Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hejka,

u nas podobnie jak u Pablitoo - wentylacja w scianie i kominkiem wychodzi na dach. Projektant przespal ten element:)

Nie przespał :D - wszystko jest zgodne z prawem - mianowicie - w budynku gdzie znajduje się wentylacja grawitacyjna zabronione jest montowanie wentylacji mechanicznej - a wentylatory na kanałach wentylacyjnych to nic innego jak wentylacja mechaniczna - dlatego w projekcie nie ma wyciągu znad okapu - powinno sie zainstalować okap z wkładem węglowym pracujący w obiegu wewnetrznym - opary znad kuchenki zasysane są przez okap , filtrowane przez wkład i spowrotem nawiewane do kuchni ...

W takim układzie nie potrzeba kanału wywiewnego na zewnatrz budynku ...

My wszyscy którzy montujemy okapy z wentylatorami i wyrzucamy opary na zewnątrz budynku - instalujemy nieprawidłowy system - powie wam to każdy kominiarz podczas odbioru kominiarskiego budynku przed odbiorem budynku w PINB .

To samo tyczy się wywiewu wentylatorem powietrza w łazienkach przez kanał wentylacyjny ...

:lol:

Nie przespał :D - wszystko jest zgodne z prawem - mianowicie - w budynku gdzie znajduje się wentylacja grawitacyjna zabronione jest montowanie wentylacji mechanicznej - a wentylatory na kanałach wentylacyjnych to nic innego jak wentylacja mechaniczna - dlatego w projekcie nie ma wyciągu znad okapu - powinno sie zainstalować okap z wkładem węglowym pracujący w obiegu wewnetrznym - opary znad kuchenki zasysane są przez okap , filtrowane przez wkład i spowrotem nawiewane do kuchni ...

W takim układzie nie potrzeba kanału wywiewnego na zewnatrz budynku ...

My wszyscy którzy montujemy okapy z wentylatorami i wyrzucamy opary na zewnątrz budynku - instalujemy nieprawidłowy system - powie wam to każdy kominiarz podczas odbioru kominiarskiego budynku przed odbiorem budynku w PINB .

To samo tyczy się wywiewu wentylatorem powietrza w łazienkach przez kanał wentylacyjny ...

Pablitoo, to teraz przyznaj się bez bicia - skąd Ty posiadasz tak ogromną wiedzę na tematy - które przyznam się szczerze są dla mnie czarną magią. Widzę, że jesteś chodzącą encyklopedią budowlaną, bo o co ktoś zapyta to Ty wszystko wiesz - SZACUN WIELKI :D

Dobrusiak

A wy o ile podnosicie swojego orionka? Pamietam cos pisalas ze maz jest wysoki i podnosicie,ale nie pamietam o ile.sorry za pisanie bez polskich znakow ale moj komp nie posiada takowych.

Podnieśliśmy dokładnie o 2 pustaki porothermu (wydaje mi się, że każdy ma 25 cm czyli razem 50) ale jak chcesz to sprawdzę jutro jak będę na budowie. Zastanawialiśmy siię, czy o jeden by nie wystarczyło, ale Jarek ciągle o coś głową uderza (i w swoim domku chodzenie w kasku byłoby mało wygodne) więc ze względów bezpieczeństwa stanęło na 2 pustakach

Ja tego problemu nie mam - nawet do 160 nie dobiłam :lol: tylko pamiętaj, żeby automatycznie przedłużyć krokwie, tak by do linii balkonu dosięgły (my niestety mamy troszkę krótsze)

My wydłużymy o 30cm :wink:

Będziemy podnosic o 1 pustak i wieniec

Dobrusia kiedy zdjęcia okien?A co z bramą - jaką wybrałaś?

Drzwi wejściowe będzie ciężko dobrac pod dąb bagienny :wink:

Ja tego problemu nie mam - nawet do 160 nie dobiłam :lol: tylko pamiętaj, żeby automatycznie przedłużyć krokwie, tak by do linii balkonu dosięgły (my niestety mamy troszkę krótsze)

My wydłużymy o 30cm :wink:

Będziemy podnosic o 1 pustak i wieniec

Dobrusia kiedy zdjęcia okien?A co z bramą - jaką wybrałaś?

