Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Orionowiczow, po dlugim namysle i roznych zmianach zdecydowalismy sie na Oriona II. Tak wiec dolaczamy do szanownego grona :D Sledzimy watek od dluzszego czasu. Co prawda jescze nie zakupilismy projektu, ale nastapi to wkrotce.

Na poczatek napisze ze wczoraj widzielismy pieknego Orionka II :D . Inwestorzy podniesli scianke kolankowa o 50 cm, nie ruszajac dachu, i wcale nie zmienilo to proporcji i uroku. Jestesmy zachwyceni po tej wizycie. My tez chcemy podniesc scianke, ale chyba o okolo 25 cm. Nad pozostalymi zmianami jeszcze siedzimy i chetnie skorzystamy z waszych rad.

Pozdrawiam serdecznie

Magda

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witamy!

Tydzień temu złożyliśmy wniosek o pozwolenie na budowę. Wybraliśmy projekt Orion II. Mamy nadzieję zacząć w tym roku (stan 0). Wprowadziliśmy klika zmian do projektu, jak każdy.

Pytanie do Ziemby, czy mogłabyś zdradzić gdzie widziałaś zrealizowanego Orionka .

Pozdrawiamy Ola, Rafał i Klaudia

A mówiłam, ze liczę na wasze opinie? Co dziesiąć głów to nie dwie, nie? :D Być moze macie racje z garażem. Po wstępnej analizie planów wydało nam się to korzystnym rozwiazaniem, dlatego dzieki, za wasze uwagi. Niebawem idziemy do architekta, więc pewnie spojrzy fachowym okiem i odradzi ostatecznie albo przytaknie... Jasne takie wysuniecie do przodu troche zniekształci symetrie bryły, ale za to byłaby szansa dodatkowego pomieszczenia... Jeszcze będziemy mysleć. Tak czy owak Orion i tak jest uroczy! :)

Raz jeszcze dzięki za wszystkie głosy i cudowne zdjecia - marzy mi się, zeby moja budowa była juz tak zaawansowana :( Tymczasem mamy dość duże zawirowania z działka i budowa pewnie jednak się przesunie w czasie. Nic to! Nie tracę nadziei Co, ja nie dam rady? :wink:

pozdrawiam

jana

Witamy!

Tydzień temu złożyliśmy wniosek o pozwolenie na budowę. Wybraliśmy projekt Orion II. Mamy nadzieję zacząć w tym roku (stan 0). Wprowadziliśmy klika zmian do projektu, jak każdy.

Pytanie do Ziemby, czy mogłabyś zdradzić gdzie widziałaś zrealizowanego Orionka .

Pozdrawiamy Ola, Rafał i Klaudia

Fajnie ze ktos z okolic bedzie budowal Orionka, my tez chcemy w tym roku postawic stan zero, zobaczymy co z tych planow wyjdzie. Podzielcie sie waszymi zmianami. wysle namiary na priva :)

A to kilka naszych zmian:

-wnętrze

schody żelbetowe; wygospodarowanie korytarzyka na piętrze (niezależne wejście do pomieszczenia nad garażem) kosztem łazienki; obniżenie poziomu garażu względem poziomu parteru o 14cm (decyzja ostateczna w trakcie realizacji)

-zewnętrzne

stolarka okienna tj. elewacja boczna dołożyliśmy okno na parterze obok wykusza wymiary takie same jak w wykuszu i okienko na piętrze (w linii tego dodatkowego); w elewacji ogrodowej zmniejszyliśmy okno w gabinecie natomiast powiększyliśmy w salonie i będzie służyć jako wyjście na taras, który oczywiście też będzie inny niż w oryginale 8), drzwi wyjściowe z tyłu garażu;

w elewacji frontowej poszerzyliśmy garaż i dodaliśmy filarek (dwie bramy wjazdowe) być może podciągi nad bramami z lekkim łukiem :wink:, trochę zwężyliśmy okno w kuchni, łazience i pom. gospodarczym;

Podwyższamy ściankę kolankową o 25cm, natomiast poziom parteru obniżamy o 14cm

To tyle-chyba :)

Pozdrawiamy

Widzę, że praca wre!

U nas niestety jeszcze to potrwa bo musięliśmy złożyć pisemko do gminy o minimalne zmiany w WZ. A wszystkiemu winne jedno słówko: do. Tak więc projekt nadal leży w szufladzie :( .

Odnośnie zmian w projekcie to wiele u nas tego nie będzie:

1. Poszerzenie garażu o 1m;

2. podniesienie ścianki kolankowej o 30cm;

3. zmiana kąta nachylenia dachu dla zachowania lini balkon-okap;

4. włączenie spiżarni do kuchni;

5. przesunięcie ścianki działowej pomiędzy 1/2 i 1/8 w celu powiększenia łazienki;

6. ścianka działowa pomiędzy jadalnią a salonem;

Reszta to kosmetyka :D

Witajcie :D Tak piękna pogoda, że aż budować się chce. Zdecydowaliśmy się już na dachówkę, zostało ustalenie szczegółów z wykonawcą. Odbyliśmy kilka rozmów i mam nadzieję, że wybraliśmy dobrze. Duży rozmach cenowy, a kasę trzeba liczyć, bo to jeszcze ooogrom prac.

