Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A takie pomieszczenie jak pralnio-suszarnia (żeby pralką nie zagracać takiej pięknej łazienki) też jest potrzebna.

Dobrusiu ja równiez tak uważam :D

Ja nie chcę przerobic tego pomieszczenia na pokój - bo po co!? 2 na dole i 3 do góry u nas wystarczą............zawsze to gabinet może by tym pokojem dla gości :wink:

Ja chcę miec pralnio-suszarnię..........wygodną a łazienkę bez żadnych automatów,suszonego prania :wink:

Chodzi mi tylko o to że chciałabym jeszcze wykombinowac pomieszczenie, garderobę więc to przejście byłoby wskazane.

Ktoś wcześniej napisał że szkoda mu tego pomieszczenia na pralnie - nie bardzo to rozumiem :roll: jak można w domu nie miec pralni!?

No chyba że jest duża rodzinka i pokój jest potrzebny.

Jak zabiorę 1 m z łazienki na korytarz to czy ona nada będzie wygodna?

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście - masz rację - odnośnie kotła na grysik / fajne określenie - pierwszy raz słyszę :D /

Pranie przede wszystkim suszy na tarasie - a w wypadku brzydkiej pogody - właśnie w pralni - bez problemu mieści się tam taka składana suszarka na pranie / z IKEI :lol: /.

nie wiem jak u ciebie ale u nas to powszechnie stosowane określenie :wink: :lol: piec gazowy to fajne i czyste rozwiązanie i z tego co wychodzi to niedrogie ale nie wszyscy tak mają :lol: i niestety trzeba się nakombinowac

pomieszczenie nad garazem jest najwiekszym w calym orionie II, mamy tam multimedialny kacik, projektor, ekran, wygodne kanapy pelny barek :) - uwierzcie mi nigdy nie zamienilabym tego na suszarnie:) a pranie w zla pogode suszy mi sie w pom. gosp ( gazowka) ew. w gabinecie, dzieki temu blisko potem do szafy :)

jedynie czego mi brak to garderoby i jakbym miala budowac jeszcze raz to gdzies bym ja na 100% wygospodarowala

Wczoraj zrobili posadzki w sumie 202 m kw.(bez garazu ale z piwnicą), zajęlo to 1 dzień-chłopaki super- zasuwali, że aż miło teraz tylko mamy zwilżyć posadzki w piątek i pomału można chodzić.

Co do pomieszczenia nad garażem-przeznaczenie zgodnie z projektem. Pod skosami będą półki na ręczniki i pościel, przy wejściu po prawo-zabudowana szafa na odzież zimową, śpiwory i inny biwakowy sprzęt.

Aga masz rację, ale wszystko zależy od punktu widzenia i potrzeb :wink: ja nie bardzo chciałam "nosić" się z suszarką z jednego miejsca na drugie a i na dole nie mam pomieszczenia gosp. dlatego wygospodarowałam na górze miejsce na pralnię i suszarnię a obok jest przejście do garderoby a z garderoby do sypialni a pokój multimedialny taki jak ty masz na górze ja mam w oddzielnym budynku w grillownii :lol:

Czy byłaby nad garażem suszarnia czy miejsce innego przeznaczenia to wg mnie najważniejszą kwestią jest to, aby był do tego miejsca swobodny dostęp!! Dlatego korytarzyk osobny to najważniejsza jak dla mnie kwestia(!!) na początku może tam być nawet tzw.strych po czym w kolejnych latach można sobie to miejsce przerabiać już pod kątem zapotrzebowania. Tu pełna dowolnośc, ale jak już wspomniałem dostęp do tego pomieszczenia jak dla mnie musi być bezpośredni. Bardzo nieudanym rozwiązaniem jak dla mnie jest przejście do tego pomieszczenia przez łazienkę...wręcz absurdalne! Ciągłe blokowanie "jeden drugiego" itp itd etc.

Ja osobiście ze względu na fakt iż salon nie jest pokaźnych rozmiarów chciałbym, aby w pomieszczeniu nad garażem było pomieszczenie na różnego rodzaju spotkania w licznym rodzinnym gronie. Dlatego chciałbym, aby właśnie tam był duży bardzo stół, a żeby odprawić tam wszystkie urodziny, imieniny i resztę biesiad. Kłopotliwe może wydawać się bieganie po schodach z potrawami aż tam z kuchni, ale moja luba jak najbardziej się zgadza że warte po poświęcenie, bo przecież nie tak często takie imprezy się organizuje....

