Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pablitoo aleś mi dowalił :wink: :oops:

Ciężkie pytanie :roll: Dlaczego?Bo thuje szmaragd są stożkowe i przy ich kształcie zawsze te prześwity będą.Ja bym powiedziała tak:

Jesli posadzisz co 70 cm będziesz miał szczelny żywopłot tak na 50cm do 1m.

Jeśli chodzi o odległośc od strony płotu 40-60cm.

Jeszcze taka mała uwaga thuje uwielbiaja wilgotne podłoże więc ściółka jak najbardziej wskazana.Zawsze to dodatkowe żródło próchnicy :wink: i oczywiście zakwasi nam glebe.Thuje nie mogą rosnac razem z trawnikiem poniewaz trawa jest bardzo żarłoczna na skł.pokarmowe.Może również obsuszyc th.od spodu.I co jeszcze?Nawożenie-nie wolno przenawozic N bo wtedy będzie brzydko wyglądac.Jej gałązki będą takie słabe,zwisające i podatne na choroby.Bardzo dobry nawóz to OSMOCOTE.

To tyle ile sama pamiętam i zauważyłam.Sama będę sadzic tą thuje dlatego że ma silny wzrost.Bardzo podoba mi się bukszpan ale niestety wolno rośnie.A ja bym chciała stworzyc tło dla moich roślinek pozostałaych.

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze taka mała uwaga thuje uwielbiaja wilgotne podłoże więc ściółka jak najbardziej wskazana.Zawsze to dodatkowe żródło próchnicy :wink: i oczywiście zakwasi nam glebe.Thuje nie mogą rosnac razem z trawnikiem poniewaz trawa jest bardzo żarłoczna na skł.pokarmowe.Może również obsuszyc th.od spodu.I co jeszcze?Nawożenie-nie wolno przenawozic N bo wtedy będzie brzydko wyglądac.Jej gałązki będą takie słabe,zwisające i podatne na choroby.Bardzo dobry nawóz to OSMOCOTE.

To tyle ile sama pamiętam i zauważyłam.Sama będę sadzic tą thuje dlatego że ma silny wzrost.Bardzo podoba mi się bukszpan ale niestety wolno rośnie.A ja bym chciała stworzyc tło dla moich roślinek pozostałaych.

Dziękuję :lol:

- jeszcze jedno pytanie - podobno / tak dowiedziałem się od dobrego kolegi / że thuje są "niezdrowe" - cokolwiek by to miało oznaczać - prawda li to ?

Niezdrowe - czyli co ? - przebywanie w ich pobliżu źle wpływa na człowieka , są trujące , emitują szkodliwe promieniowanie etc ... - czy tylko zwykłe pierdoły opowiada ...

Hmmm - zaskoczył mnie tym stwierdzeniem całkowicie ... :-?

Zawiera alkaloid thujon.Ale przyznam się szczerze że musiałam sprawdzic jak on sie nazywa :wink:

Nie ma co się martwic ja bym bardziej martwiła się ile to będzie Ciebie kosztowac :wink:

Przeciez nikt tych thuji nie bedzie spożywał.Bardziej obawiałabym się o konwalie a dokładnie jej jagody które są trujące.A dla dziecka jagoda to..................... przysmak :-?

Zdecydowałeś się na tą odległośc między thujami?Na początku będzie goło i wesoło.

tak, tak jestem też tego zdania co Pablitoo, specjalistką od ogrodów jest DANKA- mi np.pomogła z różami :lol: :lol: :lol:

Ewuś no co Ty-ja?

Nie :roll:

Od paru lat uprawiam sobie ogródek.Malutki,miniaturkowy i to wszystko.

Sama się uczę.Bardzo dużo czytam na temat roślinek które w danym momencie zaczynam hodowac.Ot i to wszystko.Troszkę wykształcenie mi pomogło :wink: choc nie do końca wybrałam dobrze bo to co mnie tak fascynuje nie jest moim zawodem wyuczonym.

Ci którzy dopiero startuja z ogrodem,zaczynaja zabawę sami za pare lat będą wspaniałymi ogrodnikami.

Sama wiele błędów popełniłam przy nasadzeniu roślin.Dlatego niektóre z moich okazów przekopywanych było po 5 razy :D

Nie ma to jak uczyc się na własnych błędach.

Wszystkich Was zachęcam do:

http://forumogrodnicze.info/index.php

Miłego oglądania.

A może ktoś z Was zaczyna hodowlę lilii wodnych i mógłby wymienic się ze mną spostrzeżeniami na ten temat?

Zawiera alkaloid thujon.Ale przyznam się szczerze że musiałam sprawdzic jak on sie nazywa :wink:

Nie ma co się martwic ja bym bardziej martwiła się ile to będzie Ciebie kosztowac :wink:

Przeciez nikt tych thuji nie bedzie spożywał(...)

W rzeczy samej - zresztą - to było tylko tak informacyjnie - thuje już nabyłem - na razie pierwsza czterdziestka już zaparkowana stoi na tarasie i czeka na sadzenie :D

Ile bedzie kosztować / kosztowało / - jeden krzak ca 60cm kostet 12 pln .

Oj to troszkę zaboli :wink: w kieszeni. A masz sprawdzonego sprzedawcę?Dobre żródło?

A co do tego sadzenia.To najlepiej spytaj się w szkółce oni są fachowcami to Ci doradzą.Ja bym dała 90-100cmAle nie chcę Tobie źle doradzic.

A o oczku też myślicie w ogrodzie :wink: Muszę spytac :D

Życzę miłego wkopywania.

