Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A zanim została wysiana trawka to teren był dobrze wysprzątany i przygotowany?

Danusiu teren był według mnie dobrze przygotowany, zamówiliśmy kilka wywrotek ziemi (z pól uprawnych) równo ją rozplantowaliśmy, wybraliśmy kamienie. Przed posianiem zwałowaliśmy teren i rośnie naprawde ładnie, tylko że jest dużo chwastóww niej :( a w takim razie na wionsne przyszłego roku zastosujemy jakiś oprysk.

Dodatkowo w pażdzierniku w trawce chce posadzić krokusiki żeby na wiosne było ładnie :)

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie forumowicze - orionowicze,

Mam pytanie. Co poza płytkami nadaje się dobrze do ogrzewania podłogowego? Chciałbym i na parterze i na poddaszu w każdym pomieszczeniu zrobić ogrzewanie podłogowe i w całym domu nie umieszczać ani jednego grzejnika. Jeśli chodzi o kuchnię i łazienki to nie ma problemu bo wiadomo, że będą płytki, ale co np. z salonem i pokojami??

Czyżby nikt nie miał podłogowego ogrzewania poza łazienką i wspomnianą kuchnią????!!

Czyżby nikt nie miał podłogowego ogrzewania poza łazienką i wspomnianą kuchnią????!!

U mnie podłogówka wszędzie tam gdzie kafle na podłogach - czyli - łazienki , kuchnia , jadalnia , holl na parterze , wiatrołap , pom gospodarcze , korytarz do garażu - we wszystkich pokojach i salonie parkiet na podłodze - i tam grzejniki .

Oczywiście można kłaść na podłogówkę drewno - parkiety z klejonki , deski klejone wielowarstwowo , panele etc ... - tylko trzeba się liczyć z tym że drewno ma lepsze właściwości izolujące ciepło / od ceramiki / i podłogówka w takim wydaniu dłużej będzie się "rozpędzać" :D

Wybierz rodzaj podłogi i dowiedz się u sprzedawcy/producenta czy nadaje się na ogrzewanie podłogowe ...

No i przede wszystkim czy rodzaj podłogi / gatunek drewna i technologia klejenia / da Ci gwarancję że po kilku sezonach grzewczych podłoga się nie rozejdzie , rozklei , czy nie powstaną szpary czy dziury na łączeniach - drewno zawsze pracuje pod wpływem zmian temperatury i wilgotności - a ogrzewanie podłogi na której będzie ułożone takie gwałtowne zmiany przede wszystkim temperatury będzie generować często ...

u nas podłogówka napewno w łazienkach- co do reszty do nadal nie wiemy-w domu praktycznie będziemy dopiero od 16,00 a słyszelismy ze podłogówka potrzebuje wiecej czasu by sie rozbujać - a grzejniczki ogrzewaja sie szybciej;

a teraz z innej beczki-

nasi hydraulicy zakończyli etap instalacji wodnej mam nawet rurki pod kolektory słoneczne, teraz czekamy na tynkarzy- maja zrobić tynk "filcowy" -jeśli nie przekreciłam nazwy- w skrócie chodzi o to by ograniczyć do minimum szpachlowanie ścian-musimy zamówić drobniuśki piasek co do ceny powiedzieli 15 zł + 7 % vat- nie wiem czy to duzo czy mało- oczywisci tynki z agregatu- sami maja zabezpieczyć okna - jest tylko problem z bramą garazową - to chyba musimy zabezpieczyć sami- ponieważ aż tak to robotnikom nie wierzę "ze wszystko będzie cacy Pani kochana sie zrobi"-koniec cytatu-co myslicie o takich tynkach?" :)

(...)

nasi hydraulicy zakończyli etap instalacji wodnej mam nawet rurki pod kolektory słoneczne, teraz czekamy na tynkarzy- maja zrobić tynk "filcowy" -jeśli nie przekreciłam nazwy- w skrócie chodzi o to by ograniczyć do minimum szpachlowanie ścian-musimy zamówić drobniuśki piasek co do ceny powiedzieli 15 zł + 7 % vat- nie wiem czy to duzo czy mało- oczywisci tynki z agregatu- sami maja zabezpieczyć okna - jest tylko problem z bramą garazową - to chyba musimy zabezpieczyć sami- ponieważ aż tak to robotnikom nie wierzę "ze wszystko będzie cacy Pani kochana sie zrobi"-koniec cytatu-co myslicie o takich tynkach?" :)

Klasyczny tynk cementowo-wapienny filcowany drobniutkim piaskiem - tynk jak tynk - wszystko zależy od wyboru i preferencji inwestora ...

Dobrze zafilcowany tynk c-w nie wymaga robienia gładzi - można od razu malować ...

Niedalej jak tydzień temu mój kolega robił właśnie takie tynki u siebie w domu - wyszły bardzo ładnie i kulturalnie - nie jest to taka powierzchnia jak zatarta gładź gipsowa - ale jak najbardziej do przyjęcia - ale to wszystko zależy od preferencji inwestora - jak napisałem ...

