Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My laliśmy na wiosnę - ale nie widzę przeszkód żeby to robić na jesień - zalać ławy , zrobić fundamenty , wylać chudziak - i zostawic na zimę - na wiosnę będzie jak znalazł :D

W listopadzie nie bedzie chyba aż tak wielkich mrozów aby uniemożliwiały lanie betonu / zresztą są dodatki do betonu które umożliwiają lanie betonu nawet przy -10 stopniach celsjusza / .

Witajcie,

Mam pytanie: kiedy laliście fundamenty? Czy październik i listopad to również dobre miesiące na to czy raczej zaczekać do wiosny??

Nasze ławy zalewane były 3 października,później murowanie ścian fundamentowych..........wszystko trwało do połowy listopada.

Troszkę ocieplenie nam się przeciągło ze względu na niskie temp.

Uważam że to był świetny pomysł ......fundamenty jesienią...........wiosną przy tym błocie - nie wyobrażam sobie :wink:

co do chudziaka .....odpuśc sobie na jesień,niech piaseczek sam się zagęści do wiosny :D

być może wkrótce po złożeniu dokumentów na pozwolenie otrzymam go w końcu (ok.4mies oczekiwania :( )

Tak długo?

Wiem że ok 60 dni to najdłuższy termin!? :roll:

Daknaf

mam pytanko a nawet dwa czy ty będziesz miała tylko piec na opal stały czy też na gaz i czy taka średnica komina nie jest za mała do opału stałego? i 2-gie pytanie czy będziecie mieli rolety zewnętrzne bo ostatnio pisałaś o nich, ciekawi mnie ich koszt może wiesz ?

Daknaf

mam pytanko a nawet dwa czy ty będziesz miała tylko piec na opal stały czy też na gaz i czy taka średnica komina nie jest za mała do opału stałego?

Planujemy piec na paliwo stałe.

Średnica komina w środku to 14cm tak aby swobodnie wszedł w przyszłości wkład

i 2-gie pytanie czy będziecie mieli rolety zewnętrzne bo ostatnio pisałaś o nich, ciekawi mnie ich koszt może wiesz ?

będą rolety,mamy większe otwory okienne

jeśli chodzi o koszt - 8 tys.....przy wycenie nie brałam pod uwagę okien małych w garażu i okna balkonowego nad wejściem

ja wybrałem szyby antywłamaniowe byłem na prezentacji, która pokazała jak działają rolety w trakcie włamania - nie działają 2 sekundy zerwanie. w pierwszej wersji miałem na cały dom okna i balkony wszystkie z roletami na silniki koszt 26 tys. PCV barwione dwustronnie pieciokomorowe, po pokazie zmieniłem opcję na wspomnianą i zapłaciłem 3 tys mniej.

poza tym cały czas użeranie się ze specjalistami ostatnio wylali podłogi na gotowo niestety wymagały poprawiania wylewką samopoziomującą, ehhh co do błędów temat rzeka :(

ja wybrałem szyby antywłamaniowe byłem na prezentacji, która pokazała jak działają rolety w trakcie włamania - nie działają 2 sekundy zerwanie. w pierwszej wersji miałem na cały dom okna i balkony wszystkie z roletami na silniki koszt 26 tys. PCV barwione dwustronnie pieciokomorowe, po pokazie zmieniłem opcję na wspomnianą i zapłaciłem 3 tys mniej.

poza tym cały czas użeranie się ze specjalistami ostatnio wylali podłogi na gotowo niestety wymagały poprawiania wylewką samopoziomującą, ehhh co do błędów temat rzeka :(

u mnie na razie jest wylana góra ale całe szczęście zrobili to profesjonalnie i nic nie trzeba było poprawiać :D a pod koniec miesiąca powinniśmy wylewać dół

Pablitoo ty masz zainstalowany system odgromowy czy możesz napisać co kupowałeś i ile mniej więcej ciebie to kosztowało???

Witaj - mam - instalacja odgromowa składa się z dwóch części :

- podziemnej / uziom otokowy lub fundamentowy lub szpilkowy plus wyprowadzone zwody do złącz pomiarowych / - u mnie uziom otokowy - to robiłem na etapie wykonywania ław i ścian fundamentowych - niestety nie pamiętam jaki był koszt materiałów i robocizny :-?

- instalacja na dachu - czyli zwody poziome , zwody pionowe , uchwyty na zwody montowane na gąsiory , zakończenia , złącza kontrolne - u mnie zażyczyłem sobie malowanie uchwytów pod zwody w kolorze dachówki - żeby się nie pstrzyły w słońcu - takoż wszystkie uchwyty na zwody mam malowane na brąz , dodatkowo zwody pionowe do złącz kontrolnych mam schowane pod ociepleniem w rurach PP - żeby nie były widoczne i nie szpeciły elewacji .

Koszt materiałów , koszt projektu plus koszt robocizny przy mojej instalacji to 2 000 zł . Wszystkie materiały do instalacji nabywała dla mnie ekipa - nic mnie nie interesowało z kwestii materiałów i części instalacji .

