Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć ORIONowcy!!!

Od dłuższego czasu śledzimy Wasze forum i z przyjemnością stwierdzamy że grupka miłośników Oriona rośnie. My również do tego grona się zaliczamy.Jesteśmy co prawda dopiero na etapie WZ ale od dobrych kilku miesięcy wiemy że to właśnie Orion stanie się naszym domem.Tak bardzo przywykliśmy do tej myśli, że kiedy kilka dni temu dostaliśmy WZ na których wypisane było że szerokość max. domu to 10 metrów(nie wiemy dlaczego bo działka ma 28m szerokości),to z tej złości aż się popłakałam. Na szczęście istnieje 20% odchyleń od warunków. To i tak jeszcze o 40 cm za mało ale od czego mamy głowy i architektów. Żaden inny projekt nie wchodzi w gre!!!

Co prawda budowe będziemy mogli rozpocząć dopiero w następnym roku ale dobrze jest wiedzieć, że obok są osoby które już wybudowały(lub budują) ten dom i które nie skąpią porad i ciekawych pomysłów.Wielkie Dzięki Wam Za To!!! :D

Oj dawno mnie tu nie bylo, a tu tyle nowych orionowiczow. Niezmiernie to cieszy, rozrasta nam sie rodzinka :D . Wiosna sie zbliza (podobno malymi kroczkami ;) ) wiec czas na kontynuacje budowy rowniez. Ostanio mialem spory dylemat przy wyborze okien. teraz moge sie pochwalic dokonalem juz wyboru, choc gdzies dalej w glowie dylematy tkwia. Nie powiem, ze rowniez argumentem nie byla cena. Ale po kolei. Zdecydowalismy sie na okna PCV w kolorze zloty dab (chyba ostanio najbardziej popularny kolor - ale ma swoja ceche latwo dobrac reszte tzn drzwi i bramy garazowe) obustronnie okleinowane ze szprosami, z tym ze tutaj zona postawila na swoim i powiedziala ze chce miec podzielone na cztery pola, uleglem :wink: Jezeli chodzi o profil to bedzie to ALUPLAST IDEAL INTERTEC 4000 z okuciami firmy MACO Multi TREND. Tak dla przypomnienia system pięciokomorowy półzlicowany o głębokości zabudowy 70 mm, z podwójnym uszczelnieniem, wzmocniony stala ocynkowana wewnątrz profilu. Szyby P4 z zabezpieczeniami 3 stopnia i klamka SECUSTIC. W ten sposob zrezygnowalem z rolet "antywlamaniowych" na rzecz szyb i alarmu oczywiscie - za duzo bylo przeciw m.in. sygnal dla zlodziei ze nikogo nie ma jak rolety przez dluzszy czas opuszczone oraz oczywiscie otwieranie, reczne przy tylu oknach doprowadzilo by mnie chyba do szalu. W dodatku cena rolet bylaby znacznie wyzsza niz doplata za szyby P4 i okucia 3 stopnia. Teraz jestem przed wyborem bramy garazowej. Musze przyznac, ze jak wszedzie diabel tkwi w szczegolowach, ale o tym moze opowiem jak juz sie na jakas zdecyduje. Pozdrowienia Orionowicze. Ah i jeszcze prosba Arkadio jak pamietam mialem swietne rzuty w palmtopie. Moglbys mi je podeslac. Jedna z firm zaoferowala sie zrobic projekt rozlokowania pod centralny odkurzacz free, wiec dlaczego nie skorzystac.

Witam wszystkich. Wiosna już puka do drzwi. Ciekaw jestem czy Wam tętno zaczyna bic szybciej i czy poczyniliście już jakieś kroki. Ja dzisiaj wstałem rano. O 8-mej byłem umówiony z ludzmi którzy przywieźli mi betonowe rury przepustowe pod wjazd. Wiadomo od wiazdu trzeba zaczynać. Po rozładunku wbiłem pierwszą historyczną łopatę, aby pogłębic rów przydrożny. Prace skończyłem po dwóch godzinach-ZA WCZEŚNIE. Woda wybijała z dna rowu i nie sposób było pracować. Mały falstart na początek. Daje sobie tydzień na przeczekanie i wtedy znowu uderzę. Muszę się spieszyc. Ekipa czeka i oby się nie rozmyśliła.

Życzę wszystkim dobrej pogody i udanego sezonu w tym roku.