Krzaki mam stąd - LINK - szkółka niedaleko ode mnie - czy krzaki będą okay - zobaczymy , będę sadził co ca 80 cm - tak mi doradzili .

Oczka wodnego nie będzie - w firmie gdzie pracuję jest oczko wodne - wygląda przepieknie - ale niestety wieczorami szczególnie w lecie - much , komarów i innego żarłocznego fruwającego tałatajstwa jest mnóstwo ...

oczko wodne świetna ozdoba ogrodu, ale niestety trzeba o niego bardzo dbać :-? czyli dla cierpliwych wytrwałych :wink:

Patrząc jak pablitoo "wypicował" swojego Orionka w każdym detalu można śmiało określić że cierpliwość to ten "chłop" ma!!:)....dankaf to z kolei kobietka a one cierpliwość mają wrodzoną..

Patrząc jak pablitoo "wypicował" swojego Orionka w każdym detalu można śmiało określić że cierpliwość to ten "chłop" ma!!:).

No to opiszę Wam moją cierpliwość ... - od około 2 tygodni walczę/robię trawnik 8) - mam działkę 15 ar - z tego ca 10 ar to bedzie trawnik - ponieważ większa część przyszłego trawnika to było pobojowisko pobudowlane - rozpocząłem od porządkowania : somsiad przyjechał traktorem z kultywatorem - zorał całą ziemię kilka razy i wywlókł na powierzchnię mnóstwo kamieni , połamanych cegieł , dachówek - czyli dobra pobudowlanego - jak sie okazało po całym tygodniu sprzątania , zbierania i grabienia - było tego ponad 20 taczek !

Następnie glebogryzarka - następny somsiad przyjechał z glebogryzarą i zmielił ziemię w drobny mak - wywlekając na powierzchnie następnych z 8 taczek kamieni . Potem kilka dni z ojcem grabiłem i wyrównywałem powierzchnię działki aby uzyskać porządane spadki i ich kształty .

W zeszłą sobotę kupiłem trawę , wypożyczyłem siewnik i walec - posiałem i zawalcowałem ziemię - wyszło mniód - zwłaszcza że wieczorem popadał delikatny deszcz i wszystko podlał :D.

W niedzielę był upał więc wieczorem sam podlałem automatycznie cały areał trawniczka - poszło ca 3m3 wody - ho ho - nie jest tanie utrzymywanie trawnika w suszę ...

Nic to - powiedziało się a trzeba powiedzieć be .

W poniedziałek - u nas na połedniu były burze i ulewy - i jak mogłem przypuszczać lało jak z cebra przez pół dnia - i oczywiście wymyło i wypłukało a pewnie z połowę nasion - bo przez działkę podczas takich ulew to normalna rzeczka płynęła ...

Cała robota i pewnie większa część trawnika w piz...u poszła :evil: - chory jestem ze złości i nic już robił przy nim nie będę !

Witam :D

Chwilkę mnie nie było i jak się towarzystwo rozpisało! Miałam co poczytać i już nadrobiłam zaległości, więc mogę włączyć się do dyskusji. :D

Najpierw brama garażowa. U nas Wiśniowski i co jakiś czas mamy u siebie serwisanta. A to górny panel nie dolegał i były prześwity między progiem a bramą a to uszczelki za krótkie etc. Jak coś dokładniej będzie chciał ktoś wiedzieć to pytać :wink:

Okna dachowe. My zamontowaliśmy podczas układania blachy na dachu. Reszta okien i drzwi były zabite dechami na zimę a okna dachowe były już na swoim miejscu. Żadne nie zginęło, nic się z nimi niedobrego nie stało.

Oczko Danusi piękne. Mój mąż i teściowa też takie chcieli mieć kilka lat temu, to zawinęliśmy rękawy i powstało przez tydzień. Ładne nam wyszło, i rybki też pływają. tylko woda jakaś taka mętna ostatnio i nic z tym zrobić nie możemy. Danusiu masz na to jakąś radę.

No i jeszcze się muszę pochwalić, że mamy już ogrodzenie od drogi. Jeszcze nie kompletne, bo brakuje przęseł ale słupki klinkierowe już są i jestem z nich bardzo zadowolona. :D

Danusiu masz na to jakąś radę.

Ja walczę tak:

Od czasu do czasu nadbieram wodę i dolewam świeżej.

Mam pompkę która pracuje prawie cały dzień(kilka godzin).Nie tylko dotlenia ale i czyści wodę.

I bardzo ważna rzecz 1/3 oczka powinna byc zarośnięta roślinnością wodną.np.przęstka pospolita ona oczyszcza wodę.Roślinnośc skutecznie ograniczy występowanie glonów.

Można również kupic preparaty "antyglon"

Zawsze na wiosnę i jesień(jeśli jest taka koniecznośc) czyszcze oczko.

:D

No i jeszcze się muszę pochwalić, że mamy już ogrodzenie od drogi. Jeszcze nie kompletne, bo brakuje przęseł ale słupki klinkierowe już są i jestem z nich bardzo zadowolona. :D

Wstaw zdjęcia :D

Wstaw zdjęcia :D

A proszę bardzo :D

http://images40.fotosik.pl/124/f2654bff9f0e0e8am.jpg

http://images38.fotosik.pl/124/f8b26c031b84dd56m.jpg

Dziękuję Danusiu za rady. Filtr z pompką oczywiście jest i woda czasem też wymieniana, ale chyba główna przyczyna to zbytnie nasłonecznienie wody. Glony mają ciepło i dobrze. Posadziliśmy lilie i mam nadzieję, że jak się troszkę rozrosną to pomogą troszkę ograniczyć rozwój tego paskudztwa.