Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U nas jeśli chodzi o okna, chcemy zlikwidować okna w garażu, a nad garażem w suszarnii 2 okna , które są po 1 stronie - zostawić jedno ale to drugie okno przenieść na drugą stronę . Wg mnie tak będzie lepiej bo po dwóch stronach będzie jasno . A jeśli chodzi o garaż , nie będziemy mieć tam żadnej majsterkowni tylko samochód będzie wjeżdżał i wyjeżdzał więc może być ciemno . To chcemy uwzględnić w projekcie , żadnych większych zmian nie przewidujemy . Co sądzicie o takim przebiegu sprawy ?? Mam jeszcze pytanko , czy cegła klinkierowa nadaje się aby tą ścianke , która " odgradza schody od salonu da się zrobić mniej więcej coś takiego : http://polki.pl/pub/10_2006/18_10/cegla08.jpg ?? Chodzi mi tylko o tą ściankę. Podrawiam :)

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w swoim domku poczyniłem dwie przeróbki:

1 w pracowni na dole nie ma drzwi na taras tylko okno dwuskrzydłowe o takiej samej wielkości jak w salonie - pokój zrobił się bardziej ustawny, a wyjście na taras jest z salonu.

2. na piętrze nie mam całej klatki tylko część z drzwiami na największy balkon nad drzwiami wejściowymi należy do pokoju znajdującego się nad kuchnią - zrobił się całkiem duży pokoik w kształcie litery L - nasza sypialnia dzięki temu zyskała widok na dwie strony budynku w tym wjazd

(...)Mam jeszcze pytanko , czy cegła klinkierowa nadaje się aby tą ścianke , która " odgradza schody od salonu da się zrobić mniej więcej coś takiego : http://polki.pl/pub/10_2006/18_10/cegla08.jpg ?? Chodzi mi tylko o tą ściankę. Podrawiam :)

Proponuję cegłę klinkierową ręcznie formowaną - znakomicie się nadaje do takich celów - wg mnie oczywiście :D - np TAKA ...

U nas jeśli chodzi o okna, chcemy zlikwidować okna w garażu, a nad garażem w suszarnii 2 okna , które są po 1 stronie - zostawić jedno ale to drugie okno przenieść na drugą stronę . Wg mnie tak będzie lepiej bo po dwóch stronach będzie jasno . A jeśli chodzi o garaż , nie będziemy mieć tam żadnej majsterkowni tylko samochód będzie wjeżdżał i wyjeżdzał więc może być ciemno . To chcemy uwzględnić w projekcie , żadnych większych zmian nie przewidujemy . Co sądzicie o takim przebiegu sprawy ?? Mam jeszcze pytanko , czy cegła klinkierowa nadaje się aby tą ścianke , która " odgradza schody od salonu da się zrobić mniej więcej coś takiego : http://polki.pl/pub/10_2006/18_10/cegla08.jpg ?? Chodzi mi tylko o tą ściankę. Podrawiam :)

Odnośnie okien nad garażem, to też tak planowałam, ale wszystko zależy od tego co tam chcesz mieć. Ja wy=dzieliłam garderobę z jednej strony i tam okno jest raczej niewskazane, bo ubrania bardziej blakną, dlatego ostatecznie zostało tak jak w projekcie.

Co do cegły, to też tak planowałam, ale jak zwykle usłyszałam "nie da się". Wiele takich "niedasiów" było moim zdaniem do przejścia, ale tutaj to chyba jednak problem jest istotny. A mianowicie zauważ, że w połowie tej ściany jest strop i podciąg, belka, czy jak tam to się zwie i to raczej musi być z betonu. Tak więc w połowie ściany z cegieł będzie betonowy pas. Może można by to jakoś obejść, ja sobie darowałam dyskursie i spory z wykonawcami i mężem i zgodziłąm się ostatecznie na okładzinę z cegły.

pio406 - ja też myślałam o takiej zmianie, ale bardzo się cieszę, że tego nie zrobiłam i wszystkim z całego serca odradzam. Pokoje na górze są naprawdę duże, a ten przedpokój powoduje, że góra Oriona wygląda bardzo elegancko, przestronnie i naprawdę robi wrażenie. Oczywiście, każdy ma swoje preferencje, to tylko moje zdanie.

