Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja zakupiłem pustaki w bardzo dobrej (myślę) cenie. Zapłaciłem za całe "44" Porothermu równe 7zł. Już teraz cena jest wyższa więc póki co cieszę się bardzo z oszczędności jakie udało się wygospodarować.

Myślę osobiście że teraz jest najlepszy czas na zakupy budowlane, bo gdzie by nie patrzeć to wszystko powoli zaczyna się już ruszać...nowe budowy wyrastają jak grzyby po deszczu..

Sajmon i gdzie trzymasz te pustaki? Bo ja też zastanawiałam się, czy właśnie teraz nie warto już części rzeczy pokupować, ale zupełnie nie mam pojęcia gdzie to składować? Brałam pod uwagę taką ewentualność, że może jak się to kupi, to trzyma to hurtownia/skład budowlany, ale bladego pojęcia nie mam czy tak można zrobić? (wiesz, ja blondynka jestem :wink: :lol: i to moja pierwsza budowa)

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale zupełnie nie mam pojęcia gdzie to składować?

Nasz porotherm czekał od listopada do wiosny na działcę ale fakt mamy już mieszkających sąsiadów :wink:

Brałam pod uwagę taką ewentualność, że może jak się to kupi, to trzyma to hurtownia/skład budowlany

też tak można :wink: większośc składów budowlanych oferuje takie rozwiązanie

Ja zakupiłem pustaki w bardzo dobrej (myślę) cenie. Zapłaciłem za całe "44" Porothermu równe 7zł. Już teraz cena jest wyższa więc póki co cieszę się bardzo z oszczędności jakie udało się wygospodarować.

Myślę osobiście że teraz jest najlepszy czas na zakupy budowlane, bo gdzie by nie patrzeć to wszystko powoli zaczyna się już ruszać...nowe budowy wyrastają jak grzyby po deszczu..

Sajmon i gdzie trzymasz te pustaki? Bo ja też zastanawiałam się, czy właśnie teraz nie warto już części rzeczy pokupować, ale zupełnie nie mam pojęcia gdzie to składować? Brałam pod uwagę taką ewentualność, że może jak się to kupi, to trzyma to hurtownia/skład budowlany, ale bladego pojęcia nie mam czy tak można zrobić? (wiesz, ja blondynka jestem :wink: :lol: i to moja pierwsza budowa)

Witaj,

Oczywiście, że istnieje taka możliwość, aby przechowywane były one na składzie budowlanym. Kupiłem pustaki ostatniego dnia kwietnia (od 1 maja już cena poszła do góry) i od tego czasu spoczywają one na składzie czekając aż się je stamtąd zabierze. Osobiście myślę, że przywiozę je do miesiąca na plac budowy i tam będą one czekać wiosny i początku budowy. Rozmawiałem z przyszłym kierownikiem budowy i izolując je od podłoża oraz nakrywając grubą budowlaną folią nie ma możliwości aby mogło sie im coś stać...tak więc kupuj "Agnieszko i Wojtku" jeśli jest okazja cenowa!!! Przecież nawet niczym nie zabezpieczając ich jeśli dom jest w stanie surowym to i tak bezpośrednio po pustaczkach leje deszcz czy sypie śnieg :wink:

Ilonka, fajny domek, fajne schody :D Kiedy zaczęliście budowę? Tak pytam z ciekawości, bo my pewnie zaczniemy wiosną w przyszłym roku i zastanawiam się na jakim etapie będziemy za rok?

No to jest nas już DWÓCH, którzy rozpoczynają na przyszłą wiosnę. Mój będzie Orionkiem z podwójnym garażem w lustrzanym odbiciu...już nie mogę się doczekać robót budowlanych.....a trzeba oczekiwać na te wszystkie papierkowe sprawy:(

my zaczeliśmy budowę wiosną a na drugi rok o tej samej porze robiliśmy tynki na górze :lol:

http://tvtom.pl/janek92/before.JPG

http://tvtom.pl/janek92/after.JPG

Robocizna za ocieplenie domu 35 zł / m2 z tynkiem.

