Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie to żebym teraz ja się czepiała :wink: ale myślałam, że chudziak i jastrych jest to tożsame czyli warstwą wyrównującą podłoże czyli potocznie podkład pod podłogę :roll:

Chudziak to co innego , a jastrych to co innego - pojęcie chudziaka wyjaśniłem powyżej - jastrych to finalna warstwa betonu wylewana na ociepleniu , wewnątrz której znajduje się instalacja ogrzewania podłogowego na który bezpośrednio układa się lub klei warstwę wykończeniową podłogi czyli parkiet , kafle , panele etc ...

Co do wylewek to to ponoc wystarczy 5-7 cm chudziaka,ale wczesniej trzeba polozyc folie, pozniej styropian i na koniec beton tez ok. 5-7 cm.

A co do rolet w oknach to nie bedziemy montowac rolet tylko wezmiemy okucia antywywazeniowe i dodatkowo klamke z kluczykiem.

pozdrawiam[/u]

Ludziska :D w których oknach macie lub planujecie rolety.

Pilne!!!!!

W żadnych !!!!!

:D

My rolety mamy we wszystkich oknach..

No to dankaf -> masz komplet wypowiedzi w temacie rolet - są Orionowicze którzy ich nie mają , ale również są i tacy którzy je posiadają :D

PS.

A w temacie wykończenia okien - jak już dyskutujemy - to mnie/nam bardzo się podobają okiennice na oknach - a ponieważ u nas okna drewniane / Hohensee / i producent do naszych okien ma w ofercie okiennice - to być może kiedyś w niedalekiej przyszłości / jak wygram w totka :lol: / zamontujemy ...

http://www.natura.pl/images_upload/okiennice_1.jpg

Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedź :D

My planujemy miec rolety.Tylko tak się zastanawialiśmy czy aby wszędzie są potrzebne.Napewno w garażu nie -bo po co.No i tak myślimy o oknie balkonowym nad wejściem bo to "klatka"

I które są lepsze te w skrzynce czy te "chowane"

jak wygram w totka /

Też gramy i też liczymy na tą wygraną :wink:

Nawet niedawno cos tam wygrałam :D

Ps.A okiennice są piękne

Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedź :D

My planujemy miec rolety.Tylko tak się zastanawialiśmy czy aby wszędzie są potrzebne.Napewno w garażu nie -bo po co.No i tak myślimy o oknie balkonowym nad wejściem bo to "klatka"

I które są lepsze te w skrzynce czy te "chowane"

No ale chyba jak montować rolety w oknach to albo wszędzie albo nigdzie - nieprawdaż - tzn. ja się generalnie nie znam ale tak mi się wydaje - no i oczywiście o ile takie rolety mają pełnić funkcję zabezpieczenia przed włamaniem ...

No bo po co w innym celu montować rolety ?? - jako dodatkowa osłona przed słońcem ??

No bo po co w innym celu montować rolety ?? - jako dodatkowa osłona przed słońcem ??

Dokładnie :D albo jeszcze przed mroźną zimą.My mamy domek wyżej usytuowany,niedaleko jezioro więc czasami tam wieje że hej.

Ciekawi mnie dlaczego jurand nie zamontował rolety właśnie nad wejściem?

ja chciałam montować rolety tylko ze względów bezpieczeństwa, ale rozmawiałam z osobami które je mają i powiedzieli mi że z początku je zamykali, później coraz rzadziej ... i teraz po prostu są :wink: z pewnościa są argumenty za i przeciw w zależności od naszego punktu widzenia i potrzeb

Dokładnie :D albo jeszcze przed mroźną zimą.My mamy domek wyżej usytuowany,niedaleko jezioro więc czasami tam wieje że hej.

Ciekawi mnie dlaczego jurand nie zamontował rolety właśnie nad wejściem?

Odpowiedz jest prosta bo jeszcze nie wymyślono skrzynek w łuku, albo o takim rozwiazaniu firma ktora mi montowała rolety nic nie wiedziała. Poza tym rolety u mnie wyszły z przypadku; na poczatku ich nie chcialem zreszta nie po to kupowane były okna P4 ale potem doszedłem do wniosku po rozmowach z kilkoma osobami ze po pierwsze zabezpieczenie przed sloncem, a tak sie sklada ze akurat w kuchni swieci piekne zachodnie slonko, ktore wrecz oslepia, a po wtore rolety to mniejsza strata ciepla w nocy w szczegolnosci w zimie. Zdazylem to podczas tej zimy zaobserwowac wiec ja osobiscie teraz jestem za instalacja roletek :)

Gotowa posadzka bez wykończenia zależy również od systemu ogrzewania. Przy grzejnikach wystarczy 5 cm a przy podłogówce minumum 6,5 cm co i tak lepiej zrobić minimum 7 cm.

Rolet u siebie nie będę robił - mi niepodoba się budynek z zazuniętymi roletami zewnętrznymi - kojarzy mi się wtedy z bunkrem atomowym - ale to moje zdanie.

Uważam że sprawę złodzieji w zupełności załatwi system alarmowy.

Mnie szczerze powiedziawszy też nie podobają się rolety - szczególnie zasłonięte. Sąsiedzi mają i jak patrze na taki dom to faktycznie jak bunkier wygląda. A ochrona przed złodziejami żadna, bo rolety ponoć bardzo łatwo podważyć. Zresztą dla chcącego nic trudnego.

Ewa mam pytanko, czy w pokoju nad wykuszem zmieniłaś szerokość okna na 1000 cm? My tego wcześniej nie przemyśleliśmy - tzn. zostawiliśmy szer. 1200 cm i teraz nie chcą nam zrobić jednej kwatery bo ponoć okucia nie wytrzymują. Wydaje mi się, że trochę głupio wygląda takie wąskie okno i jeszcze przedzielone na pół