Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Napiszę Ci jeszcze ceny za dach jakie mam na obecną chwilę ustalone

-cieśla 28zł/m2 z deskowaniem i papowaniem

-dekarz 25zł/m2 ale bez wstawiania okien dachowych bo to zrobimy później

To wychodzi trochę taniej niż moje 60/65 zł za m2, ale to dopiero moja pierwsza wycena, więc wszystko może się zmienić. Jak coś, to będę się targować :)

U nas ok. 50 zł full service

Bogna 33 śliczny domek! Gratulacje! Widzę, że chyba zmieniłaś okna na inne niż w projekcie i drzwi dałaś węższe?

Ależ ja Wam zazdroszczę :oops: , że etap budowania macie już za sobą i mieszkacie w swoich domach. U nas jak dobrze pójdzie, to pozwolenie na budowę w listopadzie dostaniemy i pewnie dopiero w przyszłym roku na wiosnę ruszymy. Ach ta papierologia :evil:

rozgladałem sie tez za oknami razem z roletami to koszt około jakies 24tys

A jakiej firmy?

Ja wyceniałam w Oknoplaście Kraków z roletami(oprócz okien garażowych i okna balkonowego nad wejściem) wyszło 28 tys

a ocieplenie razem material+robocizna to około16tys czy wy macie moze podobnie

Ja będę miała napewno mniej :wink: mam fachowca w domu

A ile liczą za robociznę?czym będzie domek ocieplany?

czy da się w 400tys zamknąć, bo jakby to miało być 600tysięcy, to możliwe, że byśmy wybudowali coś mniejszego, bo nas jest tylko dwoje + jedno dziecko, więc spokojnie w mniejszym domu byśmy się pomieścili (choć bardzo bym tego nie chciała, bo ten domek jest śliczny).

Dla mnie te ceny które podałaś są cenami z kosmosu :wink:

Zależy jak się rozumie domek wykończony .......ja nie muszę miec full wypas od razu :wink:

Aguś nie rezygnuj ze swoich marzeń bo całe życie będziesz żałowac że nie wybudowałaś Orionka :D

U nas miał byc domek do 120m2 a jest........... :D

Dla mnie te ceny które podałaś są cenami z kosmosu :wink:

Zależy jak się rozumie domek wykończony .......ja nie muszę miec full wypas od razu :wink:

Dankaf, ja też długo uważałam, że te ceny z kosmosu i że powinno się udać taniej wybudować, bo przecież deweloperzy sprzedają takiej wielkości domy z działką za ok. 600tysięcy a nie zarabiają na nich 10tysięcy, tylko sporo, sporo więcej, no, ale naczytałam się ostatnio tyle o tym jak drogie jest wykończenie domu od ssz i trochę się przeraziłam.

Też nie liczę na pełne wyposażenie domu od razu, ale tylko na takie, które pozwoli na normalne użytkowanie – full wypas będzie na emeryturze :lol:

Aguś nie rezygnuj ze swoich marzeń bo całe życie będziesz żałowac że nie wybudowałaś Orionka :D

U nas miał byc domek do 120m2 a jest........... :D

Co do marzeń, to masz rację :) U nas to jest tak, że mój mąż chwilę temu powiedział mi, że on już wybrał dom Orion II i zmieniać nie ma zamiaru, bo się przywiązał :wink: :lol: z czego bardzo, bardzo się cieszę. Tak więc, raz kozie śmierć – KUPUJEMY PROJEKT Orion II!

Różnica cenowa będzie na materiałach,robociźnie,czy budujesz systemem gosp,ile samemu umiesz zrobic.

Jeśli chodzi o materiał .....ja wyceniałam dwie dachówki robena i ruppceramikę w tym samym kolorze i różnica wyniosła ok 7 tys na korzyśc robena który wspaniale wygląda na pablitowskim dachu :lol: :wink: (teraz napewno zaplusowałam) :wink:

Sami będziemy robic ocieplenie domku,podbitkę,ocieplenie poddasza i jeszcze wiele innych rzeczy i na tym też zaoszczędzimy :wink:

Jednemu wyjdzie SSZ na 200 tys a innemu 160tys.

Jeden weźmie okna drewniane inny plastikowe itd............... :wink:

Mam pytanie.Kiedyś już o to pytałam ale jesteśmy właśnie na tym etapie i nie wiemy jak to zrobic :roll:

Czy wydłużaliście wiatrołap?

Wiem że pablitoo wydłużył o 50cm.Czy to nie koliduje ze schodami?Jakie jest później przejście między pierwszym stopniem a wiatrołapem?

Schody jak wiadomo projektatnt pozostawił w gestii inwestora - czyli praktycznie indywidualny projekt schodów - w zależności od tego jaki kształt i jaki materiał ...

