Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A u nas nie ma jeszcze trawy-

a jeśli już wyrosnie to zaraz kończy żywot pod kołami wywrotek z ziemią więc nie ma czasu odrosnąć-musieliśmy podnieść teren prawie o 1 m- i gdzie niegdzie musimy uzypełniać bo wszystko siada i gromadzi się woda, poza tym tak naprawdę organizacją wygladu otoczenia zajme sie dopiero na wiosnę przyszłego roku- gdy juz na pewnmo nic nie będzie niszczyć mojej pracy-

jedyna zieleń to 2 Lipy ( maja chyba po 30 lat) oraz zielony ogródek warzywny -na któty znalazłam miejsce w odległej części działki-gdzie nikt nie musi robić wykopów-(ostatnie wykopy to doprowadzenie światła i wody do gospodarczej czesci ogrodu)

Wczoraj na budowę zajechał agregat do tynków i okazało sie że mąż musi wymienić zabezpieczenie w skrzynce przyłączeniowej- z b16 na c 20( przy jakieś wtyczce 32 A-bo pion jest ok- kolejny wydatek :cry: )-majster w porzadku-obejrzał powiedział że jak nic sie nie wydarzy to skończą za tydzień( zobaczymy)- a po nim podłogówka i wylewki-huraaaaaaa!!!!!-wrzuce parę fotek jak skończą :D Pozdrawiam

Zgadzam siez Tobą dankaf uwielbiam stare drzewa- jest tylko jedno ale-drzewa rosną w granicy blisko domu i boję się, że podczas wichury mogą się złamać i przewrócić na budynek

I tutaj dotknęłaś sedna problemu - stare , duże drzewa są piękne - tylko bardzo niebezpieczne - moi teściowie mają dom pod samym lasem w okolicach Wawki - las prywatny - i w nim mnóstwo starych ogromnych jodeł - wygląda to przepięknie - tylko przez ponad 3 lata drżeli podczas każdej większej wichury - bo dom ich stał w bezpośredniej okolicy upadku tych drzew , a podczas wichur pochylały się strasznie i trzeszczały bardzo groźnie ...

Ja również uwielbiam drzewa - i to właśnie one przede wszystkim - a ponieważ kupiliśmy "łysą" działkę - zaczynam ją drzewami obsadzać :D

Ale wybieram i sadzę wszystkie gatunki o max wzroście do 4 - 5 metrów - i żadne w bezpośredniej odległości od domu - takoż jak nawet za 20 lat jak wzrosną do 5 metrów teoretycznie ich upadek nie zagrozi budynkowi .

Na razie już u nas rosą :

- brzozy brodawkowate Youngii - dwie szt

- wierzby iwy - dwie szt

- klon palmowy atropurpureum

- jodła koreańska

- magnolie purpurowe Betty prowadzone w formie drzew - dwie szt

- drzewa owocowe w ilości 13 szt - a'la malutki sad :lol:

:D

drzewa rosną w granicy blisko domu i boję się, że podczas wichury mogą się złamać i przewrócić na budynek

Aż tak?To rzeczywiście strach........myslałam że w ogrodzie.Wiesz co to stare lipy dają schronienie w cieniu.......... :wink:

Ja mieszkam w tej chwili przy alejce na której rosna stare lipy ile mają lat?napewno wiekowe "babciunie".Roboty mam co niemiara.Każdej jesieni z 10 jak nie więcej olbrzymich worów liści zbieram.Mój sąsiad ma postawiony dom blisko alejki i wszystkie odłamujące się gałęzie spadają prawie na dach.przy wichurze lecą tez w moje okna :-?

Ale jakie wspaniałe cwiergolki mnie budzą z samego rana :D Szkoda że nie mam pojęcia co to za ptaszek mi tak śpiewa w sezonie wiosenno-letnim :wink: Dlatego myślę o drzewkach na tylniej ścianie płotu.Może jarzębinkę,kaline........niech ten ptaszek również i tam pocwiergoli :lol:

orionek A czyje to drzewa?gminne?czy sąsiedniej działki?

Może gmina wyraziłaby zgodą na ich przycięcie?

moi teściowie mają dom pod samym lasem w okolicach Wawki - las prywatny - i w nim mnóstwo starych ogromnych jodeł - wygląda to przepięknie

To co Ty pablitoo u siebie robisz? :wink:

przecie to wymarzone miejsce i prywatny las? :o

A tak wogóle to w swoim lesie nie mogli tych drzew powycinac?tylko tyle czasu drżec?

moi teściowie mają dom pod samym lasem w okolicach Wawki - las prywatny - i w nim mnóstwo starych ogromnych jodeł - wygląda to przepięknie

To co Ty pablitoo u siebie robisz? :wink:

przecie to wymarzone miejsce i prywatny las? :o

A tak wogóle to w swoim lesie nie mogli tych drzew powycinac?tylko tyle czasu drżec?

Małe sprostowanie - moi teściowie maja swoja działkę która przylega do prywatnego lasu - ale właścicielem jest kto inny . Kilka lat monitowali do właściciela o wycięcie tych niebezpiecznych drzew ...

