Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ok

wapienne bo:

nie drogie, zdrowsze, zapewniano mnie o lepszej wilgotności w pomieszczeniach z takim tynkiem. z początku miękki z czasem bardzo sie utwardzają (okolo 6 m-cy), są dostatecznie głatkie (bez cementu), wykonawca ma doświadzenie.

nie mam dokladnej ceny bo umowiłem się na całość

szymon jeszcze raz dzieki za umowe

pozdrawiam

Witam wszystkich forumowiczow i orionowiczow :)

Bardzo nam sie Orionek podoba i najprawdopodobniej to wlasnie na niego padnie, choc jeszcze przegladamy inne projekty, gdyz mamy na to duzo czasu. Z budowa sie nie spieszymy i ja rozkladamy na kilka etapow. Dzialke chcemy kupic za rok, w z budowa ruszyc za 2 latka.

Na razie siedzimy z zonka nad projektem i tak dopoasowujemy go do swoich potrzeb. A oto co wykombinowalismy:

http://www.album.com.pl/zWy384aAbzYQg/194053.jpg

Wprowadzone zmiany sa dostosowane do naszych potrzeb.

Gabinet w miejsce kuchni, gdyz taki maly nam wystarczy, a kuchnie zawsze chcielismy miec z wyjsciem na taras i ogrod.

Co o tym myslicie drodzy orionowicze? Moze jakies sugestie i jakas konstruktywna krytyka? :wink:

Jeszcze jedno. Moze ma ktos z Was szkic parteru i poddasza z dokladnymi wymiarami, gdyz chcialbym zrobic prezentacje 3D Orionka, urzadzic wirtualnie pokoje i sie po nim przespacerowac.

drogi robercik

o gustach nie ma co rozmawiać ale postaram się coś konstruktywnego:

torchę daleko kuchnia-jadalnia. Możesz jeść zimne dania.

trochę dużo tych drzwi. holl wygląda jak wagon tramwajowy

trochę duży ten "tramwaj"

mało bezpiecznie przy połączeniu schody/drzwi

mało wygodnie spiżarka za drzwiami

trochę daleko z kuchni do komina

poza tym trochę super, ekstra i wspaniale

szczerze życzę powodzenia

jeśli Wam się podoba to najważniejsze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pozdrawiam

dzieki za zainteresowanie. Projekt bedzie caly czas doskonalony.

Jadalnia dla nas nie jest daleko, a glownym zalozeniem jest to, ze goscie siedza sobie w salonie, drzwi do jadalni sa zamkniete i w tym czasie wszystko jest podawane na stol i stad dlatego musza byc dodatkowe drzwi do jadalni z holu. Po skonczonej uczcie nie trzeeba od razu sprzattac tylko przenosimy sie do salony, a drzwi zasuwamy.

W tej chwili w domu tescia tez tak mamy, ze drzwi sa zaraz przy schodach i nie zdazylo sie nigdy nic niebezpiecznego.

Co do spizarki to jeszcze jest ona dyskutowana z malzonka i mamy rozne pomysly, ale nawet w tej wersji jest dla nas OK.

Co do drzwi w holu, to faktyccznie jest icch duzo, ale tylko o 2 sztuki wiecej niz w oryginalnym projekccie :-)

P.S. Wlasnie teraz wpadlem na jeszczee inny pomysl, ale musze to najpierw przemyslec i przedyskutowac z malzonka :-)

Pozdrawiam

Orionek 2. Taki jest nasz wybór, ale niestety mam kilka zmian i kilka dylematów.

Zmiany:

1. Kolumny to zło - balkonik będzie mniejszy oparty na pilastrach

2. Balkoniki to zło i sprzątanie - brak tylnego wykusza

3. Jak wyżej - wykusz boczny będzie poszerzony i poprowadzony do góry i przykryty dachem. Pytanie jak to zamknąć na górze, aby to dobrze wyglądało?????