Ekipa elektryków / instalacje odgromowe to część instalacji elektrycznej budynku / robiła całą instalację ca 3 dni . Potem protokół z pomiarów skuteczności i rezystancji instalacji i finał :D

Oczywiście przy zastosowaniu instalacji odgromowej należy wykonać instalację przeciwprzepięciową jako składnik instalacji elektrycznej w budynku - ale to juz temat na inną dyskusję :lol:

- a wygląda to mniej więcej tak :

http://img210.imageshack.us/img210/5373/pict84791.jpg

http://img30.imageshack.us/img30/3156/pict84751.jpg

http://img35.imageshack.us/img35/3526/pict84781.jpg

Wszystkim zainteresowanym z okolic Krakowa polecam firmę która mi wykonywała tą instalację - pełen profesjonalizm , terminowość i wykonawstwo - nie miałem najmniejszych zastrzeżeń - służę namiarami .

Komin dymowy od kominka - zaraz obok komina mam zamontowany wyłaz dachowy - wychylam się z wyłazu lub wychodzę przezeń i jestem na kalenicy i komin mam w zasięgu ręki / widać na ostatniej prezentowanej przeze mnie focie / , komin spalinowy / gazowy od kotła / plus kanały wentylacyjne - jedno z okien dachowych z łazienki jest uchylno/obrotowe i przezeń wychodzę na połać i komin mam w zasięgu ręki .

Pytanie do Pablito

Możesz zdradzić jaką mają szerokość i wysokość drzwi balkonowe nad wejściem?

te które pierwotnie były z łukiem.

Bo właśnie dostałem oferte na okna i wychodzi na to że ten "malutki łuczek" to jakieś 2000 zł. więcej i chyba z niego zrezygnuje.

Przy tej zmianie nie chciałbym jednak zaburzyć proporcji i dlatego pytam.

Myślę o tym aby szerokość zostawić czyli 140 cm a wysokośc zrobić 210 cm

groomek ja robiłam wycene okien w Oknoplaście Kraków

profil AWANS 19500zł

profil PLATINUM 21700ZŁ

Wycena dotyczyła okien ze szprosami w obustronnej okleinie.

Jesli chodzi o łukowate okno masz rację bedzie drożej :-? ale tak mi się podoba,więc zostaje :wink:.

Zrezygnowałam natomiast z rolety na to okno - koszt równie wysoki :-?

pozdrawiam

PS.Możesz pochwalic się swoimi wycenami?Jestem ciekawa jakie są pozostałe :wink:

groomek ja robiłam wycene okien w Oknoplaście Kraków

profil AWANS 19500zł

profil PLATINUM 21700ZŁ

Wycena dotyczyła okien ze szprosami w obustronnej okleinie.

Jesli chodzi o łukowate okno masz rację bedzie drożej :-? ale tak mi się podoba,więc zostaje :wink:.

Zrezygnowałam natomiast z rolety na to okno - koszt równie wysoki :-?

pozdrawiam

PS.Możesz pochwalic się swoimi wycenami?Jestem ciekawa jakie są pozostałe :wink:

ja na chwilę obecną mam wycenę okien produkowanych przez firmę AVANS

- szyba o u 0,6 (3szybowa),

- kolor obustronny (orzech),

- profil deucenic,

- profil Maxima o szerokości 9cm (standard to 7) przez co cieplejszy (chyba u 0,86),

do tego trochę bajerów w okuciach, a mianowice:

- po jednym oknie w każdym wykuszu zrobiłem uchylno-rozwieralne,

- wszystkie drzwi i okna w salonie oraz okno w kuchni na okuciach niewidocznych (schowanych w ramie)

- wszystkie drzwi na piętrze ze specjalnym zabezpieczeniem "antydziecięcym" które powoduje, że bez kluczyka można drzwi tylko uchylić ale nie otworzyć,

- klamki secustic - z blokadą w środku, ponoć złodziej ich nie przekręci,

- aluminiowa ramka międzyszybowa w korze brąz,

- drzwi balkonowe na dole z zatrzaskiem i hamulcem tzn. przeciąg ich nie załatwi, a zatrzask powoduje to że jak w zimę palący gość wyjdzie na balkon to swobodnie zamknie za soba drzwi a potem popchnie ręką i się otworzą,

cena 24.000 pln ze wszystkim

a gdybym chciał odjąć czynniki kosztotwórcze to tyle bym zaoszczedził odrzucając niektore opcje:

- profil maxima podraża koszt o okolo 2000k

- tak samo łuk też podraża o okolo 2000k

- szyby o u=06 podrażają o okolo 1500-2000k

czekam też na inne wyceny - jak dostanę to dam zanć

aha jeszcze chciałbym uświadomić budujących oriona zwłaszcza adoptujących że łuk powoduje że należy całe drzwi cofnąć maksymalnie do środka, czyli że nie tak jak w przypadku okien montować na krawedzi zewnętrznej tylko na krawędzi wewnątrznej.

dlatego że przy maksymalnym otwarciu zaczepiały by o krawędź łuku - ponoć

aha jeszcze chciałbym uświadomić budujących oriona zwłaszcza adoptujących że łuk powoduje że należy całe drzwi cofnąć maksymalnie do środka, czyli że nie tak jak w przypadku okien montować na krawedzi zewnętrznej tylko na krawędzi wewnątrznej.

dlatego że przy maksymalnym otwarciu zaczepiały by o krawędź łuku - ponoć

W pełnio sie zgadzam, okno mamy zamontowane w tradycyjny spodób i niestety otwierajac na maxa zrysowałam górna krawędź okna :evil: - teraz jedyne wyjście to skucie i "wyprostowanie" łuku od wewnątrz