Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Orionowicze drodzy

- mam kłopot mały i liczę na Wasze doświadczenia/przemyślenia - może mi pomożecie - potrzebuję wyciąć otwór w betonowej kostce brukowej - kostka o grubości 6cm w formie kwadratu o boku 12cm - otwór o średnicy 10cm - doradźcie czym ten otwór wykroić coby było estetycznie i w miarę bezproblemowo ??

Witaj Pablitoo,

Mam dla Ciebie super rozwiązanie. Zapewne słyszałeś o cięciu wodą. Ja dość często korzystam z tego typu usług mając na uwadze obróbkę metali, aczkolwiek pytałem dla własnych celów i każdego rodzaju płytki oraz kostki betonowe są w stanie wyciąć bez najmniejszego problemu jaki tylko wzór im przedstawisz. Warunkiem jest to aby kostka czy nie tylko kostka ale każdy element obrabiany miał dopuszczalną grubość. Z usług maszyn której ja korzystam są w stanie zrobić każdy kształt nawet super dokładny dla każdego elementu o grubości max 20cm....wiem natomiast że są maszyny, które potrafią ciąć strumieniem wody jeszcze grubsze elementy....Mam nadzieję że pomogłem:)...aha cena takiego prostego cięcia w granicach owych 20cm powinna być w zakresie 40-100zł..

woda to najlepsze rozwiązanie inne bardzo wolne to nawiercanie otworów a później szlifowanie

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W kwestii garażu - rozważania za i przeciw ([/b]pablitoo[/b]) mają o tyle sens, że akurat [/b]tereniabie[/b] o to pytała. Oczywiście, że każdy ma swoje zdanie ([/b]EwaWoj[/b]), a o gustach się nie dyskutuje ([/b]groomek[/b]), ale jak pytają to mówię, jakie jest moje zdanie.

dankaf mam troszkę wydłużóny wiatrołap, ale nie wiele, chyba z 15-20 cm. Łazienka natomiast jest bez zmian.

[/b]tereniabie[/b] Schody są z merbau, tak jak podłogi. Koszt to 9500 zł, ale tylko dzięki temu, że w pewnym sensie robiliśmy je sami. Najlepsze oferty jakie mieliśmy od firm schodowych z całej polski, a zebraliśmy ich duuuuużo, były na 18 tyś za schody z merbau na konstrukcji z nierdzewki, 14 tyś za stal malowaną proszkowo i buk bejcowany i jakieś 11 tyś za całe drewniane, ale ażurowe i nowoczesne z buka.

Jeszcze co do wiatrołapu. Zgadzam się z

[/b]drzewko38[/b] Moim zdaniem jest naprawdę ok. Ja jestem nim zaskoczona na p;us. Nie jest wielki, to fakt, ale wystarczający. A za nim jest tyyyyle miejsca pod schodami, że naprawdę nie ma obaw o to, że goście będą się rozbierać na dworze.

A my dołączymy do zwolenników Orionka bez garażu, bo taki nam się podoba :) Ile użytkowników tyle opinii i pomysłów na realizację projektu. Osobiście uważam, że Orion bez garażu prezentuje się o wiele ciekawiej, ale już garaż pod wględem praktycznym jest nie do przecenienia. Tak więc JAK NA RAZIE (podkreślam) będziemy mieli w miejscu garażu otwartą wiatę na 2 auta, ale... w związku z tym, że nie zaczniemy jej jeszcze budować w tym roku, mamy caaaałą zimę na przemyślenia i nie wiadomo jeszcze co z tego wyniknie. W każdym razie jest jeszcze opcja garażu wolnostojącego, tym bardziej, że dużą działke mamy, a przydałoby się dodatkowe miejsce na byle co :lol:

Acha, no i mój mąż strasznie ubolewa nad brakiem garażu przy domu, bo chciałby gdzieś zmieścić zbiornik wody podgrzewanej przez solary, więc musimy wybrać - albo estetyka, albo użyteczność... :lol: Zobaczymy.

Ja też nie wyobrażam sobie Orionka bez garażu. Obecnie mam osobno garaż i szlak mnie trafia, jak np. przy większych zakupach muszę kilka razy latać do samochodu po siaty. Jak jest piękna pogoda to nie ma problemu, gorzej jak pada albo zimą. To chyba dla mnie największy plus garażu w bryle budynku.

Co do wiatrołapu to jak mi murarze wybudowali to się przeraziłam, że jest taki malutki. Może to kwestia przyzwyczajenia, bo teraz mieszkam w domu jednorodzinnym z ogromnym holem, dużym (spokojnie 20 osób się zmieści) wiatrołapem, więc ten w Orionie wydał mi się taki tyci tyci.

Aga piękny macie domek i super elewacja. Oj, Pablitoo "nie wiedział co czyni" gdy podawał, jaką elewację, bo teraz będziemy ją kopiować. Jest faktycznie śliczna.

(...)

Aga piękny macie domek i super elewacja. Oj, Pablitoo "nie wiedział co czyni" gdy podawał, jaką elewację, bo teraz będziemy ją kopiować. Jest faktycznie śliczna.

Ależ nie mam nic przeciwko temu - bardzo się cieszę że się Wam podoba i też chcecie tak elewację wykańczać :D

A skoro podaba się jeszcze komuś oprócz nas - to znaczy że jest naprawdę ładnie :wink:

Hmmm, dzięki za Wasze opinie :) Jednak z mężem tak bardzo bardzo dokładnie myśleliśmy o tym . Wszyscy radzą , że jak dla nas to garaż będzie najleprzy. Korzystając z tego , ze na działce gleba jest nie podmokła zdecydowaliśmy że zrobimy garaż i piwnicę pod połową. Przekonało nas o tym przedewszystkim piękne pomieszczenie nad garażem , w którym planujemy suszarnię . Jeszcze raz dzięki , i pozdrawiam :lol:

Witam po wakacyjnej przerwie :D

Widzę, że wszyscy na stanowiskach, gorąca wymiana zdań się toczy.

To i ja wcisnę swoje trzy grosze, żeby nie było, że tylko cześć wpadłam powiedzieć.

Uwielbiam swojego oriona z podwójnym garażem, innego bym nie chciała :wink: :wink:

Witaj - i ... - tak trzymać - Oriony z podwójnym garażem górą :D

A teraz po wakacjach - proszę kilka fotek Twojego Oriona :wink:

Witaj - i ... - tak trzymać - Oriony z podwójnym garażem górą :D

A teraz po wakacjach - proszę kilka fotek Twojego Oriona :wink:

No nie chciałam się narzucać........

.........ale skoro tak ładnie prosisz to ulegnę i wkleję już te zdjęcia :wink: :D

http://images43.fotosik.pl/188/031a3f64c7298623m.jpg

http://images39.fotosik.pl/184/a70307315cf150d4m.jpg

http://images45.fotosik.pl/188/aa801e1ce151ebc0m.jpg