Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No cóż...życie:)

Ja również nie liczę na żadną pomoc ze strony gminy, największą przyjemność i super pomoc zrobią jak już w końcu wydadzą mi pozwolenie na budowę i nie będę musiał mieć z nimi żadnego kontaktu...dofinansowania u mnie równiez nie ma choć w sąsiednich gminach są dofinansowania i na solary i na ekologiczne spalanie (piec na groszek)...a u mnie nawet na ulicy nie chcą zrobić oświetlenia (nowa boczna ulica) tłumacząc się brakiem pieniędzy...no bo jakżeby inaczej...

Prosimy o zdjęcia wszelkich tarasów!

Nasz taras będzie tarasem bez jakichkolwiek schodków, równy z trawnikiem - taki taras zawsze mi się marzył, by nie było żadnych utrudnień, tym bardziej, że mamy małe dziecko i schodki nie są zbyt mile widziane. U nas trawka posiana jakis miesiąc temu, dokładnie dzień przed tym nieszczęsnym okresem deszczowym, ale za to przyjaznym dla naszego trawnika, bo rosła w oczach! W związku z czym zaliczyliśmy już pierwsze koszenie :)

W domu mamy zrobione ogrzewanie i czekamy już kolejny tydzień na posadzkarza... no comments... Jak większość z was, na dole, oprócz gabinetu, mamy wszędzie podłogówkę, na to będziemy dawać kafle.

Pozdrawiamy wszystkich orionowiczów!

A ja bardzo chciałam miec swoją przydomową oczyszczalnie ścieków.

A gmina na to NIE :-?

Jeśli chodzi o kanalizę może za rok,dwa............?

Muszę jeszcze powalczyc z nimi o utwardzenie drogi i o lampy drogowe które moglibyśmy miec bo właśnie doprowadzali nam prąd do domków ale gmina......................... :evil:

Ps.żeby było śmiesznie zastępca burmistrza też się budował(ale w innej części)

budowa trwała 4 miesiące i zanim zamieskał ........miał wszystko :evil:

:)

Takie te nasze gminy:) heh

...ale coś jednak mi się udało:) jako że sąsiadem moim jest syn sołtysa to i on i ja mieliśmy kanalizację i wodę miejską w pierwszym rzucie jak zaczęto ją robić w tej naszej wiosce (a zrobione ok 100 domów tylko)..nie mając jeszcze domów ani rozpoczętej budowy...:)

Niktórzy mieszkający od lat nadal nie mają..

Wpływowi sąsiedzi są też przydatni:)

Jeśli chodzi o kanalizę może za rok,dwa............?

Ale to dziwne - przecież nie mogą Ci zabronić budowy Oczyszczalni przydomowej / tylko w jednym przypadku mogą - jak działka jest na terenach uzdrowisk i ujęć wód zdrowotnych / .

Gmina do tego nic nie ma - przecież oczyszczalnię robi się na zasadzie zgłoszenia - robisz projekt i zgłaszasz do Starostwa i budujesz ...

Czyli może pomyśl w ten sposób - na solary otrzymałem dodatkowy rabat 10%. Oczywiście wiem że to smieszne pieniądze przy viessmanowskim solarze ale lepsze to niż nic

Oczywiście że to nic - przy moich kosztach ogrzewania ciepłej wody kotłem gazowym - taka instalacja solarna / Viessmanna choćby - kolektory rurowe systemu pipe-to-pipe / nawet z tą śmieszną subwencją chyba nigdy by mi się nie zwróciła ...

Więc pozostaje szambo - tak jak i u nas - mamy zbiornik 12m3 - zużywamy miesięcznie około 7m3 wody produkując tożsamą ilość ścieków - raz w miesiącu sąsiad przyjeżdża szambowozem i wysysa tyleż ze zbiornika / szambiara 7m3 / .

Płacę za taki wywóz 100pln / czasami sąsiad zabiera nam zawartość i używa do podlewania swoich płodów rolnych - wówczas wybranie szamba gratis / .

Generalnie korzystanie z szamba jest delikatnie uciążliwe / trzeba jednak oszczędzać wodę / no i drogie - ale można się przyzwyczaić :lol:

u mnie też ze względu na wysoki poziom wód gruntowych gmina powiedziała stanowcze NIE POŚ. Też muszę mieć szambo w związku z powyższym. Trzeba się będzie rzadziej kąpać :lol: :lol: :lol: bo faktycznie wywóz jest bardzo drogi (u nas 16zł za 1m)

Danusiu, jak znajdę czas to zrobię zdjęcia okien. Na razie moje spostrzeżenia i subiektywna opinia: do szprosów chyba trzeba się przyzwyczaić (więcej może powiedzieć Pablitoo). Trochę dziwnie patrzy się na świat - jak za kratami. Jak siadam sobie w salonie na fotelu (na razie ogrodowym :) i patrzę w dal to trochę mi te szprosy przeszkadzają.

Ale okna są przecudne.

Ale to dziwne - przecież nie mogą Ci zabronić budowy Oczyszczalni przydomowej

W planie zagospodarowania mam.........

"ścieki bytowe należy do czasu realizacji kanalizacji odprowadzac...........................do szambucha :evil: " itd......

cwaniaki..........jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o KASE :wink:

"ścieki bytowe należy do czasu realizacji kanalizacji odprowadzac...........................do szambucha :evil: " itd......

Ciekawe jak to się ma do litery prawa - skoro teren nie jest terenem wód źródlanych i nie ma wysokiego poziomu wód gruntowych - to ewidentnie gmina wymusza na Tobie późniejsze przyłączenie do kanalizacji ... - czyli opłaty i koszta ... - w wypadku posiadania POŚ gmina nie zarobi ani złotówki .

Ciekawe jak to się ma do litery prawa - skoro teren nie jest terenem wód źródlanych i nie ma wysokiego poziomu wód gruntowych - to ewidentnie gmina wymusza na Tobie późniejsze przyłączenie do kanalizacji ... - czyli opłaty i koszta ... - w wypadku posiadania POŚ gmina nie zarobi ani złotówki .

Z tego co mi wiadomo to przydomowe oczyszczalnie można mieć wówczas kiedy nie ma kanalizacji sanitarnej. Kiedy gmina wybuduje kanalizację to wszyscy,ktorzy mają szamba muszą się do niej podłączyć (jest to sprawka UE ;) ), jezeli tego nie zrobią mogą zostać nałożone na nich kary. Tak przynajmniej było w mojej gminie.

w wypadku posiadania POŚ gmina nie zarobi ani złotówki .

no właśnie o to im pewnie loto :wink:

Ps. A czy wielkośc działki ma tu znaczenie?

Raczej nie ma - należy jednak pamiętać że teren na którym jest zamontowane szambo i połaczenie tegoż z budynkiem należy wyłączyć z produkcji rolnej - tak samo jak teren na którym stoi dom jak i cała infrastruktura / podjazdy , chodniki , tarasy / ... - zwiększa więc taka konstrukcja ilość terenu wyłączonego z produkcji rolnej - pamietać należy żeby sumarycznie nie przekroczyć dozwolonych 500m2 wyłaczonego gruntu - bo jak się przekroczy - to potem problemy ...

Kiedy gmina wybuduje kanalizację to wszyscy,ktorzy mają szamba muszą się do niej podłączyć (jest to sprawka UE ;) )

nie rozumiem............mamy dbac o środowisko,segregowac śmieci itd.......

a tu taki olbrzymi krok do tyłu :-?

Nie tak do końca - w końcu kanalizacja jest najbardziej proekologicznym systemem odprowadzania i utylizacji ścieków - więc zwiekszenie ilości gospodarstw domowych podłączonych do kanalizacji - jest właśnie działaniem proekologicznym ...

U nas w gminie nie ma obowiązku podłączenia się do kanalizacji - jak już zostanie zbudowana - ale gospodarstwa które się nie podłączą i zostaną przy szambach czy POŚ - będą wnikliwie i skrupulatnie kontrolowane pod względem usuwania ścieków jak i poprawności konstrukcji i szczelności zbiorników i całych instalacji ...