U nas schody były indywidualnie projektowane - i już po wykonaniu projektu powiększylismy wiatrołap - zorientowaliśmy się jak wykonawca przyjechał na końciowe pomiary , że po powiększeniu wiatrołapu bedzie mało miejsca pomiędzy spocznikiem a krawędzią wiatrołapu - atmosfera zrobiła się nerwowa - delikatnie rzecz ujmując :lol: - ale projektanci od Marchewek okazali się znakomici - w ciągu kilku tygodni przeprojektowali schody nie pobierając żadnej dodatkowej opłaty - odnosnie odległości - jak wrócę z pracy to zmierzę i podam Ci - ale odległość ta jest zdecydowanie wystarczająca i komfortowa .

czytając jakie ponosicie koszty ciesze sie, że zbudowałam ten domek 4 lata temu, teraz już nie byłoby o tym mowy- jak wiecie budujemy systemem gospodarczym i stan surowy zamknięty wyniósł nas 90 tys(2005 rok) - teraz wykończeniówka na tym etapie- dach-tynki-posadzki c.o. (bez pieca) i instalacja elektryczna ( narazie dół)-to juz ponad 90 tys.- na wykończenie dołu moge przeznaczyć na razie tylko 50 tys. -póżniej- bedę sie zastanawiała nad górą- pewnie potrzeba bedzie nastepne 50 tys.-nie liczę nowych mebli na razie wystarczy to co mam teraz- potrzeba tylko nowego stołu i nowej kuchni

Mnie SSZ wyniósł ok. 200 tys. Na pewno można zaoszczędzić na robociźnie - im więcej się zrobi samemu tym wiadomo jest taniej. Co jest pozytywne tanieją materiały budowlane (przynajmniej w porównaniu z np. 2007 r.)

A jeśli chodzi o wyposażenie domu to wszystko wg mnie jest kwestią wyboru - my np. stoimy przed wyborem - czy do salonu deski podłogowe czy parkiet. Piękne deski są za np. 350 zł/m2, ale jak się poszpera to można znaleźć za 200. I teraz gryziemy się czy to jednak nadal nie jest za dużo. Jeśli przeliczymy że jednak tak to będzie parkiet. I tak jest na każdym etapie.

Szukamy teraz drzwi wejściowych - takie jak w projekcie (z dostawką) są bardzo drogie. Myślę, że teraz zrobiłabym standardowe, bo jak oglądam zdjęcia Orionów to wydaje mi się, że są równie ładne. A już 1500 -2 tys. byłoby w kieszeni.

bogna33 bardzo ładny Orionek :D

Napisz mi od czego jest ten drugi komin z lewej strony?

Przyłączam się do pytania - po co dwa kominy po lewej stronie budynku ?

jak juz kiedys napsałam tył oriona jest po lekkim "tuningu" no tak sobie zaprojektowali byli własciciele,choc mnie o wiele lepiej podoba sie wersja orginalna .tylni komim po lewej stronie należy do pomieszczenia gospod. i tam miała byc kotłownia z piecem węglowym.niedługo wrzuce tył domu,nie wyglada to za ciekawie,ale cóż tak juz musi zostac

Witamy serdecznie! Śledzimy tematy na tytm forum od dość dawna, ale wreszcie czas napisać Budujemy Orion 1 w Wielkopolsce, okolice Piły. Właściwie jesteśmy prawie na finiszu, przewidujemy wprowadzić się pod koniec roku. Wkrótce załączę zdjecia domu. Do pisania na tym FORUM zainspirowała mnie para sympatycznych ludzi z Krakowa, ktorzy w drodze nad morze mieli awarię auta i trafili do mojego warsztatu. Może to ktoś z Was?

:wink:

Viola i Michał, czekam na fotki waszego domu! Ja wprawdzie z Krakowa i nad morze jeżdżę, ale to nie my odwiedziliśmy Wasz warsztat, tak że jednych z Krakowa możecie wyeliminować :wink:

ilonka-lk, mnie też link nie działa :(

Dankaf 170tys, to i tak dobra kwota za ssz., choć patrząc na to ile wydał Orionek, to przepaść jest duża, ale jednak przez te kilka lat ceny wszystkiego wzrosły.

Dobrusiak, 350zł/m2 desek (rozumie, że z położeniem i klejami, lakierami), to wydaje się dość sporo. Mam wrażenie, choć nie śledziłam jeszcze dokładnie tego tematu, że w Krakowie znaleźć można deski tańsze. A jakie drewno Was interesuje, krajowe, czy egzotyk?

Co do drzwi z dostawką, to trzeba przyznać, że wyglądają bardzo fajnie i pasują do "dworkowo-klasycznego" klimatu Oriona, więc ja chyba bym ich na takie zwykłe nie zamieniła, choć wiem, że to dodatkowe koszty.

Zamówiliśmy juz projekt Orion II odbicie lustrzane i dziś a najpóźniej jutro, kurier nam go dostarczy :lol: Zamówiłam też kosztorys do ssz i jestem ciekawa czy Wy też zamawialiście te kosztorysy, czy to przydatna sprawa?