Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich !

Razem z mężem, zdecydowaliśmy się na Orion .Na początku następnego roku jest przetarg na działkę. Gdy kupimy złożymy pozwolenie na budowę no i w kwietniu-czerwcu można zaczynać :) Mam tylko pytanie, czy lepiej zbydować dom bez garażu z podpiwniczeniem czy z garażem. Chodzi o kotłownie - w pinicy czy w garażu ?? Słyszałam , ze jak ma sie garaż to dom się ochładza - co radzicie ??Do DANKIF - Danusiu, czy mogę wiedzieć w jakiej miejscowości budujesz dom ?? Mam jeszcze jedną prośbe . Proszę o zdjęcia z waszych domów w środku. Chce sie na 100 % przekonać , że Orion to właściwy wybór i nie będziemy go żałować. Przeglądałam to forum, oglądałam zdjęcia aczkolwiek chcę zobaczyć już wnętrza " po latach" uzytkowania :p Szczególnie zależy mi na zdjęciach holu, największego pokoju na górze, małego pokou na dole, małej łazienki na dole i salonu :D Z góry dziękuje i pozdrawiam ;)

http://i25.tinypic.com/4pulhf.jpg

PS. Mam nadzieje , że będzie nasz :)

Orionowicze drodzy

- mam kłopot mały i liczę na Wasze doświadczenia/przemyślenia - może mi pomożecie - potrzebuję wyciąć otwór w betonowej kostce brukowej - kostka o grubości 6cm w formie kwadratu o boku 12cm - otwór o średnicy 10cm - doradźcie czym ten otwór wykroić coby było estetycznie i w miarę bezproblemowo ??

Orionowicze drodzy

- mam kłopot mały i liczę na Wasze doświadczenia/przemyślenia - może mi pomożecie - potrzebuję wyciąć otwór w betonowej kostce brukowej - kostka o grubości 6cm w formie kwadratu o boku 12cm - otwór o średnicy 10cm - doradźcie czym ten otwór wykroić coby było estetycznie i w miarę bezproblemowo ??

toś wymyślił :wink: :lol: może coś uda mi się po południu dowiedzieć

Dzięki dzięki ;) Gdy już będziemy mieć projekt to jakoś się skontaktujemy mam nadzieję 8) 8) 8) Jeśli można wiedzieć , ile wyniosły Was schody i dach Oriona ? Pozdrawiam .

Aż tak daleko jeszcze nie jesteśmy :wink:

Zapraszam Ciebie do mojego dziennika tam masz całe zestawienie kosztów.

Starałam się notowac każdą wydaną złotówkę :wink:

Hmmm, musiałaś mieć bardzo dużo zaparcia żeby opisywać wszystko, gratuluje :) My natomiast kompletnie nie wiemy z czego zrobić te kolumny przed domem. Chcemy właśnie takie jak na oryginalnych zdjęciach w projekcie dobredomy.pl - takie a'la trapezowe czy coś . Może doradzicie nam ? :wink:

oooo to jest zasadnicze pytanie związane z Orionem

i tylu ilu masz tutaj uczestników dyskusji tyle będzie opini i pomysłów

Generalnie są 3 opcje (co najmniej)i

- murowane z cegły jak w projekcie czyli do kształtu doecelowego,

- wylewane z betonu w szalunku z desek w kształcie odecelowym,

- wylewane z betonu w szalunku z desek kwadratowe a potem na etapie ocieplenia obłożone styropianem do pożądanego kształtu,

Każdy musi wybrać sam bo kazda opcja ma plusy i minusy

Ja osobiście wylałem w szalunku z desek od razu docelowy kształt

Moja ekipa tak wolała a mi było wszystko jedno byleby kształ był jak trzeba.

No i chyba nie jest źle: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cb567e64a31acca3.html

[/url]

Orionowicze drodzy

Witaj Pablitoo,

Mam dla Ciebie super rozwiązanie. Zapewne słyszałeś o cięciu wodą. Ja dość często korzystam z tego typu usług mając na uwadze obróbkę metali, aczkolwiek pytałem dla własnych celów i każdego rodzaju płytki oraz kostki betonowe są w stanie wyciąć bez najmniejszego problemu jaki tylko wzór im przedstawisz. Warunkiem jest to aby kostka czy nie tylko kostka ale każdy element obrabiany miał dopuszczalną grubość. Z usług maszyn której ja korzystam są w stanie zrobić każdy kształt nawet super dokładny dla każdego elementu o grubości max 20cm....wiem natomiast że są maszyny, które potrafią ciąć strumieniem wody jeszcze grubsze elementy....Mam nadzieję że pomogłem:)...aha cena takiego prostego cięcia w granicach owych 20cm powinna być w zakresie 40-100zł..

http://images39.fotosik.pl/182/b78f3c11c6933779.jpg

http://images45.fotosik.pl/186/678ff2741f24f724.jpg

Witam. Zapraszam Was do mojego Oriona. Dziś odsłona pierwsza, oczywiście zaczynam od drzwi wejściowych, tak się składa, że niedawno o nich pisaliście. Ja mam takie. Chciałam się tylko pochwalić, że witraż w nich jest dziełem mojego męża.