Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Potrzebuje porady co do tynkow. Opinii na ich temat sa tysiace. Waham sie pomiedzy maszynowymi cementowo - wapiennymi a maszynowymi gipsowymi. Na chwile obecna wykluczylem tradycyjne (reczne cem-wap plus gladz) ze wzgledu na koszty. Bylem wlasciwie zdecydowany na gipsowe jednak ostatnio slyszalem wiele na temat ich "miekkosci" i podatnosci na szukodzenia. Z kolei cem-wap sa twarde ale wyagaja wygladze nia (choc slyszalem, tez ze mazna je tak zrobic zebt nadawaly sei do malowania). Ewa, Jurand, Rufio - jak to wyglada u Was? Ktokolwiek ma jakies doswiadczenia - pomozcie.

My mamy cem-wap kładzione ręcznie. Troche za późno wzięliśmy sie za umówienie tynkarzy i nawet przez moment szukaliśmy wykonawcy na maszynowe, ale w końcu udało sie znaleźć dobrych tynkarzy ręcznych. Z tego co pamiętam to nie bralismy gipsowych dlatego, że miekkie (w mieszkaniu mamy położone tynki gipsowe maszynowe i lekko puknęłam poziomnicą i zrobiło się wglębienie)zazwyczaj ci co kładą mają swój gips, który różnej jakości może być, wszelkie nierówności na ścianach dają bardziej po kieszeni przez większe zużycie gipsu. Tynki cem-wap muszą kilka miesięcy odstać się, ale gipsowe również tyle że krócej i trzeba poczekac z mokrymi pracami. Dobry tynkarz potrafi zrobic gładki tynk, nam proponowali za dopłata filcowanie czy cos, ale wtedy myslelismy, żeby położyc gładzie. Teraz myślę, żeby gładzie dać na sufity tylko, a sciany pomlowac, głównie ze wzgledu na koszty, ale też ze względu na opinie znajomych, którzy wcale nie są zadowoleni z gładzi.

Musze zrobić próbę jak będzie wyglądac ściana bez gładzi, bo zupełnie przyzwoite tynki mamy. Najwazniejsze, żeby były równe i tynkarze posprzątali po sobie.

Ja też kupiłem ten projekt ale zanim się zdecydowałem to byłem zobaczyc realizację tych domów i się bardzo nam się podobały są funkcjonalne na co zwracałem uwagę ja jestem na etapie złożenia dokumentów na budowe i na wiosnę zaczynam budować w okolicy Wrocławia. Pozdrawiam Krzysiek

hej hej hej

witajcie w konstelacji Oriona

wróciłem po tygodniu ładowania akumulatorków

nasze papiery grzeją się w szufladach urzędów

bardzo nie możemy się doczekać pierwszych robót

nasz wykonawca proponował cem-wap. bo podobno zdrowsze i mniejsza szansa na grzyba. ponieważ przestało nam się bardzo spieszyć to pewnie takie tynki wybierzemy. Gips w naszym mieszkaniu jest dość twardy nie przeszedł jednak próby dwóch maluchów którzy polubili wywiercać w nim małe dziurki (sic!).

ściany powinny chyba być bardziej proste i równe niż gładkie. Gładkie są nudne.

ścisk

Jak sie chce miec super gładkie ściany, to trzeba szpachlować. Zależy co kto akceptuje lub jaki efekt chce uzyskać.

Właśnie rozgryzam temat, bo nie chce szpachlować. Może odpowiedni grunt i farba wystarczy. Mamy proste i równe tynki, ale w niektórych miejscach są rysy od ziaren piasku, co będzie bardziej widać jak się pomaluje na jasny kolor i do tego błyszczącą farbą. Matowe farby trochę to zniwelują. Nie zalezy mi na ekstra gładkości i nawet efekt surowych (pomalowanych) tynków mi się podoba. Myślę również nad jakimś ciekawym efektem na ścianie klatki schodowej.

Tez nie zalezy mi specjalnie na efekcie gladkosci (poza sufitami). Slyszalem jednak od specjalistow (?), ze bezposrednio tynkow cem-wapiennych farby i tapety nie beda trzymac :-?

Sam jednak kojaze ze starszych mieszkan i domow, ze nikt nie bawil sie w szpachlowania a sciany trzymaly. Pewnie to tylko kwestja zagruntowania. Czy mozecie podac realne ceny tynkow cem-wap. Moj wykonawca zada 14zl/m2 za sama robocizne.

My płacilismy w zeszłym roku 9 zł/m2, za filcowanie chciał dodatkowo 3 zł/m2. W końcu zostało na samych tynkach, bo wydawało nam się, ze to bardzo podobnie wygląda. Według mnie jak jest dobrym tynkarzem, to nie ma co się za bardzo targować, bo jak już sknocą ściany, to się raczej nie poprawi.

coś drgnęło.

Funkcja: dekoracyjny z dogrzewaniem

Styl: klasyczny, 2 typy - jeden kaflowy, drugi fasada z marmuru (mam konkretne projekty i z wyglądu to będzie jeden albo drugi)

Wkład: nie wybrany, zapoznałam się teoretycznie

Szacowany koszt: 7-8 tys

Czekam na wyceny.

Ide dziś pooglądać tynki.

A co u Was?

:D Witajcie po koszmarnie długiej przerwie, uf! Dzięki Tezet za zainteresowanie :) . Od wczoraj jestem wreszcie w domu. Pobyt w szpitalu zaowocował nowym lokatorem do ORIONA. Jesteśmy teraz we troje. Malutka jest rozkoszna :D. Teraz możemy pomyśleć znowu o Orionie. Pozdrawiam wszystkich. :D

Witam,

Moze ktos spotkal sie z projektem tego domku i wie jak on sie nazywa i z jakiego jest biura?

http://www.pref-dom.pl/images/realizacje/20051118/1sto_s.jpg http://www.pref-dom.pl/images/realizacje/20051118/2sto_s.jpg http://www.pref-dom.pl/images/realizacje/20051118/3sto_s.jpg

Z gory dziekuje za pomoc,

Pozdrawiam.