Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

aha jeszcze chciałbym uświadomić budujących oriona zwłaszcza adoptujących że łuk powoduje że należy całe drzwi cofnąć maksymalnie do środka, czyli że nie tak jak w przypadku okien montować na krawedzi zewnętrznej tylko na krawędzi wewnątrznej.

dlatego że przy maksymalnym otwarciu zaczepiały by o krawędź łuku - ponoć

W pełnio sie zgadzam, okno mamy zamontowane w tradycyjny spodób i niestety otwierajac na maxa zrysowałam górna krawędź okna :evil: - teraz jedyne wyjście to skucie i "wyprostowanie" łuku od wewnątrz

Mieliśmy ten sam problem, teraz tak to wygląda

http://images27.fotosik.pl/323/e9e8d549006ffaf6m.jpg

okno otwiera się bez problemu

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie do Pablito

Możesz zdradzić jaką mają szerokość i wysokość drzwi balkonowe nad wejściem?

te które pierwotnie były z łukiem.

Bo właśnie dostałem oferte na okna i wychodzi na to że ten "malutki łuczek" to jakieś 2000 zł. więcej i chyba z niego zrezygnuje.

Przy tej zmianie nie chciałbym jednak zaburzyć proporcji i dlatego pytam.

Myślę o tym aby szerokość zostawić czyli 140 cm a wysokośc zrobić 210 cm

210x140cm :D

groomek zgadza się ja niestety zacząłem kombinować po wstawieniu gdy dłuższe skrzydło zaczęło wadzić ;/ ale skośny łuk załatwił sprawę , chciałem zrezygnować z półokrągłych ale żona stwierdziła że tak ma być i tak jest ;) i nie żałuję projektant ładnie to wymyślił

co do okien i drzwi balkonowych parter i piętro (bez dachu) okna Arrows na niemieckich profilach, pięciokomorowe, szyby antywłamaniowe (klejonka) klamki z kluczem, wszystkie uchylno rozwierne plus na balkonach blokada kąta rozwarcia wyniosło mnie prawie 24 tys.

Pablitoo dzięki za odpowiedź myślałem o wstawieniu w łazience świetlików ale wówczas musiałbym kombinować z wyłazami, skorzystam z Twojego pomysłu :wink:

co do okna na wejsciem - obsadzenie go po wew stronie niczemu nie przeszkadza, fachowa ekipa szybko do dostrzeze, moi byli niby fachowcy na 5 z plusem ale tez sie tego nie dopatrzyl. Na szczescie tata szybko interweniowal i obylo sie bez wyciagania:) kieeeedys o tym pisalam, to dosyc wazna przestroga:)

ja dodam jeszcze jedno - uwazajcie na balkony i na ich izolacje, nam sie balkony odbijaja czkawka. Mam nadzieje ze po kolejnym fachowcu w koncu bedzie spokoj i woda nie bedzie ciec do srodka zalewajac wykusze. Montaz barierek okazal sie dla nas zabojstwem i przygoda z kapiaca woda z zerandoli - masakra!! Dopilnujcie fachowcow, zebyscie byli madrymi Polakami po mojej szkodzie :)

jeszcze pytanie w jaki sposób ocieplaliście strop pokoju znajdującego się nad pracownią na parterze ? część jest narażona cały czas na zimno - podłoga nie przemarza nie poci się ? czy też dawaliście od spodu jeszcze styropian ?

Dawaliście - dodatkowo 15cm styro od spodu - w najtęższe mrozy nic nie przemarzało zeszłej zimy ...

Pytanie do Pablito

Bo właśnie dostałem oferte na okna i wychodzi na to że ten "malutki łuczek" to jakieś 2000 zł. więcej i chyba z niego zrezygnuje.

Wielkie dzieki za podp.

A więc musze podkuć łukowe nadproże tylko o 10 cm i mam takie samo okienko jak ty

Wielkie dzieki za podp.

A więc musze podkuć łukowe nadproże tylko o 10 cm i mam takie samo okienko jak ty

Mimo wszystko zastanów się jeszcze czy jednak nie zostawić oryginalnego okna - dodaje bardzo uroku domowi - mnie sie bardzo podoba i chciałem takowe zamontować - ale niestety miejscowy plan zagospodarowania przestrzeni zabronił mi wykonanie takiego okna łukowego ...

:cry:

(...)

Pablitoo dzięki za odpowiedź myślałem o wstawieniu w łazience świetlików ale wówczas musiałbym kombinować z wyłazami, skorzystam z Twojego pomysłu :wink:

Odnośnie komina dymowego kominka - wyjście wyłazem na dach jest bardzo komfortowe i bezproblemowe - natomiast wyjście do drugiego komina / wentylacyjnego i spalinowego kotła / przez okno łazienki / niestety zbyt wygodne nie jest - ale wykonalne :lol: - nie chciałem szpecić połaci stopniami i ławami kominiarskimi - dlatego tak to rozwiązałem ...