A czy moge zapytac ile kosztowaly materialy...wlasnie mam wycene( najnizsza)----ocieplenie+elewacja na gotowo (z materialem) 78PLN/m2, wyszlo tego ponad 340 m2. Orion z podwojnym garazem. Stanelo na 27 tys PLN za calosc ,na gotowo :(. Jakies 4-5 tys wecej niz nasz budzet przewidywal :(

Pozdrawiam :)

A czyż kwota końcowa nie jest uzależniona od wielu czynników ? - rodzaj tynku / wiadomo że mineralny bedzie najtańszy a silikon najdroższy / , grubość ocieplenia , rodzaj styropianu / na wpust czy gładki / , rodzaj klejów , gruntów etc ...

Taka sama / wizualnie / elewacja pokryta tynkiem mineralnym , czy też akrylowym bedzie tańsza od identycznej pokrytej tynkiem silikonowym - stąd róznice w całokształcie kwoty za ocieplenie i tynk moga sięgać nawet kilkudziesięciu procent ...

Może podaj więcej informacji - jakie ocieplenie , jaki styropian / wełna / , jakie grunty i przede wszystkim jaki rodzaj tynku ...

Oleńka czy jesteś zadowolona z "naszych" :wink: drzwi, czy faktycznie w realu wyglądają tak samo jak na zdjęciu???? bo u ciebiue na zdjęciu prezentują się ekstra :lol: :lol: :lol:

Ogólnie jesteśmy z drzwi zadowoleni, na razie zauważyłam tylko jedna wadę są bardzo "kurzojadne", ale mam nadzieję, że jak już uporamy się z elewacją i płotem to się trochę zmieni :D

ocieplenie+elewacja na gotowo (z materialem) 78PLN/m2,

z materiałem - to nie jest duzo :wink:

sama robocizna to koszt ok 40zł/m2

a czym ocieplasz? wełna podwyższa robociznę i cały koszt materiałów które pójdą kleje itd......

wyszlo tego ponad 340 m2

Aż tyle?muszę zmierzyc naszego :wink:

A jaki masz wysoki fundament - jest piwnica? fakt faktem na same fundamenty idzie już 50m2 :wink:

Oleńka czy jesteś zadowolona z "naszych" :wink: drzwi, czy faktycznie w realu wyglądają tak samo jak na zdjęciu???? bo u ciebiue na zdjęciu prezentują się ekstra :lol: :lol: :lol:

Ogólnie jesteśmy z drzwi zadowoleni, na razie zauważyłam tylko jedna wadę są bardzo "kurzojadne", ale mam nadzieję, że jak już uporamy się z elewacją i płotem to się trochę zmieni :D

z pewnością się to zmieni bo choćby dlatego, że już nie będzie tyle tego kurzu :D myślałam jeszcze żeby zapkupić same drzwi ale widzę, że ta witrynka dodaje tym drzwiom uroku :D

A czyż kwota końcowa nie jest uzależniona od wielu czynników ? - rodzaj tynku / wiadomo że mineralny bedzie najtańszy a silikon najdroższy / , grubość ocieplenia , rodzaj styropianu / na wpust czy gładki / , rodzaj klejów , gruntów etc ...

Taka sama / wizualnie / elewacja pokryta tynkiem mineralnym , czy też akrylowym bedzie tańsza od identycznej pokrytej tynkiem silikonowym - stąd róznice w całokształcie kwoty za ocieplenie i tynk moga sięgać nawet kilkudziesięciu procent ...

Może podaj więcej informacji - jakie ocieplenie , jaki styropian / wełna / , jakie grunty i przede wszystkim jaki rodzaj tynku ...

Wiesz , ja nie wchodze w szczegoly :) zupelnie sie na tym nie znam...poniewaz kazdy fachowiec twierdzi , ze jego technologia , materialy sa najlepsze. Np. mielismy wykonawce ktory twierdzil, ze firma Baumit to robi najlepsze produkty, ze sa drogie, etc. ...po czym nastepny elewator stwierdzil , ze Baumit , owszem byl dobry ale jakies 5 lat temu :). Mielismy okolo 6-7 wycen , rozne technologie. Stanelo na tynkach silikatowych. System firmy Atlas.Ocieplenie wedlug projektu.Sztukateria wg. projektu.