Drzwi wejściowe będzie ciężko dobrac pod dąb bagienny :wink:

Zdjęcia okien zaprezentuje za 2 tygodnie, bo na razie nie ściągnęłam z nich folii (wewnątrz domu) chce poczekać do otynkowania. Trochę mam wtopę z tymi oknami,bo zamówiłam sobie z okuciami wewnątrz okna i jest ono bardzo niestabilne - w górnej części okno całe "tańczy" i wrażenie jest, jakby okno miało zaraz wypaść (odradzam wszystkim niewidoczne okucia Invisso!!!). Przyjechał serwisant z Oknoplastu i powiedział, że tak ma być - brrr.

Danusiu - niestety są za dopłatą - a to wkurza jeszcze bardziej! I tak jak przy oknach mniejszych to aż tak bardzo nie przeszkadza, tak przy balkonowych doprowadza nas do szału - i teraz cały czas się zastanawiamy, czy się przyzwyczaimy, czy też po jakimś czasie wymienimy na okna na takie z normalnymi okuciami. Serwisant powiedział że wtedy musimy dokupić nową ramę i to da się zrobić - ale wiąże się to oczywiście z wykuciem okien.

Ale żeby było pozytywniej - okno bez okuć wygląda naprawdę ładnie.

tez mi sie tak wydaje ze to malo komfortowe by bylo,ale pamietam ze pisalas cos o 2-ch.O jeden to jak dla mnie zdecydowanie malo bylismy w domku gdzie byl podniesiony o 1 pustak jak dla mnie to bylo troche nisko bo tez nie jestem niski

z tym podnoszeniem to troszkę chyba przesadzacie :wink: :lol: trochę niżej jest nad garażem a tam zazwyczaj to pomieszczenia pralnie i suszarnie, a pozostałe częsci góry są wysokie :D

Jak kto woli Ewa ja osobiscie na pralnie i suszarnie mam miejsce w piwnicy.

bo szkoda by bylo takiego pomieszczenia na pralnie,ale kazdy ma swoja wizje domu tak wiec ile orionow tyle pomyslow.Osobiscie bylem w domu co ma podniesiona sciane kolankowa o 2 pustaki i to dla mnie byl strzal w 10 :)

witajcie;

troche sie nie odzywałam :oops: -ale to dlatego ,że walczyłam z tynarzami i murarzem-poza tym urlopowałam się na budowie a tam nie mam internetu :)

Tynki juz skończone- wyszko 750 m. kw. , oczywiście posprzątali po sobie i bylismy zadowoleni. Aż tu w sobotę patrzę a w piwnicy nie spływa woda do odpływu(po ulkewach mam w piwnicy wody po kostki-teren podmokły i gliniasty). Okazało sie że panowie spłukali tynk z podłogi w piwnicy do odpływu. Całą sobote walczyliśmy z tym odpływem-rura setka zabita tak, że nawet mój tata, który zjadł zeby na budowach-nie mógł uwierzyć. Co do murarzy-wymurowali taras, jest ok- ale murki przy schodach to niech ich chudy byk-jeden dobry a drugi za krótki o 7,5 cm, i za niski o 5 cm-ale jest tu trochę naszej winy -nie sprawdzilismy roboty jak skończyli-mamy nauczkę.

W środę przychodzą posadzkarze-podobno zrobia posadzki w 1 dzień-już dziś sie boję- acha jutro wkleję zdjecia.

Co do wentylacji-też przejście kanałem w scianie przez strop i na dach. Co do stat po burzach: w nas niebo poprostu szorowało po dachach. Już myslelismy ze powtórzy sie sierpien 2008 kiedy 100 m od naszej budowy przeszła trąba powietrzna i zniszczyła 30 domów. skończyło sie na spalonym sprzecie rtv-piorun uderzył w antenę -dom jest stary i nie ma odgromówki.