Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

co do ścianki kolankowej pooglądajcie zamieszczone na forum zdjęcia, to wam powinno pomóc. My mamy podniesioną: 1+1+wieniec i pokoje są duże i przestronne. Więźbę+dachówki kupowaliśmy zgodnie z projektem i bryła budynku jest ok - oto kilka zdjęć góry http://picasaweb.google.pl/ewawoj00/GAdzie?feat=directlink

Ewo czyli mam rozumieć że mimo podniesienia ścianki (u mnie będzie tak samo 2 x ytong +wieniec) rozmiary krokwi nie ulegną zmianie? Czy jak kupowałaś tarcice to dodawałaś te 20 cm do wszystkiego tak jak piszą w projekcie no i wreszcie czy te podane w projekcie nie mają przekłamań?

Przepraszam że tak zawalam pytaniami i dziękuje za już uzyskane informację.

Pozadrawiam Marcin

więźbę i dachówkę mamy jak w projekcie - zostawiliśmy projekt w tartaku a tam wszystko sami wyliczyli tak samo było z dachówką. Chyba dobrze wyliczyli bo wykonawca nie narzekał a jak jest zrobione można zobaczyc na zdjęciach. W ilościach jest troszkę przekłamania bo np. domawialiśmy gąsiory (ale samej dachówki nam nie brakowało)

Ewo dziękuje za szybką odpowiedż.

A czy może ktoś z was kładł dachówkę Roben Monza plus? jeżeli tak to ile wam jej wyszło na oriona II?

pozdrawiam

marcin

Witam . Ja kladę Robena monze plus i wyszło mi 2940 szt. Ale ja podniosłem ścienkę kolankową - wydłużyłem krokwie aby dach wystawał minimum po ociepleniu od 95 cm i dobudowałem wiatkę

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/672dfcb87f609360.html

Czy orientujecie się może jaka jest prawidłowa grubość wylewki? Wiem, że zależy to od osobistych preferencji, ale mam wątpliwości. Nasz wykonawca mówi, że wystarczy 10 cm, ale Pan od okien wspomniał, że 10 cm na parterze to za mało (większość ponoć robi 15 cm), a na piętrze wystarczy 10 cm.

Jak Wy zrobiliście lub macie w planach?

(...) ale pamiętam, że nasz wykonawca mówił, że nie można mniej bo na chudziaku opierać się będzie cała konstrukcja budynku

Hmmm - nie to żebym się spierał - ale konstrukcja nośna całego budynku wspiera sie na murach fundamentowych i poprzez nie na ławach fundamentowych , na chudziaku nie wspiera sie nic - istnieją nawet pewne technologie w których chudziak jest wylewany po postawieniu ścian nośnych budynku .

Chudy beton stosuje się przede wszystkim jako podlewki pod fundamenty lub przede wszystkim jako podkłady podłogowe na gruncie. Jego zadaniem jest uniemożliwienie wycieku tzw. zaczynu cementowego podczas wylewania właściwego betonu.

Powinien mnieć grubość ca 10 cm.

Tylko - do końca nie wiem co Dobrusiak miała na myśli pisząc o wylewce ?

- chudziak czy jastrych - bo dla mnie wylewka - to wylewka właściwa czyli jastrych , a my tu piszemy o chudziaku ...