4. Okno z salonu > wyjście na balkon, wyjście dotychczasowe > likwidacja

5. Zmiana biegu schodów tak żeby wejście było od korytarza a na górze na przeciwko łazienki

6. Zlikwidowanie "poczekalni" prze łazienką - powiększenie pokoju

7. Podniesienie poziomu zero - droga nam pewno urośnie :-)

8. Maksymalne poszerzenie projektu. Niestety to tylko 35 cm, ale więcej się nie zmieści na działce. Najpierw poszerzenie miało dotyczyć podwójnego garażu, ale stanęło na kuchni i salonie

9. Ścianka kolankowa - no właśnie o ile podnieść???

Zastanawiam się nad tym co przeczytałem na forum dotyczące likwidacji spiżarni, ale myślę że na tą decyzję mam jeszcze czas.

Zastanawiam się intensywnie, co jest tańsze – samodzielne załatwianie materiałów czy zlecenie tego firmie budującej dom.... Jak tanio i dobrze przerobić projekt?

Mam zamiar budować latem w Poznaniu.

Może ktoś z szanownych forumowiczów buduje lub zbudował w pobliżu???

Zaczynam bredzić czas się z tym przespać J

poproś domusa.

dosyłają kosztorys z zestawieniem materiałów

jak by były problemy

wyślij e-mail na priv.

Dostaje już szału!!!

koszt stanu surowego u różnych wykonawców wach się od 115-162 t.

wybór wcale nie jest taki oczywisty

chyba, że ktoś mi powie, że stan surowy trudno jest zepsuć (pustak 25 +15wełna)

ścisk

tezet

Noo, można dostać szału. U nas rozstrzał cenowy kształtował się podobnie. I dokonanie wyboru nie było łatwe. Do końca zresztą targały nami wątpliwości. Realia okazały się jednak jeszcze brutalniejsze bo doszły wydatki nieprzewidziane :( . Nawóz ziemi, potem decyzja o dodatkowym stropie itd. Uff!

Podobno prawdziwe dylematy są jednak przy wykończeniówe, co mam nadzieję przetrenować.

Pozdrawiam słonecznie 8).

Agana

pozdrowienia dla Ciebie i Waszego Maleństwa

wybraliście których wykonawców? tańszych czy droższych?

to tak jak w piosence Kazika ...........gorsi są tańsi a lepsi są drożsi

Przy czym Ci tańsi to kilka różnych ekip, które trzaskają pięć domów rocznie. Więc jakieś doświadczenia mają , rutyniarze.

A oto

mały komentarz do pomysłów zmian w projekcie sznownych kolegów.

Ktoś mi kiedyś napisał, że każda zmiana w gotowym projekcie jest psuciem. Autor napracował się trochę nad tym projektem. Przemyślał wiele różnych możliwości. Jesli zmiany są poważne to może lepiej poszukać innego projektu. Poza tym każda zmian wiąże się z dużymi kosztami. Chyba, że sami jesteście architektami. Sam zrobiłem małe zmiany (prawie jak każdy w tym wątku) i wiem już, że to nie ten sam orion.

pozdrawiam i życzę powodzenia.

Maleństwo już jest dwutygodniowe :D .

Jeśli chodzi o nasz wybór, to wybraliśmy ekipę z tej wyższej półki, bo obawialiśmy się tzw. fachowców- mieliśmy z takimi doświadczenie przy remoncie domu :evil:. Co pewien czas znikali, robota ciągnęła się, a i efekt nie był zadowalający. Z kolei zaś droższa ekipa do dziś "odbija się nam czkawką finansową". Jak by nie zrobić, zawsze "coś' pozostaje z tyłu. Nie ma jednoznacznego słusznego wyboru, zawsze są plusy i minusy.

Pozdr. :D

mały komentarz do pomysłów zmian w projekcie sznownych kolegów.

Ktoś mi kiedyś napisał, że każda zmiana w gotowym projekcie jest psuciem. Autor napracował się trochę nad tym projektem. Przemyślał wiele różnych możliwości. Jesli zmiany są poważne to może lepiej poszukać innego projektu.

coś z tym jest.

Ale myślę że wszystko zależy jak do projektowania podszedł sam autor. Mnóstwo projektów to po prostu KNOTY zarówno pod względem funkcjonalności jak i estetyki, a nawet konstrukcji i rozwiązań generujących koszty. Świadczy to o tym że autor sie niezbyt napracował.

Niektórzy autorzy podchodzą do tego aby było "ładnie".