Gdzie nie spojzec to Orion :wink: Milo beddzie pomyslec przejezdzajac kolo ktoregos z nich, ze moze nalezy on do jednego z Was.

Prymasek - ja buduje w Poznaniu wiec zapraszam na wizje. Wiele z twoich watpliwosci bylo kiedys moimi wiec moze skorzystasz z wydeptanych juz sciezek. Wlasnie zakonczylem okna, alarm i instalacje elektryczna a dzisiaj pojawia sie hydraulik. Sa juz konkretne plany co do posadzek i tynkow. On nabralo tempa..... az chce sie patrzec.

Tezet - 2 miesiace to nic. Zacznij robic to na co pozniej na pewno ci bedzie czasu brakowalo (planuj, planuj, planuj). Pozatym nie raz okaze sie, ze potrzeba jeszcze jednej mapy bo Twoja nie obejmuje np. najblizszego wodociagu a to wszystko idzie w tygodnie wiec zorientuj sie dobrze we wszystkich tematach wodno/elektryczno/gazowych w swoim terenie i odpowiednich urzedach.

Czy ktos z Was rozprowadzal lub planuje cieple powietrze z kominka? Chce to zrobic plaskimi kanalami w posadzce poddasza, zeby nie zajmowac strychu. Jakies doswiadczenia / opinie? Zostaly mi na to 2 tygodnie bo pozniej zalewam posadzki.

Cześć ORIONowcy!!!

Tak bardzo przywykliśmy do tej myśli, że kiedy kilka dni temu dostaliśmy WZ na których wypisane było że szerokość max. domu to 10 metrów(nie wiemy dlaczego bo działka ma 28m szerokości),

Wynika to z szerokości domów stojacych na działkach sąsiednich...

Na szczęście istnieje 20% odchyleń od warunków.

To dobrze sprawdźcie abyście się nie zdziwili na etapie pozwolenia na budowę

Witajcie

Dokonałem już ostatecznych ustaleń co do wszystkich zmian w projekcie

z ostatnich. o których nie pisałem to:

-powiększenie salonu, kuchni i pokojów nad o 95 cm (likwidacja wykusza)

- powiększenie garażu o 60 cm (będę miał spokój bez piwnicy)

- obniżenie domu o 10 cm (mniejszy fundament)

- powiększenie 1/7 o taras (bo to zła strona była)

- na strychu garderoba i pralnia

reszta to kosmetyka

wpadłem na fajny pomysł ze ścianami na górze. Przesuwając ścianę działową między 2/2 i 2/3 można zyskać przyjemny kąt do pracy (trzeba tylko przesunąć słup S2 o jakieś 20 cm na większy korytarzyk).

mój orionek nabrał fajnych kształtów

i starałem się go nie zepsuć!!!!!

czołem

:D Hej Orionowcy!Jak tam Wasze Orionki?Małe pytanko do EwyG.O ile stopni zmieniliście kąt nachylenia dachu po podniesieniu ścianki kolankowej? Podoba nam sie to rozwiązanie bo minimalnie większym kosztem można wygospodarować dodatkowe pomieszczenie.

magigi,

Nie pamiętam jak (o ile stopni) zmienił się kat nachylenia dachu i nie mam teraz dostępu do naszych wyliczeń na projekcie. Wracam dopiero za tydzień. Można to wyrysowac i policzyć na przekroju, rzuty i przekrój powinien byc na stronie projektu lub poprosić projektantów o przysłanie przekroju z projektu np. w pdf.

Pozdrawiam

:D

po wizji lokalnej (DZIĘKI SZYMON) zapadły decyzje o zmianach.

1. Podwyższenie ścianki kolankowej

2. Zostawienie tylnego wykusza i przykrycie go dachem w płaszczyźnie dachu głownego

3. zmiana biegu schodów tak aby wejście na nie znajdowało się od strony "gabinetu"

4. Mniej okienek w garażu i dachowych na strychu więcej dachowych w pokojach na górze

5. Podwyższenie poziomu zero

6. Zlikwidowanie kolumienek z przodu - zamiast tego pojawią się pilastry i mikrospopijny balkonik

7. Poszerzenie budynku o wykusz i ciut od strony jadalni całej

8, na górze wchłonicie powierzchni przy schodach do pokoju....

Projekt poszedł do przeróbki teraz czekam na odrolnienie i potem gznam z pozwoleniem na budowę