Nasz domek i działkę mamy na terenie Ojcowskiego Krajobrazowego Parku Narodowego - otoczenie u nas mamy po prostu niesamowite - Jura Krakowsko-Częstochowska , Dolina Prądnika i szlak zamków Orlich Gniazd - no siłą rzeczy nie ma co porównywać naszych krajobrazów do podwarszawskiej wioseczki :lol:

witam mam pytanko ponieważ rozważamy wraz z żoną wybudowanie domku Orion I i bardzo chciałbym aby ktoś kto budował lub buduje ten dom przysłał mi na email kosztorys i jakies zestawienie materiałow byłbym bardzo wdzieczny i jeszcze jedno pytanie czy ktoś może mogłby mi umożliwić obejrzenie takiego domku w realu w woj lubelskim może w okolicach Białej podlaskiej

Dziekuje ze jakiekolwiek informacje na temat Orionka

Pablitoo"Nasz domek i działkę mamy na terenie Ojcowskiego Krajobrazowego Parku Narodowego - otoczenie u nas mamy po prostu niesamowite - Jura Krakowsko-Częstochowska , Dolina Prądnika i szlak zamków Orlich Gniazd - no siłą rzeczy nie ma co porównywać naszych krajobrazów do podwarszawskiej wioseczki "

Jaki zbieg okolicznosci my wlasnie wybieramy się w przyszłym tygodniu w twoje rejony na wakacje. Moze podpowiesz czy szukać noclegu w samym Ojcowie czy lepiej w bobliskich miejscowosciach (miejsce wypadowe chcielibysmy miec w Dolinie Prądnika.

Wracając do Orionka to czy mógłbyś umieścić lub przyslac na priva fotki jak zagospodarowales swoj teren. My rowniez mamy dzialke nierowna i budynek podpiwniczony i nie bardzo wiemy czy zasypac piwnice z zewnątrz czy ja zostawic widoczną :D

Jaki zbieg okolicznosci my wlasnie wybieramy się w przyszłym tygodniu w twoje rejony na wakacje. Moze podpowiesz czy szukać noclegu w samym Ojcowie czy lepiej w bobliskich miejscowosciach (miejsce wypadowe chcielibysmy miec w Dolinie Prądnika.

Witajcie - Goleniów jest mi również znany - a to poprzez ODS - firma z mojej branży - szkoda że już jej nie ma ...

A co do noclegów - ja preferuję w takich przypadkach agroturystykę - czyli wynajmowanie pokoi lub całych chałup w zainteresowanym rejonie - w Dolinie Prądnika czy też w Ojcowie mnóstwo jest takich chałup do wynajęcia - a okolica jest tak piękna że nie warto korzystać z dużych hoteli ...

http://www.jurainfo.pl/ - tutaj szukajcie noclegów - często korzystam z tej strony jak przyjeżdżają znajomi ....

Wracając do Orionka to czy mógłbyś umieścić lub przyslac na priva fotki jak zagospodarowales swoj teren. My rowniez mamy dzialke nierowna i budynek podpiwniczony i nie bardzo wiemy czy zasypac piwnice z zewnątrz czy ja zostawic widoczną :D

Teren jest dopiero w trakcie zagospodarowania - jak skończę - to zamieszczę :D

Witam Was :D

Napiszcie ile Was wyniosła brama garażowa,podajcie firmę i rozmiar.Ładnie proszę :D

Danusia nam zamontowali w zeszłym tygodniu bramę garażową firmy Wiśniowski z napędem firmy BFT. Zapłaciliśmy za całość 3900 zł. Brama jest w kolorze brązu z dużymi przetłoczeniami (na całą bramę wyszły 4 przetłoczenia o szerokości 50 cm) i ma powierzchnię chropowatą. Brama ma wymiary 230x250.

A Ty jakie masz wymiary bramy??

Witam Was :D

Napiszcie ile Was wyniosła brama garażowa,podajcie firmę i rozmiar.Ładnie proszę :D

Danusia nam zamontowali w zeszłym tygodniu bramę garażową firmy Wiśniowski z napędem firmy BFT. Zapłaciliśmy za całość 3900 zł. Brama jest w kolorze brązu z dużymi przetłoczeniami (na całą bramę wyszły 4 przetłoczenia o szerokości 50 cm) i ma powierzchnię chropowatą. Brama ma wymiary 230x250.

A Ty jakie masz wymiary bramy??

Cześc Ewuś :D

Wielkie dzięki za odpowiedź.My mamy bramę szerokości 3m.

Oj chyba będę musiała się jeszcze rozejrzec :wink:

Ps.będą zdjęcia? :wink:

Witajcie ;) Sezon w pełni ,prace na budowach idą pełną parą z tego co widzimy :lol:

U nas w tym tygodniu będziemy robili wylewki,mamy zrobione tynki wewnętrzne oraz hydraulikę

Napiszcie proszę jak robiliście poziomy wylewki ?? czy w przypadku gdy np:w salonie będzie deska 2cm ,wiatrołap płytka, gabinet panel , dawaliście różne poziomy wylewki , czy też jak mówi facet który ma robić u nas posadzkę zgubi się te różnice wysokości na klejach dawanych pod płytki , deski etc... ??

Jak tylk0o znajdziemy chwilkę czasu :o , wkleimy zdjęcia z naszych poczynań

Pozdrawiamy

Wiesiek i Ania