Witajcie forumowicze - orionowicze,

Mam pytanie. Co poza płytkami nadaje się dobrze do ogrzewania podłogowego? Chciałbym i na parterze i na poddaszu w każdym pomieszczeniu zrobić ogrzewanie podłogowe i w całym domu nie umieszczać ani jednego grzejnika. Jeśli chodzi o kuchnię i łazienki to nie ma problemu bo wiadomo, że będą płytki, ale co np. z salonem i pokojami??

Ja będę miał w całym Orionku podłogówkę i tylko grzejniki suszarki w łazience na dole i na górze.

pablitoo-

dzięki za odpowiedź- myślimy że jak zrobią dobrze tynki to nie trzeba będzie ponosić kosztów położenia gładzi- pomimo tego ze piasek jest troche droższy powinno się trochę zaoszczędzić

z dobrych wiadomości-zabraliśmy się za projekt oświetlenia w kuchni i jadalni-oczywiście zasilanie już podprowadzone teraz tylko trzeba wymyslić co gdzie umieścić( w palnie oswietlenie ledowe i tuleje świetlne nad barkiem, lekko opuszczony sufit nad stołem w jadalnii itp) :D pomoże nam znajomy, który potrafi wymyślić ciekawe rzeczy

pablitoo-

dzięki za odpowiedź- myślimy że jak zrobią dobrze tynki to nie trzeba będzie ponosić kosztów położenia gładzi- pomimo tego ze piasek jest troche droższy powinno się trochę zaoszczędzić

Powiem tak, zobaczycie po tynkach, ze jednak warto wygladzic przynajmniej te sciany, ktore beda jedynie malowane. To w wyniku doswiadczenia. Do tynkow oczywiscie nie moge sie doczepic zreszta jezeli ktos jest z okolic Cz-wy to bedzie wiedział, tynki wykonywał Mariusz Wrona z Cyganki lub inaczej firma Wrona

Witam mam pytanie to Pablitoo i innych co maja piwnice jak rozwiązali problem z kanalizacją ? Mając domek na skośnym terenie czy macie jakieś przepompownie czy się włączyliście do kanalizacji czy przydomowej oczyszczalni bezpośrednio

Jeszcze u nas nie ma kanalizacji - dopiero za rok / :lol: / - podłączenie do szamba mamy bezpośrednio - grawitacyjnie .

irekmuz

Ja będę miał w całym Orionku podłogówkę i tylko grzejniki suszarki w łazience na dole i na górze.

Witaj Irekmuz,

Czym zatem będziesz wykańczał podłogi???

...Pablitoo dziękuję za odpowiedź...

Łazienki , kuchnia, wiatrołap kafle a na reszcie budynku podłogi nie wiem jak to się nazywa ale wiele razu już widziałem - coś jak panele ale grubsze i nie jest to parkiet drewniany. Kleju się to do podłoża. Za skarby nie moge sobie przypomniec nazwy.

irekmuz

Witaj Irekmuz,

Czym zatem będziesz wykańczał podłogi???

...Pablitoo dziękuję za odpowiedź...

Łazienki , kuchnia, wiatrołap kafle a na reszcie budynku podłogi nie wiem jak to się nazywa ale wiele razu już widziałem - coś jak panele ale grubsze i nie jest to parkiet drewniany. Kleju się to do podłoża. Za skarby nie moge sobie przypomniec nazwy.

Zrób to dla mnie i przypomnij sobie PROSZĘ!!!:)

pablitoo-

Powiem tak, zobaczycie po tynkach, ze jednak warto wygladzic przynajmniej te sciany, ktore beda jedynie malowane. To w wyniku doswiadczenia. Do tynkow oczywiscie nie moge sie doczepic zreszta jezeli ktos jest z okolic Cz-wy to bedzie wiedział, tynki wykonywał Mariusz Wrona z Cyganki lub inaczej firma Wrona

też myślałam, że po położeniu tynków nie trzeba będzie kłaśc gładzi. Nic mylniejszego, kupiłam nawet do wypróbowania taką specjalną farbę i nie niestety doszliśmy do wniosku, że bez gładzi ani rusz. Teraz ściany są idealne

Hej, ale tutaj cicho-długi weekend czy co :lol:

ale do rzeczy- dziś pomimo tego ze pogoda nie dopisuje(deszcz-słońce-deszcz) wylane zostały uroczyście fundamenty pod schody wejściowe i pod taras z tyłu-

schody zrobimy na gotowo jeszcze w tym roku-taras niestety musi poczekać do następnego :cry: -tak na marginesie czym wykańczacie schody-zewnętrzne- tradycyjnie -płytki czy też bardziej ekskluzywnie?- my na razie zastanawiamy sie nad kamieniem ale to tylko wstępny pomysł

Widać że wszyscy na budowach, a ja mam pytanko o wymiary okien w orionku.W moim projekcie : kotłownia, łazienka na dole mają wymiary 90x150 kuchnia i salon mają 150x150(te wymiary wydają sie nieodpowiednie) wykusze mają 6szt.90x180 salon drzwi 140x225, gabinet dzwi 90x225 i okno90x150,garaż 2szt 60x120( za duże).Jak wygląda to u Was?