadnicy pośrodku nie mam ...

Napęd to rzeczywiście Supramatic Hormanna, bramy również. Polecam napęd, jest kapitalny, cichy, szybki, (jedyna wada to cena:-)) działa bez zarzutów. Jest na razie tylko przy jednej bramie. A prowadnica po środku (a raczej prowadnice) to po prostu prowadnice od dwóch bram garażowych ustawione obok siebie.

A z piwnicy jestem rzeczywiście dumny - sam wykańczałem:-)

No rzeczywiście - dopiero teraz zauważyłem słupek pośrodku otworu na bramę garażową ... - czyli masz dwie bramy ... - jak się sprawuje takie rozwiązanie - czyli dwie bramy zamiast jednej dużej ?? - w kwestii kosztów to chyba wychodzi drożej niż jedna brama - a jak z wygodą użytkowania ??

A w temacie piwnicy - masz ją pod całym budynkiem , czy tylko pod częścią ??

No rzeczywiście - dopiero teraz zauważyłem słupek pośrodku otworu na bramę garażową ... - czyli masz dwie bramy ... - jak się sprawuje takie rozwiązanie - czyli dwie bramy zamiast jednej dużej ?? - w kwestii kosztów to chyba wychodzi drożej niż jedna brama - a jak z wygodą użytkowania ??

Myślę że drożej (około 7tyś. za bramy + cena napędów), a korzyść z takiego rozwiązania jest taka, że sąsiedzi zobaczą tylko połowę garażu przy wjeżdżaniu samochodem:-).

Wydaje mi się, że w użytkowaniu dwie są wygodniejsze, szczególnie jak nie ma napędów i trzeba podnosić ręcznie. Połowa garażu będzie gospodarcza (warsztacik, kosiarki, rowery) - bramę otwieram rzadziej, druga połowa - samochód - częściej.

Zresztą ciężko porównać, bo takiej dużej bramy (jak u ciebie) nigdy nie miałem okazji widzieć na żywo i nie użytkowałem.

A piwnica ?? - pod całym budynkiem czy pod częścią ?? - u mnie piwnica pod połową domu - teraz bardzo żałuję że nie zrobiłem pod całością ... :-?

Właśnie kiedyś o tym czytałem, że żałujesz. Mi taka, jaką zrobiłem póki co wystarcza. A mam tylko pod łazienką i małym pokojem, z tego co pamiętam niecałe 4m na niecałe 8m.. Podzielona jest na dwie części - kotłownię (palę węglem, więc potrzebuję trochę miejsca) i drugą część - "czystą". Zejście jest w miejscu, gdzie w planie są bodajże jakieś szafy w korytarzyku. To mój pomysł, chyba nikt na forum jeszcze tak nie miał:-) Ja bym chyba się jednak nie zdecydował na piwnicę pod całym domem. Trochę ze względu na koszty takiego rozwiązania. Co byś trzymał w tak dużej piwnicy?

Wejście do piwnicy takie jak Ty ma zrobione Basia / Baszuk / .

U mnie piwnica pod całym salonem i gabinetem / wzdłuz budynku / - ca 40m2 - co bym trzymał w niej jakby była pod całym budynkiem ?? - jak to co - wszystko :D - no i w razie czego byłoby gdzie spać jak żona z domu wyrzuci ... 8)

Ja również moją piwnicę całą sam zrobiłem i wykończyłem - i też jestem z niej dumny :D

Irek -> a kiedy krycie ?? - czekam na foty dachówki na dachu :D - pogoda jest wprost wymarzona do takich prac budowlanych ...

Dziś przywieźli dachówkę a od poniedziałku kryją - muszą jeszcze skończyć kominy a ja na nich założyć czapki granitowe

Mam prośbę czy moglibyście się pochwalić łazienkami :) Wiem, że to bardzo intymne miejsce, ale może jednak ktoś zechce pokazać

My z utęsknieniem czekamy na wykonawcę "prawie na 100% będzie w poniedziałek" ale z tym prawie może być różnie

Grobert-piękny dom - tak z ciekawości - dużo zmian wprowadziłeś?

Grobert-piękny dom - tak z ciekawości - dużo zmian wprowadziłeś?

Witaj!

My nie wprowadzaliśmy wielu zmian, to co mi się przypomina to:

- drzwi w garażu na ogród,

- podniesienie ścianki kolanowej o jeden pustak

- piwnica

- pomieszczenie na garażem podzielone na pół (garderoba - wejście z pokoju, pralnia - wejście z łazienki) - wkrótce pokażę zdjęcia

- ograniczenie okien dachowych do 4 szt.

- podwójna brama garażowa

- zrezygnowałem ze spiżarki koło kuchni, na razie jest dziura, będzie tam zabudowany sprzęt - kuchenka, mikrofalówka, zmywarka.

- łazienka na dole jest większa, kosztem kotłowni (kotłownia w piwnicy) - dzięki temu zrobiła się fajna łazienka

Praktycznie to wszystko. W bryle budynku nic nie zmieniałem.

PILNA SPRAWA

Czy ktoś ma komin schiedla? Podnieśliśmy ściankę kolankową o 2 pustaki (50 cm) i nasz wykonawca mówi, że w projekcie ten komin jest wystarczająco wysoki i można, ale nie trzeba dorzucać dodatkowe pustaki do komina.

Jak jest u Was? W przyszłym tygodniu musiałabym kupić już komin i nie wiem, co o tym myśleć

PILNA SPRAWA

Czy ktoś ma komin schiedla? Podnieśliśmy ściankę kolankową o 2 pustaki (50 cm) i nasz wykonawca mówi, że w projekcie ten komin jest wystarczająco wysoki i można, ale nie trzeba dorzucać dodatkowe pustaki do komina.

Jak jest u Was? W przyszłym tygodniu musiałabym kupić już komin i nie wiem, co o tym myśleć

Ja u siebie podnosiłem ściankę kolankową o 1 pustak i komin też wydłużałem. O ile? Nie wiem, na oko:-). Tak, żeby nie był za wysoki i tyle, ile wystarczyło mi klinkieru. Wyszło ok.

Ja mam piec węglowy i chodziło mi o dobry ciąg. Podobno zaleca się w takim przypadku(z różnych powodów), aby komin był ponad kalenicę; ja się nie znam.

Radzę wydłużyć proporcjonalnie, bo będzie trochę krótki.