Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich !

Mam tylko pytanie, czy lepiej zbydować dom bez garażu z podpiwniczeniem czy z garażem. Chodzi o kotłownie - w pinicy czy w garażu ?? Słyszałam , ze jak ma sie garaż to dom się ochładza - co radzicie ??

Witam

Orion bez garażu wygląda mizernie:) Z garażem wydaje się dużo bardziej okazały. Kiedyś wydawało mi się, że podwójny garaż go przytłoczy i że najlepiej wygląda bez, ale w rzeczywistości jest na odwrót. A co do ochładzania domu to moim zdaniem jakaś bzdura. No chyba, że się nie zaizoluje ściany pomiędzy domem a garażem. A można zaizolować nawet tak jak ściany zewnętrzne i nie ma wtedy żadnej możliwości, że się bardziej ochłodzi. A co do kotłowni, to rozumiem, że będziecie mieć piec na węgiel lub coś takiego? Bo przecież orion ma kotłownię. U nas wystarcza, ale mamy piec gazowy. A kotłownia w piwnicy ma niestety tę przypadłość, że trzeba tam wtaszczyć ten węgiel po schodach. Makabra. Zdecydowanie w garażu jeśli już.

Co do zdjęć wnętrz, to pokazywałam swoje niedawno - powtórzę link specjalnie dla ciebie:)

http://picasaweb.google.com/mcakala/MieszkamyWOrionie?authkey=Gv1sRgCO_m7cPdspiEZg#

Witam wszystkich !

Mam tylko pytanie, czy lepiej zbydować dom bez garażu z podpiwniczeniem czy z garażem. Chodzi o kotłownie - w pinicy czy w garażu ?? Słyszałam , ze jak ma sie garaż to dom się ochładza - co radzicie ??

Witam

Orion bez garażu wygląda mizernie:) http://picasaweb.google.com/mcakala/MieszkamyWOrionie?authkey=Gv1sRgCO_m7cPdspiEZg#

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą.

Wygląd jak wszyscy wiemy to rzecz gustu a o gustach się nie dyskutuje bo każdy ma inny. Nasz wybór był świadomy i budujemy bez garażu.

Jest wiele za i przeciw oczywiście ale my wybraliśmy taka opcję.

Oto moje za i przeciw. Proponuję by klażdy dodał coś od siebie:

ZA

- niższy koszt budowy Orionka, cirka 30-40k

- samochód nie smrodzi w garażu (to jest ważne PRZEDE WSZYSTKIM w przypadku gdy facet lubi pomajsterkować przy aucie - przy normalnym użytkowaniu efekt niezauważalny)

- możesz montować okna w szczytach zamiast w dachu,

- masz miejsce na śliczny ganeczek z drewna bo np. możesz zrobić drzwi wyjściowe z kotłowni, (jak w amerykańskich filmach... he he he) - my tak zrobiliśmy

- masz miejsce na ogród zimowy przy orionku

PRZECIW

- wyższe podatki od garażu wolnostojącego,

- potrzebna większa działka żeby zmieścić dodatkowo garaż wolnostojący i przejazd na ogórd,

- brak pomieszczeń nad garażem - suszarni,

- w zimę w bamboszach nie pojedziesz do sklepu :)

Witam wszystkich !

A co do kotłowni, to rozumiem, że będziecie mieć piec na węgiel lub coś takiego? Bo przecież orion ma kotłownię. U nas wystarcza, ale mamy piec gazowy. A kotłownia w piwnicy ma niestety tę przypadłość, że trzeba tam wtaszczyć ten węgiel po schodach. Makabra. Zdecydowanie w garażu jeśli już.

Magdo ja też nie do końca się z tobą zgodzę :wink: :D co Orion to inne rozwiązanie i to jest świetne, że mamy możliwość tak elastycznego modyfikowania domu :lol: czy z garażem, piwnicą czy bez to z pewnością sprawa potrzeb i gustu :lol: piec gazowy spokojnie mieści się w naszym orionkowym pom.gospodarczym, ale tak jak w moim przypadku piec na pellet z podajniekim to już nielada problem dlatego u nas pojawił się pomysł wybudowania osobnego pomieszczenia gospodarczego, który jest podzielony na 3 części a w jednej z nich jest piwnica z okienkiem przez które właśnie zrzucać będziemy worki z pelletem, teraz żałuję, że piwnicy nie daliśmy pod całym budynkiem gospodarczym albo najlepiej pod domem ale takie rzeczy wychodzą po czasie :wink: także mają super osoby, które to przewidziały i zrobiły :lol:

Witam wszystkich !

