Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a czy ktoś z was zastanawiał się nad bordem lub czerwienią elewacji?????

Widzialam elewację ale ciemno koralową..........rewelacyjnie to wygląda do tego ramki i okna białe ale fakt to był dom olbrzymi i bardzo wysoki.

Mąż u klienta malował farbą ciemna pomarańcza (ciężko wytłumaczyc te kolory bo jeden nr i kolor się zmienia :wink: ) wyszło naprawdę ładnie..............dom wygląda okazale :D ale jest również wysoki

Ps.nie widzę tego koloru na naszych orionkach.Jeśli kogoś uraziłam to przepraszam :wink:

Moi drodzy.Jestem już niestety po wyborze koloru elewacji oraz farb do pomieszczeń.Jak to bywa człowiek na błędach się uczy i teraz trochę żałuję,że czasu nie można wrócić, bo dopiero po rozmowie z moim pracownikiem,który zajmował się wnętrzami dowiedziałam się czym się kierować wybierając farby,ale było już za póżno jeśli chodzi o elewację zewnętrzną i nie mogę tego odżałować do dziś.Dom mam beżowo-szary a wnętrza to pastele zdecydowane choć jasne/brzoskwinia,odmiany żółci,groszku i zieleni oraz łosoś/.W obecnym domu,w którym teraz mieszkam mam ciemną zieleń i ciemny niebieski i już nigdy prze nigdy ciemnych kolorów.W domu jest ponuro i wiecznie brudno a kurz widać z kilometra.W nowym domu mimo,że jeszcze trwają wykończenia na pastelach i dębowych drzwiach nie znać kurzu mimo,że leży go tam masa.Już się cieszę:))),bo mniej latania ze ścierką będzie.Jedyne co będę mieć ciemne to meble kuchenne,no i moje stare z poprzedniego domu i też żałuję,że nie są jaśniejsze.A teraz przekaże mądrości mojego pracownika co do wyboru kolory.Wnętrza wybiera się farbę o ton jaśnieszą niż kolor,który się nam marzy, bo w pomieszczeniu zawsze światło odbijające się od jednej ściany rzuca się na drygą co w efekcie daje trochę intensywniejszy kolor,szczególnie w pomieszczeniu mało oświetlonym,w południowych może być kolor nieco mocniejszy.Natomiast na zewnątrz jest dokładnie na odwrót i promienie słoneczne odbijają się tak,że kolor wydaje się jaśniejszy o wiele.Szczególnie poszerza w Orionie ścianę z wykuszem od jadalni i robi się ona bardzo szeroka a dach optycznie malejeje jeśli tynk jest bardzo jasny i robi się nieproporcjonalny.Polecam kolory pośrednie a najelegantszy ma Pablito i żałuję,że się nie odgapiłam.Pozdrawiam Pablita i jego tynk...a także Was Wszystkich.Ciekawe czy coś pomogłam.Hej

Wkleję,wkleję tylko jak mi się wyniosą pracownicy z budowy,bo na razie jest tam okropny rozgardiasz,ponieważ goni ich termin i robią wszystko na raz a poza tym nie chcę przy nich fotografować,bo wiecznie są schyleni i mogą mieć pretensje,że pośladki im fotografuję.Jeszcze 1,5 miesiąca a we wrześniu kostka brukowa i będzie co pokazać,bo na elewacji nie ma jeszcze tynku na tych ozdobach na dole, gdyż tynkarze czekają,aż będzie kostka .Siedzę jak na szpilkach zostały jeszcze podłogi w salonie i kuchnio-przedpokoju,schody,które już czekają i meble w kuchni oraz szafy do wiatrołapu i wnęki przy łazience też już czekają,no i pozakładać kibelki,lampy i karnisze i wszystko w 1,5 m-ca............................Hej

Drzewko38 - oczywiście, że pomogłaś, każda informacja jest cenna, ale elewacja beżowo-szara powinna wyglądac ładnie a tobie się nie podoba? ja też wnętrza planuję w pastelach: wrzos, łososiowy, karmelowy... :lol: może jakieś fotki byś wkleiła :wink:

P.S.Co do kolorków to mnie także się podobają te,które planujesz zastanowiłabym się tylko nad wrzosem,żeby wybrać jego cieplejszą wersję,bo zimne kolory też lubią "namieszać" w pomieszczeniu.

Drzewko38 - oczywiście, że pomogłaś, każda informacja jest cenna, ale elewacja beżowo-szara powinna wyglądac ładnie a tobie się nie podoba? ja też wnętrza planuję w pastelach: wrzos, łososiowy, karmelowy... :lol: może jakieś fotki byś wkleiła :wink:

P.S.Co do kolorków to mnie także się podobają te,które planujesz zastanowiłabym się tylko nad wrzosem,żeby wybrać jego cieplejszą wersję,bo zimne kolory też lubią "namieszać" w pomieszczeniu.

Kolory to jednak bardzo indywidualna sprawa ... - kiedyś opisałem swoje spostrzeżenia na temat różnych farb jakie zastosowałem do malowania mojego Oriona - jak kto jest ciekawy - zapraszam do poszukania :D - a malowałem i Duluxem , i Dekoralem , i Nobilesem , i Beckersem , i Bondexem ...

kolor elewacji zdarzylismy "zgapic" od Pablitoo (a w jego elewacji sie zakochalam:) ) i tu wielki szacuneczek i podziekowania, bo nasze domy dzieki foteczkom jakie nam przyslal wygladaja prawie identycznie - POZDRAWIAMY!!:)

nie wyobrazam sobie innej elewacji, chociaz kwestia koloru to rzecz indywidulana, tak jak to ze jedni wola blndynki inni brunetki;)

we wnetrzach kolory pastelowe, chociaz np w sypialni scianke pod skosem i 1 scianke kominowa mamy pomalowana na czekoladowo, reszta miodowa a sciana za lozkiem + 1 sciana kominowa w tapecie:))) takie male szalenstwo ale wszystko ze soba super wspolgra.

chcialam bardzo ceglany kolor w wiatroplapie, ale pani od kolorow doradzila nam, ze bardzo zmniejszy to i tak male lokum, a do tego da wrazenie ciezkosci, jakby sie sciany na glowe zapadaly.... dlatego ostatecznie jest kolor piaskowy polaczony z piaskowcem na prawej scianie.

W gabincecie brzoskwinka, a sciana z oknem ma kolor 2 tonacje ciemniejsze. Teoretycznie kolor ciemny kladzie sie po przeciwnej stronie okna, ale dla mnie ta duza sciana bylaby za ciemna, chcialam zaakcentowac tylko inny kolor, okno sporo sciany zabralo wiec zostal kawalek z tym ciemnijszym:)

ech ale sie napisalam, ale moze komus sie moje spostrzezenia przydadza:)

Pozdrawiam

aga

No wczoraj u nas na połedniu 33 stopnie i słońce w zenicie - dzisiaj zapowiadają 35 stopni - gorąco , gorąco - najoptymalniejszym zajęciem na takie upały jest posiadywanie na tarasie w podcieniu na leżaczku i konsumpcja mocno schłodzonego Żywca :lol: - i oczywiście obserwowanie jak trawa rośnie :D

Piękne lato wreszcie mamy tego lata :D

No wczoraj u nas na połedniu 33 stopnie i słońce w zenicie - dzisiaj zapowiadają 35 stopni - gorąco , gorąco - najoptymalniejszym zajęciem na takie upały jest posiadywanie na tarasie w podcieniu na leżaczku i konsumpcja mocno schłodzonego Żywca :lol: - i oczywiście obserwowanie jak trawa rośnie :D

Piękne lato wreszcie mamy tego lata :D

Potwierdzam słowa pablitoo - chłop wie co mówi:)

...schłodzonego Żywca..... - pozdrowienia z Żywca!!