Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie do Pablitoo..

Już po sezonie grzewczym. Czy mógłbym opisać ile "spaliłeś" gazu minionej zimy? Jaką ilość i jaki to koszt z podziałem na samo ogrzewanie i wodę użytkową jeśli jesteś w stanie. Dość intensywnie przemyśalm kwestię ogrzewania i chciałbym poznać Twoje wyniki, ceny i oceny.

Korzystając z wolnego czasu - / non stop ulewy wichury / zrobiłem małą kalkulację kosztów ogrzewania w sezonie 2008/2009 mojego Orionka - Sajmon - proszę - kilka zdań o moim systemie c.o :

- Gaz GZ50 , kocioł kondensat Viessmanna Vitodens200 sterowany regulatorem pogodowym Vitotronic plus zasobnik Vitocell 120l . Ogrzewanie parter podłogówka / oprócz salonu i gabinetu / , parter grzejniki / oprócz łazienki / .

System c.o niskotemperaturowy - moc grzejników liczona do temp zasilania 55/45 .

C.w.u z cyrkulacją sterowaną bezpośrednio przez sterownik kotła w cyklu programowym.

Początek sezonu grzewczego wrzesień , koniec sezonu grzewczego - połowa kwietnia .

Koszty sezonu grzewczego są połączone z grzaniem c.w.u jak i korzystaniem z kuchenki gazowej - szacunkowo odejmę koszta grzania c.w.u jaki kuchenki .

Sumarycznie za zużyty gaz za te miesiące zapłaciłem wg faktur 2750 zł .

- z tego należy odjąć ca 7 miesięcy grzania c.w.u i używania kuchenki gazowej - czyli ca 1000 zł / koszt grzania c.w.u zakładam na ca 800 zł plus 200 zł za gaz do kuchenki gazowej / .

Można przyjąć zatem że sezon grzewczy 2008/2009 wyniósł mnie ca 1750 zł .

całkiem znośna sumka-zważywszy na ceny gazu-my planujemy piec na różne paliwa stałe -wegiel dzrzewo- miał, groszek -cena 6500.00-już zamówiony do tego latem c. w. u. dzieki kolektorom słonecznym(-podejścia już zrobione- ale z instalacja musimy poczekać- kasa, kasa, kasa)- teraz nasze koszty ogrzewania to 1300. 00 zł( małe mieszkanie bez c.o.- tylko piecyk w pokoju -popularna koza)

Mój komentarz do Twojej odpowiedzi Pablitoo: WOW!!!! Nie dość że niski koszt to jeszcze duża wygoda..niestety cena groszku rośnie więc coraz mniej opłacalne robi się używania go, należy jeszcze pamiętać iż średnio raz w tygodniu człowiek i tak jak murzyn wygląda czyszcząc i sprzątając piec...

Szkoda bardzo iż w miejscowości gdzie stanie mój Orionek nie ma gazu miejskiego. Pozostaje mi instalacja butli gazowej na działce....czy ktoś zna warunki takiego przyłącza? Czy butla jest zakupywana przez inwestora czy brana w dzierżawę? Jakieś dodatkowe opłaty?

Pytanie do Pablitoo..

Już po sezonie grzewczym. Czy mógłbym opisać ile "spaliłeś" gazu minionej zimy? Jaką ilość i jaki to koszt z podziałem na samo ogrzewanie i wodę użytkową jeśli jesteś w stanie. Dość intensywnie przemyśalm kwestię ogrzewania i chciałbym poznać Twoje wyniki, ceny i oceny.

Korzystając z wolnego czasu - / non stop ulewy wichury / zrobiłem małą kalkulację kosztów ogrzewania w sezonie 2008/2009 mojego Orionka - Sajmon - proszę - kilka zdań o moim systemie c.o :

- Gaz GZ50 , kocioł kondensat Viessmanna Vitodens200 sterowany regulatorem pogodowym Vitotronic plus zasobnik Vitocell 120l . Ogrzewanie parter podłogówka / oprócz salonu i gabinetu / , parter grzejniki / oprócz łazienki / .

System c.o niskotemperaturowy - moc grzejników liczona do temp zasilania 55/45 .

C.w.u z cyrkulacją sterowaną bezpośrednio przez sterownik kotła w cyklu programowym.

Początek sezonu grzewczego wrzesień , koniec sezonu grzewczego - połowa kwietnia .

Koszty sezonu grzewczego są połączone z grzaniem c.w.u jak i korzystaniem z kuchenki gazowej - szacunkowo odejmę koszta grzania c.w.u jaki kuchenki .

- z tego należy odjąć ca 7 miesięcy grzania c.w.u i używania kuchenki gazowej - czyli ca 1000 zł / koszt grzania c.w.u zakładam na ca 800 zł plus 200 zł za gaz do kuchenki gazowej / .

Zazdraszczam Ci strasznie tego gazu i takich kosztów.

My niestety nie będziemy mieć takiej wygody. Będzie piec na groszek.

Napisz jeszcze jaką temperaturę utrzymujesz w domu. Każdy lubi inaczej, dla mnie optymalna to 22 stopnie. Taką zimą utrzymuje tato i wtedy jest najprzyjemniej :D

Może JUSTA również powinnaś rozważyć instalację butli na działce (można ją również i zakopać) i o takim gazie jako źródle ogrzewania domku??

Groszek to również wygodne rozwiązanie ale jego cena tak rośnie w oczach że można zacząć się powoli obawiać do jakiego poziomu dąży..

należy jeszcze pamiętać iż średnio raz w tygodniu człowiek i tak jak murzyn wygląda czyszcząc i sprzątając piec

Nie zgadzam się z Tobą.Zależy jaki jaki piec posiadasz :wink:

Gdyby gaz był tak opłacalny to ja bym nie zmieniała go na piec z zasobnikiem(oczywiście narazie w projekcie).

pablitoo powinien zaznaczyc że posiada kominek otwarty który dodatkowo dogrzewa chałupę dlatego zużycie gazu ma niższe.

Czyli ma dwa "systemy" ogrzewania :wink:

Pytanie do Pablitoo..

Zazdraszczam Ci strasznie tego gazu i takich kosztów.

My niestety nie będziemy mieć takiej wygody. Będzie piec na groszek.

Napisz jeszcze jaką temperaturę utrzymujesz w domu. Każdy lubi inaczej, dla mnie optymalna to 22 stopnie. Taką zimą utrzymuje tato i wtedy jest najprzyjemniej :D

Pablitoo jakie niskie koszty :o czy to aby wszystkie koszty? ja ogrzewam mieszkanie gazem ok 120 m i za niecałe 3 mce gdzie dużo nie grzaliśmy mam FV na 1500,00 zł

pablitoo powinien zaznaczyc że posiada kominek otwarty który dodatkowo dogrzewa chałupę dlatego zużycie gazu ma niższe.

Czyli ma dwa "systemy" ogrzewania :wink:

Ależ nic z tych rzeczy moi drodzy - mam kominek otwarty bez żadnego DGP - nie dogrzewam nim domu - kominek otwarty jest typowo rekreacyjnym rozwiązaniem - podczas palenia w nim jedynie salon i jadalnie jest dogrzana - żadne pomieszczenia więcej .

Tylko kominki zamknięte z DGP lub PW służą do dodatkowego dogrzania pomieszczeń .

Pablitoo jakie niskie koszty :o czy to aby wszystkie koszty? ja ogrzewam mieszkanie gazem ok 120 m i za niecałe 3 mce gdzie dużo nie grzaliśmy mam FV na 1500,00 zł

To wszystkie koszty - odpisałem kwoty z faktur - jedyne szacunki w moim przypadku to koszt grzania c.w.u plus kuchenka gazowa - posiadam jeden licznik gazu - nie znam osobno zużycia gazu dla c.o czy c.w.u .

Ale - moje koszta grzania c.w.u latem kształtują się na poziomie 110 - 120zł/miesiąc - więc można przyjąć że w sezonie zimowym będą takie same lub niewiele większe .

Temperatury utrzymywane w domu - 21-22 stopnie .

Na tewno ma tutaj duży wpływ to że nie grzeję z temperaturą zadaną w domu całą dobę - cykle grzania mam ustawione programowo - steruje nimi kocioł - w okresach dnia kiedy nikogo w domu nie ma i w nocy zaprogramowany mam zredukowany cykl grzania z niższą temperaturą .

No ale to już są ustawienia dostosowane do indywidualnego trybu życia domowników w domu .

pablitoo ale czy nie jest tak że jeżeli jest osiągnięta żądana temp. pom.to wtedy gaz się "odłącza"?Masz sterownik?

Oczywiście że tak jest :D - po to kupiłem kocioł kondensacyjny ze sterownikiem pogodowym żeby zminimalizować zużycie gazu przez kocioł w czasie cyklów grzania w zależnosci od temperatury zewnętrznej .

Charakterystyka pracy takiego kotła jest właśnie taka - w zależności od temperatury zewnętrznej i zaprogramowanej temperatury wewnątrz budynku kocioł grzeje wodę kotłową do określonej temperatury wynikającej z wybranej krzywej grzewczej / programu grzania / i po określonym cyklu wynikającym z programu i temperatury wewnątrz moduluje palnik zmniejszając jego moc lub wyłaczając sie całkowicie ...

Taki kocioł nie grzeje cały czas z max mocą - wręcz przeciwnie grzeje z jak najmniejszą mocą potrzebną do nagrzania budynku - przez to w znaczący sposób minimalizuje zuzycie gazu ...

Duże znaczenie ma tutaj też całość instalacji c.o. - u mnie w zimie podczas najtęższych mrozów / -24 stopnie / kocioł grzał wodę do temp max 42 -43 stopnie - taka temperatura wystarczała do utrzymywania w domu zadanej temperatury :D

Podczas normalnych zimowych temperatur na zewnatrz - czyli ca -10 do -15 stopni kocioł grzeje wodę kotłową do temp 35-40 stopni .

czyli jednym słowem kominek pomaga!? :wink:

Oczywiście że pomagał - podczas palenia w kominku jak najbardziej głowica termostatyczna w salonie odłączała grzejnik i kocioł nie ogrzewał salonu .

Oczywiście szacując całościowo system ogrzewania na pewno ma to wpływ na obniżenie zużycia paliwa .

Generalnie zagadnienie sterowania pogodowego jest trochę bardziej złożone i skomplikowane niż sterowanie za pomocą sterownika pokojowego - czyli do zadanej temperatury wnętrza . Na pewno wiele tutaj może mieć do powiedzenia Irek - pewnie potwierdzi moje tezy :D

Sterowanie pogodowe - czyli zależne przede wszystkim / ale nie tylko / od temperatury zewnetrznej ma za zadanie tak zoptymalizować proces grzania kotła aby kocioł pracował z jak najniższą mocą / kotły gazowe kondensacyjne posiadają palnik z modulowaną mocą / i w zależności od zmian temperatury zewnetrznej jak najoszczędniej i jak najbardziej komfortowo nagrzewały i utrzymywały stałą temperaturę wewnątrz budynku .

Jeżeli temp na zewnątrz spadnie to kocioł zmieni program grzania tak aby najoptymalniej i najoszczędniej dogrzać pomieszczenia , i tożsamo jak temp na zewnątrz podnosi się kocioł zmienia program grzania zmniejszając moc i wydatek na dogrzewanie pomieszczeń - generując przy tym wymierne oszczędności - to tak w skrócie nie zagłębiając sie w zawiłości programów , krzywych grzania i innych ustawień takiego kotła z takim sterowaniem :D

też mam kocioł ze steronikiem, włącza i wyłącza o określonej porze i jednak gaz mam droższy :roll:

Jaki typ kotła / kondensat , turbo , atmosferyk / , jaki sterownik / pokojowy , pogodowy / , jaki system c.o / moc grzejników do jakiej temp wody dobierana / , jaka temp wody kotłowej ustawiona na kotle / ewentualnie do jakiej temp kocioł grzeje wodę kotłową / ... ??

Minął kolejny z rzędu dzień ulew , burz i gradobić - już powoli zaczyna mnie to nudzić i męczyć - z dokładnością zegarka od kilku dni w nocy - około północy - przechodzą takie burze z błyskawicami i gradem że dziękuję bozi że zrobiłem instalację odgromową - a w ciągu dnia z niewielkimi przerwami non stop pada ... - trawnik przypominać zaczyna już pole ryżowe zalane wodą :lol:

A jak to jest u Was Orionowicze - czy tylko na południu taka pogoda ?