Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Posadziliśmy lilie i mam nadzieję, że jak się troszkę rozrosną to pomogą troszkę ograniczyć rozwój tego paskudztwa.

A jaką odmiane lilii kupiłaś?Ja mam ATTRACTION.

A jaką ziemię?I w jakim pojemniku?Jest troszkę pytań ale ten temat mam obecnie na "tapecie" :wink:

Jeśli masz młode kłącze to nie umieszczaj ją głęboko.Tylko płycej aby łapała jak najwięcej promieni słonecznych.

Ps.Ogrodzenie super :D A w środku na jakim etapie jesteście?

A i jeszcze jedno.W sprawie glonów.Zrobiłam podbierak z pończochy i świetnie zbiera glony :lol: :wink:

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jaką odmiane lilii kupiłaś?Ja mam ATTRACTION.

A jaką ziemię?I w jakim pojemniku?Jest troszkę pytań ale ten temat mam obecnie na "tapecie" :wink:

Jeśli masz młode kłącze to nie umieszczaj ją głęboko.Tylko płycej aby łapała jak najwięcej promieni słonecznych.

Ps.Ogrodzenie super :D A w środku na jakim etapie jesteście?

A i jeszcze jedno.W sprawie glonów.Zrobiłam podbierak z pończochy i świetnie zbiera glony :lol: :wink:

Lilię dostałam od wujka, bo jego kilkuletnie przepiękne oczko potrzebowało czyszczenia i niewielkiej redukcji roślin. Więc nie wiem co to za odmiana.

W jaką ziemię wsadzona też nie wiem, bo to teściowa ją sadziła i nie wiem jaki pojemnik i ziemia. Ale dzięki Tobie wiem że posadziła ją za głęboko, bo zbyt wiele nie urosła od zeszłego roku.

A podbierak też taki mamy :D

W środku zrobione tynki i zaczęliśmy robić sufity. Mąż robi sam, więc chwilę to potrwa, ale mało nas to kosztuje, tyle co materiały.

Mamy też parapety w środku :D

justa* dla lilii bardzo ważna jest odpowiednia ziemia i pojemnik w jakim jest sadzona.Może to byc np.wiardo budowlane-3l lub gotowy koszyk.

Bardzo ważne jest aby pojemnik miał dziury-bo lilia musi miec dostęp powietrza.Zeby zapobiec wymywaniu ziemi z pojemnika stosujemy włókninę(podziurawioną) lud jutą.Niech tesciowa da ją płycej tak ok.20cm od lustra wody.

Dzięki "Orionowa Ogrodniczko" za porady. Wiadro jest na pewno duże, podpowiem jeszcze teściowej, żeby ją płycej wyciągnęła w tym roku, może zacznie porządnie rosnąć :D Jak zacznie kwitnąć to cyknę zdjęcie bo jest naprawdę ładna.

Co do betonu na strop, to chyba niewiele pomogę. Mąż ma zanotowane, że za beton na strop zapłaciliśmy 3800. Jeżeli pamięć go nie zawodzi, to za m3 płaciliśmy 195zł. Czyli było by jakieś 20m3. Ale to musi potwierdzić ktoś, kto też ma na orionie strop monolityczny.

Weekend chyba upływa Wam na błogim lenistwie, bo nikogo nie ma. Grill i piwko?? :wink:

Przyznaje się -wczoraj grillowałam :lol:

Jeszcze jedno :oops: ale się uparłam na tą lilię :wink:

Jesli ciężko odbija to znaczy że coś jest nie tak.Albo ma za głęboko,złą ziemię,pojemnik.Jeśli będziesz chciała podam Ci skład ziemi jaki zrobiłam :D

Zawsze młode kłącza sadzimy bardzo płytko bo musi łapac promienie słoneczne zagłęboko-zgnije.Z czasem jak bedzie rosnąc to przesuwamy coraz głębiej i głębiej aż ok.jesieni ląduje na właściwej gł.(dla każdej odmiany inna).Jesienią musi się znaleźc na docelowym miejscu aby niezmarzła.

A jaki jest kolor lilii? :oops:

więcej nie będę pisała o lilii :wink:

Orionowicze potrzebuję krótkiej informacji jakie rozmiary okien dachowych zastosowaliscie i do mieszkającyh juz jak sie sprawdzają wybrane okna.

Wg projektu 78x160 ale jak dla mnie optymalne wydają sie te o wymiarach 78x140.

Aha i potrzebuję info o wysokości dolnej krawedzi okna dachowego od wykonczonej podłogi, oraz na jakiej wysokości wypada oś zawiasu.

Pozdrawiam

Orionowicze potrzebuję krótkiej informacji jakie rozmiary okien dachowych zastosowaliscie i do mieszkającyh juz jak sie sprawdzają wybrane okna.

Wg projektu 78x160 ale jak dla mnie optymalne wydają sie te o wymiarach 78x140.

Aha i potrzebuję info o wysokości dolnej krawedzi okna dachowego od wykonczonej podłogi, oraz na jakiej wysokości wypada oś zawiasu.

Pozdrawiam

U nas są okna FAKRO 78*160 w sobotę miały swoje pierwsze mycie :) jak dla mnie są super, fajnie doświetlają pokoje

pozdrawiam Ola