Czytajac to forum, widze , ze wielu ludzi zlapalo bakcyla budowlanego i niezle sie wkrecilo w budowe domu...niestety, mnie te wszystkie szczegoly dotyczace technologii niezbyt interesuja :).Czesto jest zbyt wiele sprzecznych opinii...ciezko to wszystko zweryfikowac.

Pozdrawiam.

ocieplenie+elewacja na gotowo (z materialem) 78PLN/m2,

z materiałem - to nie jest duzo :wink:

sama robocizna to koszt ok 40zł/m2

a czym ocieplasz? wełna podwyższa robociznę i cały koszt materiałów które pójdą kleje itd......

Styropian, wg projektu.

wyszlo tego ponad 340 m2

Aż tyle?muszę zmierzyc naszego :wink:

A jaki masz wysoki fundament - jest piwnica? fakt faktem na same fundamenty idzie już 50m2 :wink:

Nie ma piwnicy, sciana fundamentowa bedzie, na potrzeby elewacji "przedluzana" do poziomu opaski.

Pozdrawiam.

Czytajac to forum, widze , ze wielu ludzi zlapalo bakcyla budowlanego i niezle sie wkrecilo w budowe domu...niestety, mnie te wszystkie szczegoly dotyczace technologii niezbyt interesuja :).Czesto jest zbyt wiele sprzecznych opinii...ciezko to wszystko zweryfikowac.

Pozdrawiam.

No to niewiele danych podajesz - a róznice mogą być niemałe - na przykład styropian na piórowpust od zwykłego niemało cenowo się różni a i ekipy biorą więcej od klejenia takiego niż zwykłego - ale jak dla mnie to cena którą podałeś / materiały plus robocizna / dla tynku silikatowego jest niezła - rezem ze sztukaterią oczywiście :D

U mnie podczas wykonywania elewacji ekipa osobno liczyła za ocieplenie plus tynk , a osobno za sztukaterię - tą liczyli od metra bieżącego - i w moim przypadku całościowo - tylko tynk silikonowy - wyszło drożej niż w Twoim przypadku .

tynk ze sztukateria ( + male poprawki i na 1 scianie ponowne wtapianie siatki) kosztowalo nas 17 tys. Tynk: ACRO-TYNK A

TYNK AKRYLOWY z dodatkiem silikonu firmy Sniezka , kolorystyka jak u Pablitto. Sztukateria rowniez liczona za m biezacy. Mysle ze lacznie koszt ocieplenia styropianem na kolki (robilismy rok wczesniej) i tynk osculuje w kwocie 30 tys.

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedz w sprawie składowania materiałów. Muszę w przyszłym tygodniu udać się do najbliższego składu i pogadać co i jak. Na działce to trochę bym się bała trzymać, bo obok nie mamy sąsiadów, tylko po drugiej stronie ulicy i w sumie, to ich jeszcze nie znamy, więc trochę głupio liczyć, że oni będą odstraszać potencjalnych złodziei.

Ja się żegnam z Wami do przyszłego tygodnia, bo wyjeżdżam na kilka dni i netu mieć nie będę. Pozdrawiam Was serdecznie. :D

Witam!

We wrześniu ruszamy z budową Oriona II, w związku z tym mam pytanie odnośnie kosztów fundamentów, chcemy je zrobić z bloczków betonowych na ławach fundamentowych, prosiłabym bardzo o orientacyjne koszty kogoś kto stawiał tym sposobem- ile Was to wyniosło i jaka była cena robocizny?

Witam!

We wrześniu ruszamy z budową Oriona II, w związku z tym mam pytanie odnośnie kosztów fundamentów, chcemy je zrobić z bloczków betonowych na ławach fundamentowych, prosiłabym bardzo o orientacyjne koszty kogoś kto stawiał tym sposobem- ile Was to wyniosło i jaka była cena robocizny?

Witam :D

koszt fundamentów 24 tys w tym robocizna 5 tys.

szczegółowe zestawienie materiałów w moim dzienniku.

pozdrawiam