Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pablitoo w związku z tym, że nic nie robisz :lol: :lol: :lol: czy mogłabym Cię prosić, byś sprawdził, jaka jest długość od ściany (kominowej) do schodów. Chce sobie zaznaczyć na podłodze gdzie kończą się schody, bo zastanawiam się, czy o jeden pustak nie przedłużyć wiatrołapu (teraz wydaje mi się maluczki). Jak Wy to zrobiliście, czy ktoś przedłużył ten wiatrołap. My zrezygnowaliśmy ze spiżarki i tak sobie dumam, że jeśli ciut wydłużę ten wiatrołap to może oprócz lodówki zmieści mi się jeszcze np. cargo (choć jeszcze nie mam projektu kuchni, więc nie wiem, jak to będzie rozmieszczone)

My trochę go wydłużyliśmy. Ściana między kuchnią, a wiatrołapem ma 147 cm (od strony kuchni). Czyli wiatrołap ma koło 140 wewnątrz. To chyba niewielka zmiana, wynikała z mojego widzimisię i zrobiłam ją na oko. Dzięki temu fajnie ulokowała mi się lodówka - jest właśnie na tej ścinie, a od pokoju oddziela ją szafka (załączam zdjęcie - brak jeszcze frontów i żaluzji w rogu). A miejsca do schodów zostało ok 100cm, więc luzik. A schody wg. projektu mają sięgać jakieś 2,3 m od ściany kominkowej i tak też jest u nas.

http://lh4.ggpht.com/_YqMXtcKcdSc/SgM-qMpo0CI/AAAAAAAAAeM/rwzMKA-0h6o/s512/PICT0012.JPG

Ewa mam pytanko, czy w pokoju nad wykuszem zmieniłaś szerokość okna na 1000 cm? My tego wcześniej nie przemyśleliśmy - tzn. zostawiliśmy szer. 1200 cm i teraz nie chcą nam zrobić jednej kwatery bo ponoć okucia nie wytrzymują. Wydaje mi się, że trochę głupio wygląda takie wąskie okno i jeszcze przedzielone na pół
Dobrusiu wymiary sprawdzę wieczorkiem

DOBRUSIAK co do okien i okuc jest na rynku firma ktora nazywa sie OKNOPLAST KRAKOW i oni nawet zrobia okno o szerokosci 1500 i bez problemu bedzie funkcjonowalo pod warunkiem ze bedzie dobrze zamontowane

P.s. pracowalem w tej firmie i bardzo duzo zamontowalem takich okien

Niestety chyba już teraz nie robią takich okien. Był u nas na budowie do pomiaru Pan z Oknoplastu i powiedział, że nie zrobią nam 1200, bo później nie chcą się bawić z reklamacjami- okucia ponoć nie wytrzymują. Oni teraz w standardzie mają każde okno uchylno-rozwierne więc może tutaj jest ptak pogrzebany. Powiedzieli, że max zrobią 1000 cm :(

Trzeba się nad tym głębiej zastanowić, bo można domurować te 200 cm albo obciąć kawałek domu i zrobić 1400 to już będzie ładniej wyglądało.

Magdac ale śmignęlaś z domem - rewelacja - pewnie już niedługo się wprowadzasz. Pokaż więcej zdjęć Orionka :)

Ludziska :D w których oknach macie lub planujecie rolety.

Pilne!!!!!

....

PS.

A w temacie wykończenia okien - jak już dyskutujemy - to mnie/nam bardzo się podobają okiennice na oknach - a ponieważ u nas okna drewniane / Hohensee / i producent do naszych okien ma w ofercie okiennice - to być może kiedyś w niedalekiej przyszłości / jak wygram w totka :lol: / zamontujemy ...

http://www.natura.pl/images_upload/okiennice_1.jpg

Pablitoo przecudne okiennice. Do naszego Orionka wydaje mi się, że idealnie pasują. Na Chorwacji w wielu domach mają takie okiennice i rewelacyjnie się sprawdzają przed słońcem

Pablitoo przecudne okiennice. Do naszego Orionka wydaje mi się, że idealnie pasują. Na Chorwacji w wielu domach mają takie okiennice i rewelacyjnie się sprawdzają przed słońcem

Dokładnie - tylko nas interesują okiennice nie pełne tylko ażurowe - wnętrze okiennic w postaci skośnych deseczek montowanych pod kątem - także można je zamknąć całkowicie i wówczas ograniczą dostęp światła ale zapewnią 100% przewiewu i wentylacji .

Takie jak poniżej :

http://www.muratordom.pl/zdjecia/okiennice_szandomirski-1.jpg

Magdac ale śmignęlaś z domem - rewelacja - pewnie już niedługo się wprowadzasz. Pokaż więcej zdjęć Orionka :)

Śmigam? No ja bym tak tego nie nazwała. Miałam się przeprowadzić zeszłej jesieni. Orionek nabiera kształtów i miałam go pokazać dopiero jak będzie nieco bardziej kompletny, ale co mi tam, pochwalę się z przyjemnością.

http://picasaweb.google.com/mcakala/Orion#

Dobrusiu wymiary drzwi balkonowych nad wykuszem w kuchni 1 szt 1200x2095, nad wykuszem w stołowym pokoju to: 2 szt 865x2095, nad wejściem 1 szt 1400x2295

Ewuś to ja Cię jeszcze pomolestuję :lol: z tymi oknami. W jakiej firmie zamawialiście? Bo jak pisałam wcześniej nie chcą mi nigdzie zrobić jednokwaterowego okna nad wykuszem

Witam Orionowiczów.Mam takie pytanie w którym miejscu w waszych orionach jest pion kanalizacji?

Który ??

Myślałem że jest jeden?

Z tego co pamiętam to wg projektu są trzy piony kanalizacyjne .

Ja ograniczyłem się do dwóch - jeden pion - główny - w pomieszczeniu gospodarczym w narożniku / przepust główny pomiędzy kondygnacjami dla kanalizacji , c.o , c.w.u / , drugi pion kanalizacyjny u mnie jest w łazience na parterze i łączy się on z łazienką na poddaszu .

Dobrusiu wymiary drzwi balkonowych nad wykuszem w kuchni 1 szt 1200x2095, nad wykuszem w stołowym pokoju to: 2 szt 865x2095, nad wejściem 1 szt 1400x2295

Ewuś to ja Cię jeszcze pomolestuję :lol: z tymi oknami. W jakiej firmie zamawialiście? Bo jak pisałam wcześniej nie chcą mi nigdzie zrobić jednokwaterowego okna nad wykuszem

Poniżej widok naszych drzwi balkonowych nad wykuszem - jadalnią - drzwi o szerokości 1200cm - wykonane jako dwuskrzydłowe - dla wyobrażenia jak wyglądają takie drzwi dwukwaterowe / klikać na miniaturki / :

http://images43.fotosik.pl/121/220bca82dbd8b597m.jpg , http://images48.fotosik.pl/121/b4c0c4073b657df2m.jpg