Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Jestem nowa na forum. Razem z mężem zastanawiamy się nad projektem Orion I. Zastanawiamy się jakie są koszty stanu surowego otwartego tego domu. Byłabym wdzięczna jeżeli ktoś z Państwa udzieliłby mi odpowiedzi na to pytanie. Pozdrawiam serdecznie.

Nasz stan surowy otwarty ok. 180 tys. bez przyłączy (niestety cegłę kupowaliśmy w chwili, gdy był już bum budowlany i była dosyć droga). Oczywiście wszystko zależy jakich materiałów użyjecie do budowy. My ściany mamy z porothermu, dach to dachówka ceramiczna RuppCeramika.

Jeśli znajdziecie dosyć tanią ekipę budowlaną to też może być taniej.

Możecie sobie przeczytać dziennik Danki, bo ona prowadzi super dokładne sprawozdanie z zakupów - myślę że to duże ułatwienie dla osób budujących się.

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej...

Czy ktoś z Orionowiczów podnosił ścianki kolankowe do 4 lub nawet 5 rzędów pustaków. To co jest w projekcie, to chyba lekka przesada. Chciałbym przedłużyć krokwie do ok. 1m poza obrys budynku /w stanie surowym/ i podnieść ścianki kolankowe, ale nie wiem czy nie wyniosę elewacji za bardzo w górę.

PABITOO. Wielka prośba. Widziałem na twoich starych zdjęciach, że masz 4 rzędy /lub 3 + wieniec/. Na elewacji jest pięknie!!! Tylko nie wiem jaką masz wysokość ścianki kolankowej w środku, po wylewkach, ociepleniu i powieszeniu karton - gipsów. Zastanawiam się nawet nad 5 warstwami pustaka, bo buduję z Maxa Kozłowice, który jest wysoki tylko na 22cm.

Pozdro. kalgon.

(...)

PABITOO. Wielka prośba. Widziałem na twoich starych zdjęciach, że masz 4 rzędy /lub 3 + wieniec/...

Witaj

3 + wieniec - pustax MAX 288x188x220 - też wysokość 220 - LINK

U mnie ścianka kolankowa wewnątrz budynku po zabudowie płytami k-g ma 110cm .

Ale jej wysokość jest uzależniona od sposobu jej obróbki - ja nie tynkowałem i wykańczałem bezpośrednio ścianki kolankowej - u mnie ścianka kolankowa jest także obłożona płytami k-g i na to gładź i malowanie .

Przypadkiem sie natknelam na te zdejcia na necie:) a ze zawsze milo oglada sie Orionki, to z Wami tez sie podziele:)

http://pprojekt.pl/projekt682-orion_iii,zdjecia.html

Pozdrawiam

Znam tego Oriona :wink:

Wszystkie możliwe zdjęcia mam na kompie kiedys szukałam w necie...............piękna elewacja :D

I ciekawe rozwiązanie z oknami - całkowicie przeciwne do mojego - wszystkie okna pojedyncze podwójne - bardzo ciekawie to wygląda ...

I ciekawostka - wejście do budynku bez murków - ciekawe - już któryś z kolei Orion jaki widzę bez murków ...

Witajcie :) Podczytuje a właściwie studiuję :wink: Wasz wątek od dłuższego czasu (skrupulatne notatki już zrobione 8) ) i chyba w końcu nadszedł czas, żeby się ujawnić. Działka kupiona i teraz czas na kupno projektu. Długo z mężem szukaliśmy czegoś odpowiedniego dla nas i ostatecznie wybór padł na Orion II w odbiciu lustrzanym, choć Proton II z tej samej firmy, długo szedł z Orionem "łeb w łeb" , jednak w końcowej rozgrywce o wygranej Oriona zadecydował wygląd zewnętrzny i zadaszony taras. Muszę przyznać, że Wasze wybudowane domki, ich zdjęcia, bardzo mi pomogły w podjęciu decyzji - mimo, iż każdy z Was wykończył swój dom inaczej, to wszystkie wyglądają pięknie!

