Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich Orionowców!

sledze ten watek od tygodnia, bo wlasnie zamawiamy projekt oriona. To fantastyczne, ze mozna pogadac z mądrymi ludźmi, ktorzy juz przeszli pierwsze boje i trudy :)! Wciagnelam sie natychmiast i postanowilam wlaczyc do rodziny orionowcow. mam nadzieje, ze przyjmiecie jeszcze jedną zbłąkaną dusze?:) no wlasciwie dwie, a nawet trzy, bo tyle osob liczy nasza rodzina

Chcemy wprowadzic kilka kosmetycznych zmian w projekcie, jestem Wam bardzo wdzieczna, bo Wasze komentarze zbiegły sie z moimi, podsunely tez kilka nowych rozwiazan. Poszukujemy sprawdzonego, niedrogiego architekta, ktory moglby nieco zmienic projekt. Budujemy w okolicach Legionowa, prosilam juz o namiary Chrisa, jesli macie kogos sprawdzonego, bede bardzo wdzieczna

Nurtuje mnie jedna mysl - jaka jest wysokosc planowanego "strychu" - pomieszczenia nad garazem? Bede wdzieczna za wiesci

pozdrawiam po Orionowsku:)

jana

Witamy ponownie na forum ale pod innym nickiem.

Nasz Orion rośnie , mury się pną do góry. Budujemy z Ytonga bloczki 36,5 odmiana 400. Śledzimy na bieżąco stronkę i wypowiedzi "zaawansowanych" w budowie.Podpatrujemy i myślimy nad rozwiązaniami , jest ich sporo.

Pozdrowienia dla wszystkich starych i nowych ORIONOWCÓW.

Dzisiaj u nas trochę pada ale jutro ma być lepiej. Siema

Nurtuje mnie jedna mysl - jaka jest wysokosc planowanego "strychu" - pomieszczenia nad garazem?

jana

Dziś byłem u Szymona77 i widziałem strych po wylaniu posadzek - mam na mysli pomieszczenie nad garażem - pomiesczenie nie jest docieplone wiec wszystko sie jescze zmieni ale byłem szczerze zaskoczony wysokością.

Są duże skosy ale w najwyższym miesjcu jest na prawdę wysoko - nie miałem miary :lol:

Po wizycie u Szymona postanowiłem że będzie wejście na strych również pokoju i że będzie wyjście również do pomieszczeń nad pokojami na piętrze

Witaj Jana. Umknela mi jakos Twoja prosba, albo tez nic nie doszło. Spróbuję Ci wysłać na priva numer do Architekta. Ma on biuro niedaleko Urzedu Miasta w Legionowie. Wiem również że zna lokalizację Oriona-gdzieś w okolicach Legionowa już zbudowanego. Miał mi pokazać, ale nie było czasu.

Wysokośc pomieszczenia nad garażem po zabudowaniu stropu wynosi ok.260cm.

czyli nie najgorzej, balam się, ze tam bedzie nisko... Dzięki za miłe przyjęcie w grupie! Bede wdzieczna Chris za ten numer do architekta. Powiedzcie, Ci, ktorzy widzą juz oriona w realu :), czy w standardowej opcji - bez poszerzania domu, salon wydaje sie maly? To chyba jedyna rzecz, która budzi moje wątpliwości... Myslałam juz nawet nad tym, czy całkowicie nie wywalic scianki działowej z jadalnia, żeby trochę optycznie powiekszyc przestrzeń, ale moze nie jest tak najgorzej...?

PS - troche zmieniłam nicka, będzie krócej i mniej oficjalnie niz z nazwiskiem :), ale to wciąż ta sama ja:)

Jana

własciwie powinnam przeprosić - dopiero teraz cofnelam sie do kilku pierwszych postow, które pominelam przy pierwszym czytaniu i znalazłam odpowiedź na moje pytanie a propos wysokości strychu :) ale powtorka to zawsze dodatkowe potwierdzenie, nie? :D Zreszta o wielkosci salonu tez bylo, ale tu akurat wiadomo, ze to kwestia gustu...

Chris, raz jeszcze dzieki za namiary

pozdrawiam wieczornie

Jana

Jana - tak jak piszesz pojecie wielkosci salonu to rzecz wzgledna. Ja bede sie przeprowadzal z bloku i wydaje mi sie wystarczajaco duzy. Wyrzucilem jednak scianke pomiedzy nim a jadalnia.

Z posadzkami wyglada juz bardziej domowo. Nie ma plataniny rur i kanałow. Ekipa skutecznie zapaprala betonem tez listwe progowa i uszczelki przy drzwiach balkonowych na pietrze przez co sie nie domykaja :x :o :oops: :evil: Interpretuje to jednak tak, ze tak im sie ten nasz Orion podoba, ze chca jeszcze wrocic na poprawki :wink:

Szymonie, to brzmi zupełnie fantastycznie! Posadzki, listwy... zdaje sie, ze przenosiny tuż tuż? Zazdroszczę. My dopiero zamawiamy projekt i mamy nadzieję w ciągu 2 - 3 miesiecy ruszyc z budową. Wiem to brzmi mocno optymistycznie, zwłaszcza że dopiero za kilka tygodni będziemy ruszać z pozwoleniem na budowę, ale mamy "pomocnika", który podobno potrafi załatwić formalności migiem... Sami za siebie trzymamy kciuki :) Ale że kciuków nigdy za mało - proszę Wy też trzymajcie, zeby nasz Orionik mógł niebawem wyjrzeć na światło dzienne :D

Światecznego wszystkiego dobrego dla wszystkich Orionowców!

Jana

witajcie

no no

co za ruch na wątku.

nie było mnie długo bo coś mam spaprane i nie powiadamia mnie o nowych postach.javascript:emoticon(':oops:')

My czakamy jeszcze miesiąc + dwa tygodnie i ruszamy z wykopami.

Widziałem mojego Oriona po poprawkach i uważam, że udało nam się go nie zepsuć. To już coś.

nie wiem czy mówicie wszyscy o tym samy strychu. Nad garażem to chyba nie to samo co nad pokojami. :o

Nad garażem robimy w połowie pralnie/suszarnie/ciemnie z wejściem od łazienki a w połowie garderobę z wejsciem od sypialni..

natomiast NAD pokojami to sie chyba niewiele zmieści bez zmiany wymiarów dachu?????

Takze wszystkim Wam zycze UDANYCH SWIAT W GRONIE NAJBLIZSZYCH a takze OPTYMIZMU I CIERPLIWOSCI TAK POTRZBNEJ NA BUDOWIE.

Od "posadzek, listew......" do przeprowadzki taka sama droga jak od pozwolenia na budowe do "posadzek i listew" (czyli polmetek mierzac w dniach jak i PLNach). Prymasek widzial to wie (stad jego komentarz) :)

Wszyscy "nowi" i "starzy" bywalcy napiszcie przy tej okazji cos wiecej o planach i marzeniach na ten rok.

Ewa, Jurand, Agana i inni "starzy" - czy zamierzacie skonczyc w tym roku?

Tezet, Jana, Prymasek, Chris, MAgigi (...i wszyscy inni ktorych nie wymienilem a wkopujecie kamienie wegielne...) jakie zamiary i sily na ten rok?

Ja powiem nieskromnie, ze choinke to chce juz ubierac w Orionie :wink: .

w dużym skrócie

czerwiec 2006 - start

październik 2006 - koniec wszestkich mokrych robót (mury, strop, instalacje, tynki, wylewki

ostatnie ciepłe dni 2006 - elewacja, może okna

ciepłe dni wiosny - przeprowadzka

Święta Wielkanocne - optymistycznie w domu

Jak mi się uda to prześle Wam rysunki zmienionych elewacji

Świątecznie się zrobiło w wątku Oriona.http://www.gify.biz/gify%20okazyjne/gify%20wielkanocne/pis__50_.gif

http://www.gifs.ch/Festtage/ostern/images/kylle1.gif

Również życzę wspaniałych Świąt oraz realizacji planów budowlanych. Moje plany niestety uległy zmianie. Miała być przeprowadzka w tym roku na jesień, ale nie damy rady. Nie sprzedamy na razie mieszkania, bo jesteśmy trochę pochłonięci naszą Małą :D, więc przesuwa się termin przeprowadzki o rok. W bieżącym na pewno zrobimy jakiś zakres, prawdopodobnie dach, ale to jeszcze się okaże. Życie jest pełne niespodzianek :D .

Pozdrawiam świątecznie.

Witam i ja serdecznie

i aby było radośnie po Wielkim Poście,

Spokoju w Świeta, Świętego oczywiście

śmiechu na Leja (na stole niech też poleją)

Niech się stanie,

Alleluja.

Miałem napisać wczoraj z życzeniami, ale gdy tylko skończyłem pracę na działce, trzeba było iść ze święconką, a teraz właśnie skończyliśmy chrzciny naszego synka (jesli pisze krzywo to mnie ktos poprawi).

U mnie- podobnie jak u Agany, plany były i są tyle że życie je ciągle zmienia. Juz niestety nie zdążyłem sie pozbyc kolumn z przodu.Ciagle walczę. Juz jest wjazd, we wtorek, ogrodzenie-start, koparka-start. na działce miekko-trzeba utwardzić drogę. za półtora tygodnia wchodzi ekipa.

Liczę że pod koniec lipca bedzie stan surowy, przed zima okna, drzwi i instalacje. Będzie inaczej..... tez będzie dobrze.

Wszystkim życze sukcesów i jednoczesnie spokojnego roku. Żart?-moze przynajmniej w cześci się spełni.