Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewuś kup MOSPILAN 20 SP jest na mszyce i pomógł mi przy nimułce różanej która pojawiła się u mnie pierwszy raz.

Jesli chodzi o naturalne śródki do których bardzo Ciebie chcę przekonac to np.gnojówka z pokrzywy.Nie tylko zwalcza mszycę ale uodparnia róże.

No i oczywiscie wyhoduj jak najwięcej biedronek :lol:

Pablitoo

chodzi mi o schodzy zewnętrzne do domu. Wczoraj już wytyczyliśmy i wylaliśmy ławy pod schody.

Niedaleko nas jest juz gotowy orionek i wczoraj pojechałam zobaczyć jakie mają schody. Bardzo mi się spodobały. Murki są obniżone i równe z podestem.

My zastanawiamy sie by zrobić schodki za filarem w stronę garażu, wtedy były dobry dostęp.

Witam.

A może wiecie co zastosować do bukszpana?? Posadziłam 2 tygodnie temu i listki mu zwiędły, może zastosowac jakis nawóz. Bukszpana tak naprawde został przesadzony, dostałam od mamy dość dużego w granicach 90 cm.

Mógł zostac uszkodzony system korzeniowy podczas przesadzania.Można przyciąc gałązki max o ok. 1/3 dł. i dbac o stałą wilgotnośc podłoża.

Musisz zaobserwowac czy liście są jedynie zwiędnięte.

Czy może więdną,żółkną,brązowieją i zamierają.To może byc wynik porażenia przez grzyba.

puki co to zauważyłam, że zwiędły nowe listki niedawno wypuszczone, takie jasnozielone wrazie czego to je obetnę. Z drugiej strony to wyczytałam ze w maju się nie przesadza bukszpanów, najlepiej w marcu lub dopiero we wrześniu.

Posadziłam też tuje, świerka białego, białoboka i wszystko się przyjęło :) odrazu obsypałam korą i już posiliśmy wczoraj trwakę.

Danuś a ty wiesz jakie ogrzewanie będziecie zakładali?

Chodzi Ci o ogrzewanie -jaki piec?

Czy o podłogówkę,kaloryferki?

całość piec, grzejniki, podłogówka

Jesli chodzi o piec to myślimy o piecu HEF,LING DUO.

Ten drugi jest wielopaliwowy (ekogroszek,pellety)-zasobnik a awaryjne ruszta to drzewo,gruby węgiel.Nieukrywam że ling dla nas byłby lepszy.Bo od czasu do czasu mamy możliwośc palenia drzewem.

Jeśli chodzi o podłogówkę wolałabym na całości.Ale w salonie chciałabym miec parkiet więc nie mogę tam dac.Myślę że łazienki,kuchnia,wiatrołap,korytarze wszędzie tam będzie podłogówka.A w sypialniach,salonie,pralni kaloryferki.

Ale mozliwe że jeszcze sie u nas w tym temacie zmieni.

A Ty jak planujesz?