Z takim przeznaczeniem warto pamiętać o podniesieniu ściany kolankowej przynajmniej o dwa pustaki, aby w miarę swobodnie móc wykorzystywać to pomieszczenie pod kątem idei, którą przedstawiłem....

.....ale to tylko moje zdanie:)

tak Ewo... kazdy z nas pisze wg wlasnych odczuc i potrzeb i dlatego kazdy Orionek jest dzieki temu inny, bo robimy je pod siebie, a nie tak jak nam ktos karze:) Ja mam szafe na dole, wiec dla mnie rozwiaznie takie jak mamy jest doskonale, ale i piec gazowy wiele tutaj dal mozliwosci.

Garderoby mi brakuje, wiec fajnie ze ja bedziecie mieli:)

A u nas w pokoju nad garażem będzie stała suszarka na ubrania, garderoba będzie na ścianie szczytowej oraz biurko na komputer. Zrobiliśmy dodatkowe drzwi z naszej sypialni do tego pomieszczenia, natomiast pralka stoi sobie za dodatkowo dostawioną ścianką przy kominie i na pierwsze wejście do łazienki jej nie widać. Jak opanuje trochę mój arystyczny bałagan w domku to zamieszczę zdjęcie.

Jutro mija tydzień jak mieszkamy w Orionku, na razie czuję sie tam jak na jakimś biwaku wszystko w walizkach, pudełkach i kartonach :) ale jest super :) :D

tak Ewo... kazdy z nas pisze wg wlasnych odczuc i potrzeb i dlatego kazdy Orionek jest dzieki temu inny, bo robimy je pod siebie, a nie tak jak nam ktos karze:) Ja mam szafe na dole, wiec dla mnie rozwiaznie takie jak mamy jest doskonale, ale i piec gazowy wiele tutaj dal mozliwosci.

Garderoby mi brakuje, wiec fajnie ze ja bedziecie mieli:)

zgdzam się w 100% każdy robi według siebie i dla siebie :lol:

Witam.Ja mam pralnię w wersji mini w kotłowni a drugą zapasową w łazience na górze ponieważ mój ORION III jest bez garażu.Pranie w niepogodę suszyć będę pewnie w łazience,albo w holu na górze.Piszę jednak w innej sprawie.Mam takie pytanie.Jesteśmy na etapie kostki brukowej i mamy w związku z tym dylematy.Zastanawiamy się czy materiał kupić samemu,czy zapłacić fachowcom za całość.Jest jeszcze wybór kostki,którą wybrać i czym się kierować,bo wybór jest duży.Nie wiem czy wybrać kostkę całkiem płaską czy tę lekko wypukłą,która jest od niedawna na rynku.No i oczywiście na co zwrócić uwagę odnośnie układania.Może jest ktoś kto ma już doświadczenie a chciałabym uniknąć błędów.Jak tak oglądam te Wasze ORIoNKi to wydaje mi się,że nie wiadomo ,który ładniejszy a każdy ma inny pomysł na jego urządzenie i przerobienie.Ja zrezygnowałam z okien dachowych a w zamian umieściłam je w ścianach bocznych,dzięki temu mam widok na 2 strony świata a meble i tak spokojnie można ustawić.Wydaje mi się,że trochę nawet ozdobiły ten dom.Okna dachowe mam w obecnym domu i oprócz pięknego widoku na gwiazdy nie widzę w nich nic praktycznego.Szybciej się brudzą,nie można przez nie zobaczyć co na podwórku,w zimie jak śnieg posypie robi się ciemno a jak pada deszcz to głośno wali po oknie,no i mniej wygodne do mycia.A Wam jak się spisują okna dachowe?Pozdrawiam

Rzeczywiście to sporo masz tych okien,jestem pełna podziwu i cieszę się,że jesteś z nich zadowolony.Ja również jestem bardzo zadowolona z moich i widzę na zdjęciach z forum,że niektórzy również zastosowali podobne rozwiązanie jak ja.Widać w tych ORIONACH można poszaleć :lol: z pomysłami.Pozdrawiam Sąsiada z okolic Krakowa.Śliczny ten Twój Orionek