Zresztą - u mnie komin spalinowy od kotła gazowego jest praktycznie bezobsługowy - tak samo kanały wentylacyjne komina - takoż w moim przypadku rewizja do tego komina jest praktycznie niepotrzebna - co innego jak kto bedzie używał kocioł na paliwo stałe - wówczas dostęp do kanału spalinowego musi być wygodny i bezproblemowy - bo będzie się z tego często korzystać .

ja dodam jeszcze jedno - uwazajcie na balkony i na ich izolacje, nam sie balkony odbijaja czkawka. Mam nadzieje ze po kolejnym fachowcu w koncu bedzie spokoj i woda nie bedzie ciec do srodka zalewajac wykusze. Montaz barierek okazal sie dla nas zabojstwem i przygoda z kapiaca woda z zerandoli - masakra!! Dopilnujcie fachowcow, zebyscie byli madrymi Polakami po mojej szkodzie :)

:D - to jest właśnie przyjemność posiadania wykuszów - aby wszystko przez lata było szczelne i ciepłe trzeba bardzo dokładnie wykonać ocieplenie i przede wszystkim izolację przeciwwilgociową balkoników nad wykuszami - a to jest wyzwanie :lol: - u nas - ja wszystko sam robiłem - niestety nie potrafiłem zufać wykonawcom ...

Na razie - dwa lata - wszystko sprawuje się znakomicie :D

Pytanie do Pablito

Wielkie dzieki za podp.

Jeśli to łukowe nadproże masz dobrze za zbrojone to może okazać się, że nie będzie tak łatwo to zrobić. Nie jestem expertem, ale jeśli będziesz musiał usunąć część prętów obecnego zbrojenia to obawiam się, że niezbędne będzie wycięcie wszystkiego i zbrojenie nowej belki nad oknem.

My mieliśmy ten problem na dole, przy drzwiach wewnętrznych. Trzeba było podkuć otwory na drzwi o 8 cm i niestety wycinaliśmy wszystkie belki i zbroiliśmy od nowa :-?

no to tym razem ja z zapytaniem...

czym macie wylozone murki przy schodach wejsciowych?? ze zdjec widze ze chyba tynkiem elewacyjnym?? a jak to jest z "blatem" murka?? czy nie gromadzi sie tam brud, jest to przeciez powierzchnia chropowata. myslelismy zeby je wylozyc jakims kamieniem, ale boje sie zapytac kamieniarza o cene;)

Dziekuje za pomoc.

Witam

Jestem w trackie zamawiania materiału na dach. Mam pytanko, jakie okna montowaliście w swoich orionkach ( firma i wymiary). Mam na tą chwile w projekcie 78x140 i zastanawiam sie czy nie są za duże.

Jeszcze jedno to jakiej wysokości macie okno w kuchni??

Z góry dziekuję za wskazówki

My też na murkach mamy tynk, akrylowy. Jak się pobrudzi to zrobię to samo co pablitoo :D Może nie będę musiała często czyścić, bo tynk mam ciemniejszy, a jak oblezie od tego czyszczenia to sobie tam wtedy popróbuję z jakimś kamieniem, lub płytką w zależności od tego, co sobie na schody ubzduram :wink:

aha jeszcze chciałbym uświadomić budujących oriona zwłaszcza adoptujących że łuk powoduje że należy całe drzwi cofnąć maksymalnie do środka, czyli że nie tak jak w przypadku okien montować na krawedzi zewnętrznej tylko na krawędzi wewnątrznej.

dlatego że przy maksymalnym otwarciu zaczepiały by o krawędź łuku - ponoć

Niestety nie ponoc, ale tak jest w rzeczywistości. Nie pomyslalem o tym na etapie projektu, na szczescie rzadko korzystam z tych drzwi, ale małe odbicia na łuku są :)

czym macie wylozone murki przy schodach wejsciowych?? ze zdjec widze ze chyba tynkiem elewacyjnym?? a jak to jest z "blatem" murka?? czy nie gromadzi sie tam brud, jest to przeciez powierzchnia chropowata. myslelismy zeby je wylozyc jakims kamieniem, ale boje sie zapytac kamieniarza o cene;)

Dziekuje za pomoc.

U mnie boki z marmolitu, a góra płytka. Zdjecie znajdziesz w albumie.

Dziekuje za pomoc.

Ja odpowiem co planuje bo jeszcze nie mam

góra będzie wykończona tym samym co parapety na zewnątrz czyli płytkami

ale oczywiście ostateczną decyzję jak zwykle podejmiemy w ostatniej chwili...