Ja nie jestem taką optymistką, jak Tezet i niestety wg moich wyliczeń 250 to mało, ale to każdemu zawsze inaczej wychodzi. Oby nam wyszło jak najlepiej i najtaniej. :D

Zdecydowaliśmy się na dachówkę cementową Braasa Lumino, celtycka- ciemno-czerwona (powlekana). Miała być ceramiczna, która chyba jednak ma przewagę nad cementową, ale ostatecznie dach mamy wg projektu, który przewiduje cementową, no i jednak jest trochę taniej. A jaką Ty planujesz?

Agana - nie pamietam jak jest napisane w projekcie ale mozna dachowki stosowac wymiennie (cement lub ceramika). W kazdym razie rozmawialem z projektantem, kierasem i wykonawca i wszyscy powiedzieli mi, ze nie bedzie problemu jak wloze ceramike. Udalo mi sie tez swego czasu upolowac promocje na Rupp Ceramike w cenie cementowej wiec jesli sie nie spieszysz to czekaj i lap okazje (przewaznie wiosna i jesienia).

Tezet - im blizej konca tym moje zalozenia zamkniecie sie w 250k wydaja sie byc mniej realne. Prowdopodobnie jest to kwota w ktorej uda mi sie zamknac prace murarskie + plytki, parkiety, schody jednak bez ogrodzenia dzialki, brukow, ocieplenia budynku, kuchni i mebli. Wiec jesli tak rozumiesz stan do wprowadzenia sie to sa jakies szanse.

...wlasnie skonczylem tynki :D

Rzeczywiście Twoi Fachowcy mają rację, że ta solidna konstrukcja dachu nadaje się również pod ceramikę, moi też to potwierdzali, ale w tej chwili nie mogę złapać atrakcyjnej pomocji na ceramikę. Zresztą sama cena dachówki, to nie wszystko, potrzeba jej więcej i fachowcy drożej sobie życzą za jej ułożenie.

Szymon, czy w tej kwocie 250 uwzględniłeś instalacje? Jak rozumiem do tej kwoty nie wliczacie ceny działki i wszystkich tych kosztów doprowadzenia mediów, formalności itp. Rozumiem, że to koszt materiałów i robocizny?

witajcie

na 250 podpisałem umowę z wykonawcą (R+M) na cały budynek. (mokre roboty, dach, instalacje, tynki) (dachówkę i posadzki wybieram sam) do tego trzeba pewnie jeszcze dodać wposażenie kuchni i łazienki.

Tak więc z dużym zapasem chcemy zamieszkać ze wszystkim za 300.

Facet ma już za sobą kilka domów i własną firmę, nie ma potrzeby "dorobienia" się na klientach.

przynajmniej to wygląda optymistycznie a jak będzie to się okaże.

Szymon czy Ty przypadkiem nie budujesz gdzieś niedaleko stolycy?

pozdrawiam

Przyznam, ze nie slyszalem o tym, ze moga byc rozne ceny za ulozenie ceramiki vs cementowej. Nie do konca rozumiem tez dla czego mialo by wyjsc wiecej tej drugiej. 1m2 to 1m2. Moze wyjsc ktorejs wiecej ilosciowo (sztuk) jesli jest mniejsza sama w sobie ale metry powinny byc te same. Moi wykonawcy mowili, ze ceramike lepiej im sie uklada ze wzgledu na lepsze spasownia i lepsza obrobke (ciecie). Warto zwrocic uwage tez zeby byla barwiona w masie (czyli po przecieciu ma ten sam kolor w calym przekroju - a troche ciecia przy lukarnach jest). Ponoc jest pozniej mozliwosc zamalowania ich jakimis specjalnymi farbami ale nie jestem pewien.

250 uwzglednia instalacje CO, kanaliza, woda i gaz ale nie uwzglednia przylaczy. Te ostatnie nie byly znowu takie drogie (1800 kanaliza, 1000 woda, 1000 gaz i cos kolo tego za prad). Jestem jeszcze w trakcie rozliczania sie z hydraulikiem i tynkarzami i zamierzam zrobic "inwenture". Wtedy podlicze koszty do tego etapu na ktorym jestem i sie z Wami podziele (niestety nie kosztami) :wink: .

Jasne - jak w 2012 odbeda sie mistrzostwa europy to zapraszam - do stadionu calkiem niedaleko.

(wiem, ze pilka w tak zroznicowanym geograficznie towarzystwie to grzazki temat wiec nie ciagne dalej) :wink: :D

W samych okolicach Poznania powstaja 4 Oriony (lacznie z moim) - tyle przynajmniej osob odezwalo sie do mnie (i odwiedzilo) przez to forum. Pytanie ile jest "niezrzeszonych"......

Nie wiedzialem, ze Winerberger jest z Ożarowa (brzmi tak zagramanicznie) :wink:

No i klamka zapadła. Wpłacamy zaliczkę na Braasa (wypadło najkorzystniej) i czekamy aż nasz dekarz upora się ze swoimi robotami i wejdzie do nas, a wypadnie to mniej więcej za miesiąc :( . Szkoda, bo już bym chciała widzieć czapeczkę na Orionie. Wciąż jeszcze nie podjęłam decyzji, co do okien. Nie wiem czy Fakro, czy Velux :roll: