Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A u nas cudnie i słonecznie, termometr w cieniu pokazuje 19 stopni, piękne bezchmurne niebo 8) Można by pomyśleć, że to południe europy a nie północ. Mało tego , taka pogoda ma się utrzymać co najmniej przez najbliższy tydzień :D

Tylko, że tam u Was też mogło by nie padać, bo ja mam na połowę lipca umówioną elewację zewnętrzną :D Mam nadzieję, że te deszcze bardzo nie opóźnią prac :-?

Oczywiście życzę słonka

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pablitoo ale nas pocieszyłeś a my juz wakacje zamówiliśmy w tamtych rejonach :cry:

Nie no - kiedyś w końcu musi przestać padać ... :D - ale - na pewno jest to doskonały okres próby na szczelność dachu i wszelakich obróbek / kominy , okna połaciowe / , szczelność wykończenia balkonów nad wykuszami , no i w moim przypadku instalacji odprowadzenia wody z połaci dachu ...

Pablitoo a ile ty mach okien w piwnic bo jakoś na tych fotkach co były na forum to ja żadnego nie widzę

Zapomniałem na śmierć - okno w piwnicy mamy jedno - znajduje się obok wykusza w jadalni pod poziomem gruntu - aby doświetlało i wentylowało piwnicę wymurowałem taką małą piwniczkę na zewnątrz w której jest umieszczone właśnie to okno .

A dzisiaj wreszcie otworzy mi się okno internetowe na świat :D - dotychczas używałem iPlusa - rozpacz i tragedia - rozwiązałem z nimi umowę i teraz - właśnie dzisiaj po południu zakładam radiówkę na 5GHz / http://www.mynet.com.pl / - przychodzą instalatorzy zakładać antenę - chłopaki uruchamiają net , ja podłączam i konfiguruję router wi-fi i w całym domu wreszcie bedzie net - konkretny i przede wszystkim szybki :D

Nareszcie u mnie na wsi pojawił sie jakiś konkretny provider , nareszcie ...

:D

u nas też pada, grzmi i grad jak przepiórcze jaja :o - ulewy takie że do piwnicy zaczęła wchodzić woda-przynajmiej wiemy co jeszcze poprawic i jeszcze jedno-dach nie przecieka :lol: - dziś na razie nie pada :D - może obeschnie troche bo nawet nie da sie wjechać na działkę -teren mamy gliniasty wiec latem nie wbijesz szpadla żeby cokolwiek zrobić a w deszcz gubisz kalosze w błocie; tynkarze zacierają sufity i patrza w niebo żeby nie padało -bo" Pani jak tu robic przy betoniarce jak leje"-jak tak dalej pójdzie to rypną się terminy :-?

justa* widzę że od pewnego czasu buszujesz po "kuchniach" :lol:

Zostawiłaś spiżarnię.Ja chyba zrezygnuję.Wykombinuję szafę na przetwory w garażu w którym i tak jest najchłodniej :wink: a miejsce na mopa znajdę w pom.gosp.bo u nas nie będzie tam kotłowni :wink:

Pisałaś na forum kuchni że masz taki sam układ szafek ja ewamin czyli lodówka w zabudowie -pojedyńcza?

Jak sobie poradziliście z urządzeniem wiatrołapu!!!!!...........wiem,wiem cudów to my tam nie wymyślimy :wink:

pablitoo jeśli dobrze pamiętam wydłużył o 50cm a reszta ?

Znajdzie się miejsce na mini taborecik pod dupkę i malutka szafeczka na buciki :wink:

wiatrołap wg projektu -my będziemy mieli tam kufer na buty--można na nim usiąsć, ponieważ obity jest sztuczną skórą poza tym na ścianie obowiazkowo kapetki dla gości( mam dużą rodzinkę :wink: ) kurteczki, parasolki i inne szpargały bedą w zabudowanej szafie we wnęce na przeciwko łazienki natomiast spiżarnię zrobimy we wnęce w przejściu miedzy łazienką i garażem-naprzeciwko wg projektu powinno być pomieszczenie gospodarcze- u nas zrobione są schody do piwnicy

Jak sobie poradziliście z urządzeniem wiatrołapu!!!!!...........wiem,wiem cudów to my tam nie wymyślimy :wink:

pablitoo jeśli dobrze pamiętam wydłużył o 50cm a reszta ?

Znajdzie się miejsce na mini taborecik pod dupkę i malutka szafeczka na buciki :wink:

Oczywiście - powiększyłem wiatrołap - i uważam to za strzał w dziesiątkę :D

U nas w wiatrołapie i szafka stojąca na buty , i duży wieszak wiszący na ścianie na okrycia wierzchnie i pojemnik na parasole etc ... - dodatkowo ogromne lustro na ścianie , szafka na klucze .

Pomimo takiego wyposażenia trzy osoby spokojnie mogą jednocześnie wejść do wiatrołapu i rozpłaszczyć się i zdjąć buty nie wybijając sobie nawzajem oczu łokciami :D

Nadmienię jeszcze że drzwi wejściowe otwierają się na zewnątrz - przy konstrukcji otwarcia drzwi do wewnątrz - to już by była kompletna porażka ...

A dzisiaj wreszcie otworzy mi się okno internetowe na świat :D - dotychczas używałem iPlusa - rozpacz i tragedia - rozwiązałem z nimi umowę i teraz - właśnie dzisiaj po południu zakładam radiówkę na 5GHz / http://www.mynet.com.pl / - przychodzą instalatorzy zakładać antenę - chłopaki uruchamiają net , ja podłączam i konfiguruję router wi-fi i w całym domu wreszcie bedzie net - konkretny i przede wszystkim szybki :D

Nareszcie u mnie na wsi pojawił sie jakiś konkretny provider , nareszcie ...

:D

A ja właśnie miałam zamiar Cię pytać jaki masz internet, bo o ile mnie pamięć nie zawodzi na TP nie mogłeś liczyć. Czyli te wszystkie bezprzewodówki proponowane przez operatorów komórkowych nie zdają egzaminu?

Kto ma i nie narzeka?

Witam wszystkich

Jestesmy nowymi uzytkownikami forum. Wlasnie zakupilismy projekt Orion III.

Mamy pytanie odnosnie lazienki i kotlowni z przodu domu. Mamy watpliwosci czy nie powinnismy zamienic ich z pokojem na dole. Wydaje nam sie ze te pomieszczenia z przodu domu beda sie zle prezentowac, ze sa one zaraz od drogi.

Czy moze ktos zmienil rozmieszczenie tych pomieszczen, czy np calkowicie przebudowal dol, przesunal schody itp.

Bedziemy bardzo wdzieczni za wskazowki.

Jest moze ktos z okolic Wroclawia kto juz wybudowal domek lub jest w trakcie?

Pozdrawiamy

justa* widzę że od pewnego czasu buszujesz po "kuchniach" :lol:

Zostawiłaś spiżarnię.Ja chyba zrezygnuję.Wykombinuję szafę na przetwory w garażu w którym i tak jest najchłodniej :wink: a miejsce na mopa znajdę w pom.gosp.bo u nas nie będzie tam kotłowni :wink:

Pisałaś na forum kuchni że masz taki sam układ szafek ja ewamin czyli lodówka w zabudowie -pojedyńcza?

Danusiu ja teraz w ogóle po wnętrzach buszuję i szukam inspiracji :D

Kuchnię w takim układzie już dawno sobie wymyśliłam i dlatego nie mam spiżarki. Lodówka będzie pojedyncza w zabudowie, obok piekarnik.

Na przetwory to już mam odrestaurowane szafeczki z kuchni od rodziców :D Piękne czerwone :wink: Se kolor wymyśliłam, a cooooo :D

Mop to ma mi się w garażu zmieścić. Mąż ma tam miejsce na swoje sprzęty, ja mam mieć miejsce na swoje. Zresztą mop to również jego sprzęt. Zależy od soboty kto czego używa, czasem odkurzacz, czasem mop.

A ja właśnie miałam zamiar Cię pytać jaki masz internet, bo o ile mnie pamięć nie zawodzi na TP nie mogłeś liczyć. Czyli te wszystkie bezprzewodówki proponowane przez operatorów komórkowych nie zdają egzaminu?

Kto ma i nie narzeka?

Witam po drugiej stronie lustra :D

http://images37.fotosik.pl/147/a4129382c26c3e93med.jpg

http://images46.fotosik.pl/151/8dffe870ffcc30eemed.jpg

- justa* - od teraz internet z tej magicznej anteny - radiówka 5GHz - śmiga aż miło - po prostu inny świat ...

Do tej pory iPlus - transfer - u mnie nędza - EDGE - niestety nie mieszkamy w zasięgu 3G - więc go akceptowałem - ale stabiloność sieci , stabilność oprogramowania - tragedia do kwadratu - nie raz w ciągu godzinnej sesji iPlus wieszał się i rozłączał się po cztery razy - więc reset kompa za każdym razem ... Problem tutaj ma PlusGSM w swoich BTSach - gdzie zawsze priorytet mają rozmowy telefoniczne - a nie transmisja danych ... - więc wszyscy korzystający z netu są bici w d..ę jak ilość rozmów przez komórki wzrasta - wówczas na BTSach są obcinane transfery i net się zatyka ...

Nie wiem może inni operatorzy komórkowi mają lepiej - u mnie Plus miał najmocniejszy zasięg - więc na niego się kilka miesięcy temu zdecydowałem ... - ale to już historia :D

- jestem wolnyyyyyy :D

justa* napisał :

Czyli te wszystkie bezprzewodówki proponowane przez operatorów komórkowych nie zdają egzaminu?

Kto ma i nie narzeka?

mamy bezprzewodowy internet orangee Business Everywhere szybkość 7,2 Mb/s-ładowanie stron nie trwa długo nie rozłącza się (a mieszkamy prawie w lesie )-w sumie jest ok - tam gdzie budujemy orionka nie ma linii Tp - tutaj gdzie mieszkamy jest ale ja nie mam "warunków technicznych" a sąsiad ma warunki-cóż nasza polska rzeczywistość :(

justa* napisał :

tutaj gdzie mieszkamy jest ale ja nie mam "warunków technicznych" a sąsiad ma warunki-cóż nasza polska rzeczywistość :(

Nie wiem czy to bedzie pocieszenie ale u mnie dokladnie tak samo wyglada, z tym ze obok ma sasiadka a ja juz warunkow technicznych nie mam :)

Zatem zostaje radiowka rowniez w pasmie 5GHz. Nie jest zle choc jak burza to chyba chlopaki od razu odcinaja urzadzenia abym im nie wywaliło :)

Nie wiem czy to bedzie pocieszenie ale u mnie dokladnie tak samo wyglada, z tym ze obok ma sasiadka a ja juz warunkow technicznych nie mam :)

Czyli jak widać możemy założyć związek zignorowanych przez tepsę :D - u mnie była/jest sytuacja identyczna - sąsiad z naprzeciwka / ca 20m / ma telefon tepsowy , u mnie niestety już nie było możliwości technicznych ...

Zatem zostaje radiowka rowniez w pasmie 5GHz. Nie jest zle choc jak burza to chyba chlopaki od razu odcinaja urzadzenia abym im nie wywaliło :)

Zobaczymy jak u mnie będzie to śmigać - na razie jest super - oby tak zawsze :lol:

Jurand - jakie szybkie masz łącze ?? - i dzielisz je na kilka komputerów - czy tylko masz do jednego ??

U mnie są trzy komputery po wi-fi połaczone z netem - jaką szybkość łącza wybrać coby się nie zamulało ?? - mam możliwość do 4Mb/s .

Nigdy nie konfigurowałem seici na kilka komputerów więc praktyczna rada by mnie wspomogła :D

Ale pogoda - koncertowo-barowa - nic tylko siedzieć w domu i delektować się trunkami ognistymi ... :lol:

- dalej leje , leje , grzmi i leje ... - wczoraj korzystając z braku deszczu zacząłem hardcorowo trawę kosić - już miała z 15cm :x - powinna być ze dwa razy koszona - normalnie taka dżungla się zrobiła na trawniku że aż strach ... Oczywiście nie skończyłem - deszcz mnie przegonił - efekt - skoszone 3/4 trawnika ... - ale - wrażenia niesamowite - tak jakby kosić pole ryżowe :D

http://images41.fotosik.pl/148/38e4f33db15fe13amed.jpg

http://images43.fotosik.pl/152/c0ff136f111144edmed.jpg