Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

osobiście nie poelcam kory, w zeszłym roku miałam bardzo dużo kory i po zimie nic z niej nie zostało - wszystko wywiało :cry: teraz mam korę tylko bezpośrednio pod iglakami, żeby trzymała wilgoc - pomiędzy iglakami testuję trawę i jak na razie jest ok, tylko od czasu do czasu trzeba podkaszarką pokosic.

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

osobiście nie poelcam kory, w zeszłym roku miałam bardzo dużo kory i po zimie nic z niej nie zostało - wszystko wywiało :cry: teraz mam korę tylko bezpośrednio pod iglakami, żeby trzymała wilgoc - pomiędzy iglakami testuję trawę i jak na razie jest ok, tylko od czasu do czasu trzeba podkaszarką pokosic.

Nie zgadzam się z powyższym :wink: - mam korę pod rododendronami , pod magnoliami - już kilka lat i nic nie wywiewa - oczywiście może są różne rodzaje kory - ja mam takie w miarę duże kawałki - jak wysypałem tak lezy do dzisiaj ...

Kora jest rewelacyjna jeśli chodzi o utrzymanie wilgotności.Świętnie sprawdza się w przypadku clematisów(uwielbiają stale wilgotno) i rh.Należy jednak pamietac o "grubszej korze".Jeśli chodzi o chwasty-"przelizą" i korę i kamienie.Taki urok tego cholerstwa :wink:

Ps.Moje róże też mają korę i takie lekkie zakwaszenie im nie szkodzi :D

Właśnie zakwitła mi AUGUSTINA LUISE-a jak pachnie........rewelacja :lol:

http://foto1.m.onet.pl/_m/90bc6514d7cd9e022b2e265920832a8d,10,19,0.jpg

jurand bardzo przytulnie urządzony salon :D.

Powiem Wam że przestaję się martwic tym salonem.Jednak idzie w niego cosik wcisnac :wink: My planujemy narożnik,stolik kawowy szafka pod tv i może gdzieś mała komódka.Mamy krótszą tą ściankę między salonem a wykuszek od jadalni aby wpadało więcej światła.

A jeśli chodzi o meble kolonialne to uważam że są ponadczasowe :D i pasują do wszystkiego np.betonu,szkła,cegły.

U mnie będzie eklektycznie :wink:

jurand coś dla Ciebie.Pewnie chodzi Ci o takie coś.I kamyki i kora.

Mam nadzieję że właścicielka nie będzie miała nic przeciwko-kropkq

http://foto2.m.onet.pl/_m/48de048194c29ce46b8ab755099bbd5e,21,19,0.jpg

pablitoo widzę że zasłonki się zmieniły :wink:

Moja żona nie lubi monotonii :lol:

My też będziemy mieli na tej ścianie tv -tylko kiedy??????????????????????

Szybciej niż ci się wydaje - nie obejrzysz się a to będzie już ...

Tv na ścianie znajduje się znakomicie - praktycznie nie zajmuje wogóle przestrzeni a i wygoda w oglądaniu - nieporównywalna ...

U nas ostanio wiecznie pada deszcz.

U nas też - i bardzo dobrze - trawa rośnie jak na drożdżach !

jeszcze powrócę do tematu kory.... jest ona ok jeśli chodzi o utrzymanie wilgoci i z tym się zgadzam, ale na całości tam gdzie jest większa powierzchnia to już jej nie polecam - zdjęcie powyżej. Teraz bezpośrednio pod iglakami też mamy ją podsypaną ale już pomiędzy samymi iglakami jest trawa

Pablitoo czy ty masz otwarty kominek?

Tak .

a jak się sprawdza w praktyce np. z utrzymaniem czystości?

Kominek z otwartym paleniskiem jest czystszy od kominka z wkładem - dlaczego ? - bo bardziej wymaga utrzymania czystości :D

Nie ma szyby - więc się nie brudzi , praktycznie po każdym paleniu / max do dwóch - czasami mi sie zdarza po trzech / wybieram popiół z paleniska i popielnika oraz czyszczę ruszt - niestety - palenisko otwarte trzeba częściej czyścić - bo jest na wierzchu :D

Poza tym żadnych innych czynności konserwacyjnych - u nas kominek już dwa lata - dwa sezony - poza okopconą częścią wewnątrz czopucha - wygląda jak nowy :D

No i atmosfera palenia w takim kominku - atomsfera otwartego ognia i strzelających płomieni w salonie - niesamowita i jedyna - jak kto lubi oczywiście :D

Pablitoo wykusz na twoim zdjeciu wyszedł oggggromny :o mam nadzieję, że nasz też taki będzie :wink:

No właśnie - wyszedł na zdjęciu - użyłem szerokokątnego obiektywu i trochę zniekształciło to perspektywę ...

Wykusz jest tylko nieznacznie większy od projektowego - powiekszyliśmy trochę wykusze aby zmieściły się do nich większe okna :D

dziekuje bardzo za zdjecia, saloniki fajowskie i sporo mi sie w glowie rozjasnilo, milo zobaczyc 2 calkowicie odmienne warianty. Nasz domek jest urzadzony w stylu klasycznym, wiec bardziej pasuje nam klimat "pablitowski";) Tv rowniez stoi jak i u niego na scianie przy balkonie. Mocno poszerzalismy przejscie z jadali do salonu i tam jest scianka minimlna na ktorej juz nic nie stanie. ech ja Wam zazdrosze ze juz wszystko pokonczone macie, my po 2 latach dalej dlubiemy, ale juz chyba widac mete;)

co do kory, slyszlam ze faktycznie wydmuchuje wiatr z folii ( a taka na zdjeciu widze) my pod tuje dalismy folie ale taka ala materialowa, przeszlismy juz nawalnice wietrzno-deszczowe, i kora poki co zostala na miejscu - fakt nie mamy az tak duzej powierzchni bo pas na tuje 80 cm.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje

Aga