Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkim w poniedziałek:(

Mam pytanie do wszystkich myślę, że wiele osób jest mi w stanie pomóc...

Pytanie dotyczy wylania płyty (etap zaraz po ławicach/fundamentach). Otóż planuję i chciałbym zrobić ogrzewanie podłogowe w caaaałym domu dlatego chciałbym zapytać w jaki sposób zabezpieczyć i zrobić cieplenie i zabezpieczenie płyty. Ze względu na fakt ogrzewania podłogowego wykonanie płyty wydaje mi się iż będzie o dużo tańsze w porównaniu z systemem ogrzewania poprzez grzejniki...robiąc podłogówkę nie muszę kupować i stosować dość drogiego kermazytu itp. Co więc polecacie na dobre, tanie i pod kątem ogrzewania podłogowego wykonanie płyty??

pozdrawiam!!

Witam wszystkich orionomaniaków :D

Mieszkamy w naszym orionku od 2 lat i nie zamienilibyśmy go na żaden inny domek...

Na zewnątrz właściwie prace zakończone, w środku próbujemy doposażać na miarę możliwości. Mieszka się świetnie :D Jak uda mi się wkleić zdjęcia to pokażę Wam jak Orion wygląda u nas :lol:

Mieszkamy w naszym orionku od 2 lat i nie zamienilibyśmy go na żaden inny domek...

Na zewnątrz właściwie prace zakończone, w środku próbujemy doposażać na miarę możliwości. Mieszka się świetnie :D Jak uda mi się wkleić zdjęcia to pokażę Wam jak Orion wygląda u nas :lol:

od dwóch lat :o i ani jednego zdjecia to konieczne trzeba nadrobić :wink:

od dwóch lat :o i ani jednego zdjecia to konieczne trzeba nadrobić :wink:

To taki sam okres jak i my :wink: - dwa latka za niedługo nam stuknie ...

Witam wszystkim w poniedziałek:(

Mam pytanie do wszystkich myślę, że wiele osób jest mi w stanie pomóc...

Pytanie dotyczy wylania płyty (etap zaraz po ławicach/fundamentach). Otóż planuję i chciałbym zrobić ogrzewanie podłogowe w caaaałym domu dlatego chciałbym zapytać w jaki sposób zabezpieczyć i zrobić cieplenie i zabezpieczenie płyty. Ze względu na fakt ogrzewania podłogowego wykonanie płyty wydaje mi się iż będzie o dużo tańsze w porównaniu z systemem ogrzewania poprzez grzejniki...robiąc podłogówkę nie muszę kupować i stosować dość drogiego kermazytu itp. Co więc polecacie na dobre, tanie i pod kątem ogrzewania podłogowego wykonanie płyty??

pozdrawiam!!

A po co dodawać keramzyt do wylewki ? - jak rozumiem piszesz o chudziaku na gruncie - tak ? - wylewasz normalnie chudziak betonem B10 lub B15 plus izolacja przeciwwilgociowa pozioma - potem na to i tak musisz dać izolację - czyli ca 10cm styropianu i na to dopiero finalnie jastrych .Jeżeli chcesz robić podłogówkę to na styro kładziesz folie alu i na tym układasz rurki ogrzewania - i tyle ...

Tak samo ze stropem - ocieplasz go styro na to folia i rurki ogrzewania i na to jastrych .

Czy wykonanie chudziaka i izolacji jest tańsze dla ogrzewania podłogowego w stosunku do konwekcyjnego - nie ma żadnej różnicy - i tak musisz ocieplić podłoge na gruncie jak i strop ...