Witam

Orion bez garażu wygląda mizernie:) http://picasaweb.google.com/mcakala/MieszkamyWOrionie?authkey=Gv1sRgCO_m7cPdspiEZg#

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą.

Wygląd jak wszyscy wiemy to rzecz gustu a o gustach się nie dyskutuje bo każdy ma inny. Nasz wybór był świadomy i budujemy bez garażu.

Jest wiele za i przeciw oczywiście ale my wybraliśmy taka opcję.

Oto moje za i przeciw. Proponuję by klażdy dodał coś od siebie:

ZA

- niższy koszt budowy Orionka, cirka 30-40k

- samochód nie smrodzi w garażu (to jest ważne PRZEDE WSZYSTKIM w przypadku gdy facet lubi pomajsterkować przy aucie - przy normalnym użytkowaniu efekt niezauważalny)

- możesz montować okna w szczytach zamiast w dachu,

- masz miejsce na śliczny ganeczek z drewna bo np. możesz zrobić drzwi wyjściowe z kotłowni, (jak w amerykańskich filmach... he he he) - my tak zrobiliśmy

- masz miejsce na ogród zimowy przy orionku

PRZECIW

- wyższe podatki od garażu wolnostojącego,

- potrzebna większa działka żeby zmieścić dodatkowo garaż wolnostojący i przejazd na ogórd,

- brak pomieszczeń nad garażem - suszarni,

- w zimę w bamboszach nie pojedziesz do sklepu :)

Orionowicze drodzy - a czy jest sens rozwazać za i przeciw ?? - przecież każdy na etapie adaptacji budynku i działki rozważał możliwości , różne rozwiązania i wykonania najoptymalniejsze dla siebie ...

Dla jednego inwestora coś będzie oczywiste i potrzebne - dla drugiego niepotrzebne i zbędne ...

U nas dom z podwójnym garażem - nie wyobrażam sobie naszego Oriona bez garażu - wygoda , komfort , niższe koszta wybudowania garażu w bryle budynku niż wolnostojącego , niższe koszta montażu bramy, o żadnym smrodzie w domu mowy nie ma - wiem bo korzystam z garażu do napraw samochodu i innych rzeczy , piękne pomieszczenie nad garażem którego by nie było jakby garażu nie było / a mamy tam salon gościnny a nie suszarnię / , piwnica pod garażem której by nie było jakby garażu nie było , komfort parkowania i wyjeżdżania z garażu zimą gdy na dworze mróz , śnieg lub plucha - nie muszę spacerować do odległego garażu przez zaspy tylko wsiadam w cieple do samochodu i wyjeżdżam - tak samo jak wracam wjeżdżam do garażu i od razu do wnętrza domu ,większe bezpieczeństwo całego budynku wraz z garażem - u nas garaż objęty systemem alarmowym i przeciwpożarowym, okno w szczycie w pomieszczeniu nad garażem mam zamontowane , ogrodu zimowego nie mam zamiaru nigdy zakładać , ganeczku również ... etc ...

Takoż jak widać - ilu inwestorów tyle adaptacji - i również tyleż za i przeciw :D

Do Magdac : Pięęęękne schody, ta ścianka murowana urzekła mnie baaardzo . :) Czy mogę się dowiedzieć jaki był koszt tych schodów , i z jakiego drewna są robione ?

Jeszcze myślimy czy wybudować Orion z garażem czy bez ale czy tak czy tak , Orion ma w sobie coś niezwykłego :lol: Wczoraj byłam na kawce u znajomych, którzy się budują. Ich dom wg. projektu miał 140 m, dobudowali garaż i ma 170 . Koleżanka pokazywała mi jak dom wyglądał w internecie , jako ewelacja projektu. Pokazywała też zdjęcia domu w środku, które dodała jakaś pani , która owy dom wybudowała. Niestety koleżance nie podobało sie w tym projekcie dużo rzeczy, wiec wydłużała, podnosiła, usuwała , dodawała. Powiem Wam, ,że efekt nie wyszedł taki jak miał wyjść. Dom stracił swój urok, wyszedł całkiem inny. Dlatego uważam , że jakieś drobne zmiany można zaadaptować aczkolwiek gdy chce sie usuwać z oriona ( spotkałam sie juz z taką sytuacją) kolumny wejściowe, usuwać hol, czy usuwać taras - Orion nie wyjdzie tak uroczy jakby mogło się nam wydawać.

Pozrawiam . :)

Do Magdac : Pięęęękne schody, ta ścianka murowana urzekła mnie baaardzo . :) Czy mogę się dowiedzieć jaki był koszt tych schodów , i z jakiego drewna są robione ?

Jeszcze myślimy czy wybudować Orion z garażem czy bez ale czy tak czy tak , Orion ma w sobie coś niezwykłego :lol: Wczoraj byłam na kawce u znajomych, którzy się budują. Ich dom wg. projektu miał 140 m, dobudowali garaż i ma 170 . Koleżanka pokazywała mi jak dom wyglądał w internecie , jako ewelacja projektu. Pokazywała też zdjęcia domu w środku, które dodała jakaś pani , która owy dom wybudowała. Niestety koleżance nie podobało sie w tym projekcie dużo rzeczy, wiec wydłużała, podnosiła, usuwała , dodawała. Powiem Wam, ,że efekt nie wyszedł taki jak miał wyjść. Dom stracił swój urok, wyszedł całkiem inny. Dlatego uważam , że jakieś drobne zmiany można zaadaptować aczkolwiek gdy chce sie usuwać z oriona ( spotkałam sie juz z taką sytuacją) kolumny wejściowe, usuwać hol, czy usuwać taras - Orion nie wyjdzie tak uroczy jakby mogło się nam wydawać.

Pozrawiam . :)

z pewnością koleżanka ma inne zdanie :wink: skoro zrobiła zmiany to miała ku temu powody :D u mnie też są zmiany i to właśnie np. w filarach, tarasie i schodach :lol: filary mam proste, taras dużo mniejszy niż w projekcie i schody murowane :lol:

A OTO MOJ OD DAWNA OBIECYWANY ORIONEK:)

http://foto.onet.pl/d6ohx,edcggduu40gg,u.html?P=4

POZDRAWIAM

Aga piękny dom,wspaniale urządzony :D

Czy możesz mi napisac jak Ty sobie poradziłaś z wiatrołapem?przedłużałaś go?

nasz wiatrolap jest zgodny z projektem. Poki co scianke po prawej oblozylismy piaskowcem, po lewej stronie stanie niewielka szafa, wieszak na ubrania i szafka na buty. Dlugosc jest wystarczajaca :)

Dolaczam sie do zwolennikow Oriona z garazem:)

Ja również jestem zwolenniczka Oriona z garażem-znajdzie sie w nim miejsce na autko i na rower dziecka i kilka innych drobiazgów- A Wasze Orionki są prześliczne już nie mogę się doczekać kiedy bedą u mnie płyteczki i malowanie ścian- na razie poprządkujemy teren- i robimy posadzki w garażu :)

Ktoś pytał o schody.Moje są dębowe bez elementów metalowych,bardzo porządnie wykonane do polecenia cena 20 tys.zł.Płacone tydzień temu zamawiane pół roku temu.Zdjęcia będą wkrótce.Ogólnie cena eleganckich schodów na dzień dzisiejszy waha się od 16tys. do 22tys,zależy to głównie od rodzaju drewna.Widziałam również schody tańsze do 10 tys,ale w Orionie schody są w centrum domu i my zdecydowaliśmy,że niestety nie da się na nich oszczędzać.

Danusiu.Wiatrołap mam taki jak w planie.Na całej ścianie od str.łazienki będzie płytka szafa.Miejsca malutko,ale w obecnym domku mam ciasny ganeczek i każdy tam tylko zdejmuje buty a reszta i tak w przedpokoju.Jak jest tłum to niestety trzeba "gęsiego"i myślę,że nawet duży wiatrołap nie pomoże,bo i tak robi się zamieszanie najważniejsze,żeby były praktyczne półki na buty ,żeby się o nie nie potykać.Myślę,że orion ma tak duży hol,że spokojnie można się tam"rozpłaszczyć".