Decyzja o projekcie podjęta, w tym tygodniu powinnam kupić projekt i ale oczywiście mam wiele pytań i wątpliwości i liczę na Waszą pomoc :) Sprawa o którą najbardziej się martwię, to oczywiście finanse i tu mam pytanie, czy budżet 400 tysięcy jest wystarczający na wybudowanie Oriona II do takiego stanu, że można w nim zamieszkać? Nigdzie w tym wątku nie znalazłam takiej informacji (pomijając posty z roku 2006/07). Wiem, że to bardzo osobiste i wprost pytanie, ale mam nadzieję, że nie poczytacie mi tego za wścibstwo, bo takich intencji nie mam i odpowiecie. Niektórzy z Was napisali, że stan surowy wyszedł ich między 180-220 tysięcy i to jest mniej więcej tyle, ile i ja zakładam, ale gdzieś w innych wątkach na Muratorze, spotkałam się z opinią, że stan surowy, to 1/3 całości i teraz zastanawiam się czy tak faktycznie jest, bo wtedy wybudowanie Oriona to by było 600tysięcy a tyle nie mam :( Jestem ciekawa Waszej opinii.

Witam

Niektórzy z Was napisali, że stan surowy wyszedł ich między 180-220 tysięcy

jaki SSO czy SSZ?

Stan surowy zamknięty. Sięgnęłam do przepastnych notatek ;) i Dankaf, ty napisałaś, że obliczasz, iż SSZ zakończy się w ok. 180tys. Justa* napisała, że też 180tys a Marcin Legnica napisał, że udało mu się postawić ssz za 200tys. Tyle znalazłam na szybko.

Ja dostałam pierwszą wycenę i wygląda to tak:

Robocizna 150zł za m2 powierzchni całkowitej (w tym fundament i ściany) a za dach 60-65zł za m2 powierzchni. Materiały we własnym zakresie.

Mam jeszcze jedną prośbę, czy możecie mi napisać ile Orion II ma powierzchni całkowitej, bo w planach/rzutach, które mam jest tylko podana powierzchnia użytkowa.

Stan surowy zamknięty. Sięgnęłam do przepastnych notatek ;) i Dankaf, ty napisałaś, że obliczasz, iż SSZ zakończy się w ok. 180tys.

Naprawdę?Już nie pamiętam :wink: wtedy to były tylko takie przypuszczenia

Teraz liczę że zmieszczę się w 155-160tys :wink:

Napiszę Ci jeszcze ceny za dach jakie mam na obecną chwilę ustalone

-cieśla 28zł/m2 z deskowaniem i papowaniem

-dekarz 25zł/m2 ale bez wstawiania okien dachowych bo to zrobimy później

pozdrawiam

Dakaf, grzegorz.ziobro1, dziękuję za odpowiedzi :) Jak będę budowała drugi dom :wink: , to pójdzie z górki a na razie każdy termin budowlany muszę sobie wygooglać :oops: a i tak niewiele z tego rozumiem :wink: :lol:

A jak myślicie, czy faktycznie od stanu surowego zamkniętego do zamieszkania, to jeszcze dwa razy tyle pieniędzy, czy da się w 400tys zamknąć, bo jakby to miało być 600tysięcy, to możliwe, że byśmy wybudowali coś mniejszego, bo nas jest tylko dwoje + jedno dziecko, więc spokojnie w mniejszym domu byśmy się pomieścili (choć bardzo bym tego nie chciała, bo ten domek jest śliczny).

Napiszę Ci jeszcze ceny za dach jakie mam na obecną chwilę ustalone

-cieśla 28zł/m2 z deskowaniem i papowaniem

-dekarz 25zł/m2 ale bez wstawiania okien dachowych bo to zrobimy później

To wychodzi trochę taniej niż moje 60/65 zł za m2, ale to dopiero moja pierwsza wycena, więc wszystko może się zmienić. Jak coś, to będę się targować :)