Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gratulacje z okazji chrzcin synka, Chris!

W ramach świątecznych marzeń i my dorzucimy swoje: mamy ambitne plany do późnej jesieni zamknąć całość w środku z intalacjami i oknami - do wykończenia, a na wiosnę robić wykończeniówkę i być moze nastepne swieta już w orionie???? Takie są marzenia, czas pokaze resztę... Tak czy owak cieszy mnie jedna myśl - że ten czas do następnej wiosny spędzę w Waszym, milym towarzystwie :p Jestem tu od niedawna, a czuję się jak w gronie przyjaciół! Wierze, ze to pomoze przetrwać trudne chwile, które nie łudźmy się, z pewnoscią jeszcze przed nami :wink:

Świątecznej drugiej połowy Świąt! :D

Jana

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Dawno mnie tu nie było. W tym przedświątecznym zabieganiu nie było nawet kiedy forum odwiedzić. Co prawda Święta prawie dobiegają końca ale życzę wszystkim orionowcom dużo zdrówka, ciepła, miłości, cierpliwości w budowaniu i dobrych wykonawców.

Co do planów na ten rok to..... tylko plany(niestety). W następnym tygodniu idziemy dopiero do architekta troszeczkę pozmieniać naszego orionka. Potem pozwolenie na budowę i to chyba tylko tyle na ten rok. Ale nam się nie spieszy. Będziemy budować etapami. To by było na tyle.

Miłego świętowania i mokrego lanego.

:D

Oj cieplo i rodzinnie sie zrobilo na tym forum.

Fajne pomysly i niezle szkice Tezet . Czy drzwi z tylu garazu zastapia wewnetrzne przejscie do niego z pom. gospodarczego czy to poprostu dodatkowy wyjazd dla kosiarki (myslalem o takim rozwiazaniu)? Swoja droga jak dalej bedziesz tak odwarznie zmianial orginalny projekt to bedziemy Cie musieli skierowac na jakies inne forum (Neptuna, Plutona czy innego Urana) bo to juz nie bedzie Orion :wink: :D

P.S. Przepraszam, ze pisze tak powoli ale jestem troche ociezaly po tych swietach :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Taaaak

to ja już chyba wole na Marsa (bo to blisko)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

To z tyłu garażu to jest rzeczywiście wyjazd dla kosiarki, grabi i taczki może rowerów.

Z drugiej strony to tak na prawdę zmieniłem tylko elewację. W środku niewiele się zmieniło.

A z ostatnich inspiracji muratorem to "spiżarnia" zostaje.

Tylko jej funkcja zmienia się na szatnię z wejściem z holu.

Tezet! Czyli spiżarnia nie jest spiżarnią :). U nas jej kosztem powstała szafa wnękowa w przedsionku. Zauważyłam to samo rozwiązanie, co u nas, wyjście z wykusza na taras. Wyjście zaś dla kosiarki, to dobre, o tym nie pomyślałam. Kosiarka będzie musiała fatygować się z drugiej strony :D

Rzeczywiście elewacja wyglada baardzo efektownie! My wybieramy się w przyszłym tygodniu do architekta na małe przerobki, jednak w ogladzie ogolnym elewacja chyba nie bardzo sie zmieni. Oto nasze plany, powiedzcie co myslicie:

1. Planujemy powiekszyc garaz wydłuzajac go na równi z elewacją wejścia. Wygospodarowaną w ten sposób przestrzeń garażu od strony ogrodu przerabiamy na pomieszczenie gospodarcze.

2. Dzięki temu nie musimy już mieć gospodarczego w domu, więc przesuwamy w jego stronę i powiększamy jego kosztem łazienkę

3. z pozostałej części łazienki aranżujemy szafe wnękową w przedsionku

4. spizarke otwieramy i włączamy ja w przestrzeń kuchni, do zagospodarowania przez szafki kuchenne i tym podobne. Mamy nadzieję, że wówczas chociaż troche optycznie powiekszy się kuchnia

5. na górze pomieszczenie 2/1 włączamy do 2/4, czyli troche powiekszamy pokój , likwidując "poczekalnie przed łazienką" - jak to ktoś trafnie określił

6. z pomieszczenia nad garazem chcemy zrobić gabinet - bibliotekę, z wejsciem z sypilani 2/2 (Moja druga połówka już widzi oczami duszy jak z biblioteki wpełza do sypialni światło budzącego się słońca.... - jest tylko mały problem - strych bedziemy mieć od północy :D . Ale to nie przeszkadza miec marzenia, nie? :D )

7. oczywiście, jak większość szanownych Orionowców, podnosimy ściankę kolankową - tylko pytanie do Was o ile w końcu warto ja podnieść, bo tu juz różne głosy były. dajcie znać, na czym stanęło, ze jest najkorzystniej :)

To tak z grubsza wszystkie zmiany. Wydaje mi się, ze w większości zgadzaja się z Waszymi, napiszcie proszę, bo moze któraś z nich np wam się nie sprawdziła i nie ma co sobie z nią głowy zawracać.

pozdrawiam bardzo wiosennie wszystkich Orionowców

Jana

Witam serdecznie :D

Jestesmy równiez zainteresowani tym projektem domu .

Przeczytałem juz chyba wszystkie posty :-? i mnie głowa boli .

jestesmy z Wrocławia , moze ktos w okolicach juz buduje ten dom i mozna podgladac :wink: jednak co real to real .

bardzo prosze o kontakt .

Pozdrawiam

marek i Irenka

Witam wszystkich!

Właśnie dzisiaj zamówiliśmy projekt domku Orion I i postanowiłam do Was dołączyć.

Długo szukaliśmy, a ten domej jest dla nas najładniejszy i najbardziej funkcjonalny.

Dla nas nie wymaga on wiekszych przeróbek. Nie będzie tylko okna w pomieszczeniu nad garażem, gdyż chcemy zmniejszyć odległość do granicy z 4 do 3 metrów. A ze spiżarki zrobimy szafę wnękową. I tyle naszych przeróbek. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

a już miałam krzyczeć "hop, hop, jest tam kto?" :D bo nagle taka głucha cisza zapadła na forum... Czyżby wszystkich "starych" forumowiczów wymiotło na budowy???? Serdecznie witam nowe głosy!

Mam nadzieję, ze "starzy" też jeszcze powrócą na forum, bo bez Was zupełnie tu "łyso" 8) A, no i nie zostawiajcie mnie bez odpowiedzi - moja scianka kolankowa czeka na Wasze porady! O ile warto ja podwyższyć?

za oknem wiosna jak się patrzy, więc "niech się mury pną do góry" :D Czego Wam i wkrótce, mam nadzieję, sobie :) życzę z całego serca!!!!

Jana

Ależ są i "starzy", tylko czasu brak. Witam także nowych :D Rzeczywiście piękna wiosna, więc i nas wymiotło na budowę. Rozmawialiśmy z fachowcami w sprawie pokrycia dachu. To kolejny etap u nas. Jeśli chodzi o ściankę kolankową, to my podnieśliśmy tylko o jeden bloczek, aby za bardzo nie zakłócić proporcji na linii dach -balkon (nie wydłużaliśmy dachu) i dla mnie jest ok. Na 4-ej stronie rozmawialiśmy sporo o ściance, to może coś z tego jeszcze wywnioskujesz. Pomyślnych rozwiązań. :D

1. Planujemy powiekszyc garaz wydłuzajac go na równi z elewacją wejścia. Wygospodarowaną w ten sposób przestrzeń garażu od strony ogrodu przerabiamy na pomieszczenie gospodarcze.

A co z dachem ??? jesli zrównacie ścianę frontową musicie jakoś rozwiązać problem dachu - pewnie sie da ale z drugiej strony to załamanie ma na celu skrócenie elewacji (optycznie)

Witam,

Wpadłem tutaj miedzy budową a spaniem. Dzisiaj u mnie weszła ekipa wiec roboty zrobiły sie "powazne".

Ja podwyższam sciankę o jeden pustak czyli 22 cm. Myslę, że wystarczy. W razie czego ucieknę od efektu trumny wysuwając ścianki gipsowe do wewnątrz robiąc tym samym schowki na "coś tam".

Jaana ja tez jestem ciekawy, jak i Prymasek, co zrobicie z dachem. Od czoła będziecie mieli dach w jednej płaszczyźnie,a od tyłu jak w standarcie-czyli cofniety nad garażem?

witajcie

ale Nas się narobiło.

to dobrze, bo każda nowa osoba tylko potwierdza, że to najlepszy projekt.

jaana. Nie jestem architektem ale jak by się długo przyglądać projektowi to można zauważyć że wszystkie ściany i otwory okienne są ustawione symetrycznie i tworzą ciągłe linie. (linia schodów i spiżarki, część szersza[salon i kuchnia z wykuszem] jest tej samej szerokości co pokój z garażem, itp.)

poza tym spróbuj sobie wyobrazić jak będzie wyglądał układ kuchnia,holl, schody oglądany z różnych miejsc. Przesuwając ścianki działowe jedną trochę do przodu inną trochę do tyłu zakłóca się jakiś porządek linni.

schodząc na ziemię, to na mojej działce powstał już pierwszy budynek !!!!!!

budowlańcy postawili sobie sławojkę ;)

Odnosnie tej ścianki kolankowej, to tak to wygląda u nas.

Trzeba odjąc dodane pustaki i nieco pochylić dach, zeby wyjść na stan w projekcie. Najlepiej wydrukowac i narysowac na tym, to bedzie wiadomo jak pokoj sie zmniejszy.

Moze cos te zdjecia pomoga, :wink:

http://foto.onet.pl/upload/26/16/_596142_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/8/76/_596143_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/46/34/_596144_n.jpg

sypialnia, pokój nad garażem, łazienka (wg projektu)

pozdrawiam i zycze trafnej decyzji