http://lh4.ggpht.com/_YqMXtcKcdSc/Snil2LWXaPI/AAAAAAAAAyQ/6WNolNDFEOs/s800/PICT0030.JPG

http://lh5.ggpht.com/_YqMXtcKcdSc/Snim-x-ZuPI/AAAAAAAAA0c/CbOtNmnyUvk/s720/PICT0032.JPG

co do okien to: (1) okna w garażu ja też zlikwidowałam, (2) okna dachowe na piętrze polecam w każdym pomieszczeniu również nad garażem (u mnie garaż to garderoba i pralnio-suszarnia po jednym oknie), (3) nie polecam likwidowania drzwi balkonowych w pokoju na dole (dzięki tym drzwiom pokój jest jasny a i tak ustawny.

co do korytarza górnego - u mnie jest powiększony i nie chciałabym inaczej :wink: :lol:

Ja na ścianie przy schodach mam zwykłe płytki OPOCZNO przypominające kamień,są na nich nierówności ,ale niewielkie układają się w poziomie/ jak cegła/.Dostępne w 3 kolorach jasny beż/takie mam/,miodowo-rude i ciemny rudy.Można obejrzeć w większości sklepach cena to ok 55 zł za metr.Wkrótce dodam zdjęcia.Osobiście płytki mi się już opatrzyły,ale każdy kto wchodzi na budowę twierdzi,że robią wrażenie. :o

(...)ja też myślałam o takiej zmianie, ale bardzo się cieszę, że tego nie zrobiłam i wszystkim z całego serca odradzam. Pokoje na górze są naprawdę duże, a ten przedpokój powoduje, że góra Oriona wygląda bardzo elegancko, przestronnie i naprawdę robi wrażenie. Oczywiście, każdy ma swoje preferencje, to tylko moje zdanie.

MagdaC - bardzo ładna zabudowa i wykończenie hallu na poddaszu - bardzo ładne - gratuluję :D

co do okien to: (1) okna w garażu ja też zlikwidowałam, (...)

Wg mnie okna w garażu znakomicie doświetlają to pomieszczenie w wypadku jak zamknięta jest brama - bardzo często udając się do garażu / lub do piwnicy / nie zapalam wogóle światła gdyż okna w wystarczający sposób dostarczaja światła do wnętrza - jakby nie było okien - każde wejście do garażu oznaczałoby zapalenie światła / było nie było zużycie prądu / ...

No i po drugie - walory estetyczne - te okna mnie po prostu się podobają i bardzo upiększają elewację ogrodową Oriona - ale to już kwestia gustu ...

Ostatnie zdjęcie naszego Oriona od strony ogrodu - z wykonaną już i wstępnie obsadzoną skarpą ...

http://lh3.ggpht.com/_bGKXksIKvGY/SppZ4Xk7PqI/AAAAAAAAA7E/oeibjwl3tnA/s800/PICT8461_1.JPG

pablitoo jesli możesz to napisz mi, ale tak szczerze :wink:

Jak patrzysz na Orionka to ładniejszy jest z szprosami czy bez?

Ładniejszy ze szprosami - bezwzględnie :D - u nas szprosy na oknach nakładane - opisywałem już to kiedyś - takoż mamy możliwość zdjęcia ich - wówczas okna bedą bez szprosów - ale - jak dotychczas przez ponad 2 lata - nawet o tym nie pomyśleliśmy - i nie pomyślimy :lol:

a między roslinkami co chcesz wstawic?

To już domena mojej żony - na razie kazała obsadzić różnymi rodzajami jałowców płożących plus irgi - jeszcze do obsadzenia pozostała część skarpy właśnie koło garażu - co potem pomiędzy nie będzie wsadzać - jeszcze nie wiem - a z reguły wygląda to tak ze przywozi rośliny , rysuje mi krzyżyk na skarpie gdzie ma być wsadzone - a ja bez dyskusji wsadzam - nawet nie pytam dlaczego - bo po co ?? - czy ktoś kiedyś zrozumiał kobietę ?? :lol: :lol: :lol:

A OTO MOJ OD DAWNA OBIECYWANY ORIONEK:)

http://foto.onet.pl/d6ohx,edcggduu40gg,u.html?P=4

POZDRAWIAM

MAM JEDNO PYTANIE Z JAKIEGO DRZEWA SA SCHODY I ILE KOSZTOWALY :oops:

hmmmm chyba bukowe, malowane pod kolor szafek w kuchni :) kosztowaly 10 tys. robil nam je stolarz. Cena na kwiecień 2007.

upewnie sie i jezeli sa z czegos innego to dam znac.