Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Od bardzo dawna śledzę wasze forum ponieważ też budujemy z mężem takiego Orionka. Obecnie jesteśmy na etapie robienia wylewek i tworzrenia ogródka obok domu.

Mam pytanie: Czy ktoś może wypowiedziec sie na temat schodów do domu? Czy je troszke pomniejszyc z projektem?? Jeśli macie jakies zdjecia to chetnie obejże.

Od bardzo dawna śledzę wasze forum ponieważ też budujemy z mężem takiego Orionka. Obecnie jesteśmy na etapie robienia wylewek i tworzrenia ogródka obok domu.

Mam pytanie: Czy ktoś może wypowiedziec sie na temat schodów do domu? Czy je troszke pomniejszyc z projektem?? Jeśli macie jakies zdjecia to chetnie obejże.

Już nasze forum :D

Jakie schody ? - wewnętrzne na poddasze , czy wejściowe do domu ?

Witam wszystkich,

pojawiam się z kojenym pytaniem. W dalszym ciągu trwa u mnie cała papierologia...załatwiania mapek, zezwoleń itp itd. myślami jestem już jednak dalej, przy budowie. I tu rodzi się pytanie: wszystcy których pytam radzą aby fundamenty i płyta były zrobione tylko w jednym roku i nic więcej..że powinny się sezonować cały rok i dopiero później należy ruszyć z murami. Czy Wy również macie takie zdanie? Jak u Was wyglądały kolejne etapy i czas? Czy zrobiliście wszystko w jednym roku od początku aż do stanu surowego, czy też np. w jednym roku tylko ławice, fundamenty, płyta, w następnym mury i reszta??

Dzięki z góry za odpowiedź!

Pozdrawiam serdecznie!

sajmonie Jeden z murarzy doradził nam tak:

Najlepiej jest jak fundamenty "osiądą".

Wygodniej jest również np.wiosną bo całe błoto masz w "nosie" :wink: Ale płyty nie ma sensu robic jesienią.Tylko wiosną przed ruszeniem z ścianami lub po zakończeniu ścian(my tak mamy).

Nasze fundamenty odpoczewały ok.5 miesięcy.

Ale w tym miejscu nasuwa mi się pytanie co z osobami które budują się w 4 lub 6 m-cy?Mam takich sąsiadów .Domki stoją i nic złego się z nimi nie dzieje. :wink:

Ilu jest murarzy tyle jest opini :D

Moi drodzy - dom - budynek - w zależności od gruntu na jakim go posadowiono osiada około 2 - 4 lat . Dopiero po takim czasie / pomijając ewentualne szkody górnicze - jeżeli dom jest na nich posadowiony / można przyjąć że stoi już niezachwianie :D

Zaobserwujecie to już mieszkając - przede wszystkim na łączeniach płyt KG z murami , na glifach KG okien połaciowych , na obróbkach i wykończeniach ścian kolankowych w połączeniu ze skosami dachu - czyli wszędzie tam gdzie spotkają się łączenia obróbki ścian z dachem / więźbą dachową / . W tych miejscach powstają naprężenia od ciągle pracującego i osiadającego budynku z oddzielnie mocowaną i sztywną konstrukcją dachu .

Nie widzę żadnego sensu pozostawiania wybudowanych fundamentów i wylanej płyty / chudziaka / do tzw osiadania ani przez rok , czy pół roku - przecież dopiero ściany i przede wszystkim dach dociążą całkowicie fundamenty i zaczną wywierać całkowity nacisk na ławy fundamentowe .

Budować i nic nie czekać / oczywiście odczekać do związania ścian fundamentowych / - można pozostawić wybudowany już całkowicie budynek przez zimę - ale to przede wszystkim dla wyschnięcia murów ,ścian i naturalnego odparowania wilgoci technologicznej przez ten okres .Potem na wiosnę można wchodzić i śmigać z wykończeniówką już w suchych pomieszczeniach .

- zresztą - niech Irek to zweryfikuje - on jest fachowiec więc zna się na tym najlepiej :D

Hahaha - dzięki pabitoo za uznanie :D

Czy aż tak dobrze się znam na budowlance to nie wiem - jestem po Polibudzie po budownictwie ale po ogrzewaniu - niemniej jednak od 15 lat jestem na budowach i wykonałem wiele różnych prac i wiele widziałem.

Masz oczywiście rację - same fundamenty niewiele osiądą gdyż w żaden sposób nie są obciążone dopiero stan surowy z dachem obciąża fundamenty powodując ich osiadanie. Osiadanie zależne jest od wielu czynników i u każdego może być trochę inaczej - ale to temat rzeka.

pabitoo ma rację należy odczekać przed wykończeniówką. Należy również pamiętać iż lepiej jest wykonać wszystkie mokre prace w środku typu posadzki, tynki, szpachlowania itp zanim zaizoluje się budynek na zewnątrz aby sciany w naturalny sposób odprowadzały wilgoś na zewnątrz. Im dłużej uda się poczekać z elewacją tym lepiej - oby robić ją w suchym i ciepłym okresie.

Ja miałem kilka takich budów gdzie właściciele wprowadzali się po 8 miesiącach od startu - dziś po 2-3 latach jak jestem u nich widzę że mają znów budowę i remont w domu. Bo tak kończy się pośpiech!! To że się tak da w kilka miesięcy to wiem ale napewno nie będzie to dobrze na lata i odbije się za kilka lat.

Ewuś.Widzę że więźba na gospodarczym już się kładzie :D

Super że już dbasz o ogródek-będzie milej po zamieszkaniu.Naprawdę masz kawał ziemi do obsadzenia :D Ale to dobrze to bardzo dobrze bo ile można nowych roślinek posadzic ale to temat rzeka :wink:No i oczywiście będę Ciebie namawiac na oczko wodne. Na takich metrach nie może go zabraknąc :wink:

chciałbym aby dach w gospodarczym już był, ale niestety muszę troszkę jeszcze poczekać :cry: jak go skończą będą robić nam dół :lol: wczoraj przyjechał piec, solar i zbiornik na wodę :lol: robi się na prawdę ciekawie :wink:

Czyli jednym słowem adrenalinka :lol:

Na jaki piec się zdecydowałaś?Pamiętam że miał byc na pellety.

nie ma złotego środka, czy się wprowadzać od razu czy czekać, ile głów tyle opinii :wink: ale moim zdaniem jak się zwleka to też nie dobrze, ponieważ budynek niezasiedlony niestety marnieje. Nie mogłabym jeździć do niego i patrzeć jak stoi. U nas tylko kończą dół i od razu się wprowadzamy :lol: choćbym nawet miała za rok robić kapitalkę :wink: