Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja siedzę sobie dalej na tarasie a co tam u was?????

właśnie lejemy strop :D byłam, widziałam i przyjechałam bo z dzieciakami w tym upale ciężko wytrzymac :wink:

Trzy lata temu - też bodajże w lipcu laliśmy strop w Orionku - i też były ponad trzydziestostopniowe upały - pamiętam dokładnie bo po wylaniu pilnowałem przez kilka dni stropu i polewałem non stop go wodą by nie wysechł i nie popękał :D

A ja zrobiłam sobie jeden z pierwszych zakupów do ogrodu - kupiłam basen rozporowy. Na razie , żeby się nie marnował, będzie u rodziców. Tylko dlaczego dzisiaj nie jest tak ciepło jak wczoraj - jak mi się woda nagrzeje w tak niskiej temperaturze?

U nas na budowie bardzo spokojnie (jak dla mnie to aż za bardzo), elektryk kończy swoją pracę, w pon. wchodzi tynkarz. Nuda!!

Ewuś mam nadzieję, że nie było u Was zniszczeń po wczorajszej nawałnicy. Bo w radiu "trąbią" że Wrocław i Legnica najbardziej ucierpiały.

Aha, jeszcze jedno, jak zrobiliście wentylacje w kuchni, bo my główkujemy jak je przeciągnąć (kuchenkę planujemy na tej ścianie co wykusz)

Czyli tak jak my.

Wyprowadzenie wyciągu okapu znad kuchenki zrobiliśmy prostokątnymi kanałami wentylacyjnymi wkutymi w ścianę , potem przejście przez strop i wyjście ponad połać elastycznym przewodem zakończonym dachówką wentylacyjną typu "kominek wentylacyjny".

Natomiast wentylacja kuchni - ponieważ nie posiadamy spiżarki więc w miejscu spiżarki nad lodówką mamy klratkę wentylacyjną - również prostokątnymi kanałami wentylacyjnymi wyprowadzenie ponad połać dachu i zakończenie kominkiem wentylacyjnym dachówkowym .

po raz pierwszy w życiu przeżyłam koszmar nawałnicy, taki był piękny dzień a później dramat :cry: pozrywane dachówki, połamane drzewa coś okropnego

Słyszeliśmy i oglądaliśmy - Legnica chyba najbardziej oberwała ...

U nas na południu w nocy od około trzeciej przyszła nawałnica i ulewa - drogą przed naszym domem płynęła rzeka - tak intensywnie lało - ale generalnie przeżyliśmy bez strat własnych ...

Ale niedalej jak miesiąc temu mieliśmy nawałnicę z gradem wielkości piłek golfowych - pierwszy raz w życiu coś takiego przeżyłem - niesamowite wrażenie - przeżyte również bez strat własnych .

u nas na budowie straty są niewielkie patrząc na to co się stało w samej Legnicy, serce się kraje, mieszkamy przy parku a tu najbardziej widać efekty nawałnicy, czegoś podobnego jescze nigdy nie widziałam, w parku mieliśmy starodrzew - i już go nie ma, drzewa gięły się jak zapałki.

Pablitoo - grad wielkości piłek golfowych a tutaj dachowki fruwały. Nam na budowie poderwało dwie dachówki, ale obok naszym znajomych już troszkę więcej, i ch dachówki latały po naszym ogródku mieliśmy na tyle szczęścia, że nie uszkodziły nam auta bo przelatywały właśnie nad nim.

To teraz jeszcze kilka pytań:

1. jak zrobiliście wentylacje w kuchni, bo my główkujemy jak je przeciągnąć (kuchenkę planujemy na tej ścianie co wykusz)

2. Ile Wam mniej więcej wyszło m2 wylewek i tynków?

w kuchni planujemy kuchenkę postawić tak ja ty a odnośnie wentylacji to się dzisiaj dowiem i napiszę. Na górze wylewki poszło nam ok 100 m, tyknków nie mam w metrach przemierzonych ale przeliczę ile poszło nam worków zaprawy tynkarskiej

PostWysłany: Pią, 24 Lipiec 2009 08:56 Temat postu:

To teraz jeszcze kilka pytań:

1. jak zrobiliście wentylacje w kuchni, bo my główkujemy jak je przeciągnąć (kuchenkę planujemy na tej ścianie co wykusz)

2. Ile Wam mniej więcej wyszło m2 wylewek i tynków?

Witam

Ja wentylację kładę podobnie jak opisał kolega Pablitoo tylko zamiast w ścianie to w prostokątnym kanale 15x5, schowanym w podwieszonym częściowo suficie prowadząc do rogu kuchni i pionowo w górę przez pokój przewodem elastycznym do wywiewki na dachu. Mam tylko nadzieję, iż ten około 1,5 metrowy poziomy odcinek nie zakłóci zbytnio cyrkulacji powietrza.

Tynków u mnie (Orion II) bez piwnicy wyszło około 650m2, natomiast posadzek około 220-230m2.