Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja za okna z Oknoplastu zapłaciłam 20.060. Z tym, że zlikwidowałam wykusz w salonie i mam tam okno balkonowe (takie jak w pokoju). Okna ze szprosami i na dole z chowanymi okuciami.

Generalnie tych zawiasów nie polecam - okucia są wtedy umieszczone w górnej części okna i jak otwieram okno to mam wrażenie że zaraz na mnie spadnie. Zaczynam się do tego przyzwyczajać ale na początku było to okropne uczucie - piszę o tym, bo widziałam że ktoś pisał że ma w ofercie takie okucia. Przed zakupem sprawdźcie sobie u kogoś jak to funkcjonuje, bo ja nie sprawdzałam tylko w ciemno wzięłam (wydawało mi się to super sprawą).

A tak poza tym mam już wylewki zrobione - domek w środku zaczyna wyglądać przecudnie :)

Ja za okna z Oknoplastu zapłaciłam 20.060. Z tym, że zlikwidowałam wykusz w salonie i mam tam okno balkonowe (takie jak w pokoju). Okna ze szprosami i na dole z chowanymi okuciami.

Generalnie tych zawiasów nie polecam - okucia są wtedy umieszczone w górnej części okna i jak otwieram okno to mam wrażenie że zaraz na mnie spadnie. Zaczynam się do tego przyzwyczajać ale na początku było to okropne uczucie - piszę o tym, bo widziałam że ktoś pisał że ma w ofercie takie okucia. Przed zakupem sprawdźcie sobie u kogoś jak to funkcjonuje, bo ja nie sprawdzałam tylko w ciemno wzięłam (wydawało mi się to super sprawą).

A tak poza tym mam już wylewki zrobione - domek w środku zaczyna wyglądać przecudnie :)

MAM PYTANIE TA CENA TO Z ROLETAMI CZY BEZ

Cena którą podałam jest za same okna, bez rolet - mnie się po prostu rolety nie podobają, a wydaje mi się, że jako zabezpieczenie przed kradzieżą też średnie (ale to tylko moje zdanie).

Mam częściowo w profilu platinium - jest naprawdę piękny. Np w łazience nie mam na tym profilu bo nie można wtedy zastosować nawiewników a takowe chciałam mieć, więc mam tam profil Orion :) :)

Cena którą podałam jest za same okna, bez rolet - mnie się po prostu rolety nie podobają, a wydaje mi się, że jako zabezpieczenie przed kradzieżą też średnie (ale to tylko moje zdanie).

Mam częściowo w profilu platinium - jest naprawdę piękny. Np w łazience nie mam na tym profilu bo nie można wtedy zastosować nawiewników a takowe chciałam mieć, więc mam tam profil Orion :) :)

Rolety bez atestu są tylko wizualnym zabezpieczeniem przed włamaniem i kradzieżą - ale za to są znakomitym zabezpieczeniem przed bezpośrednim słońcem ...

Ale u nas w tym celu będą okiennice :D

Dzien dobry,

Mam do panstwa pytanie. Planujemy zaczac budowe Oriona na wiosne i zastanawiamy sie czy warto kupowac materialy juz teraz, czy moze poczekac nie wiem do grudnia, lub na wiosne?

Pozdrawiam wszystkich Orionkowiczow,

Ula

Witajcie Ulo i Mirku,

No więc podobne dylematy miałem i ja zeszłego roku....trochę jednak przeczekałem i kupiłem pustaki POROTHERM 44 najtaniej w kwietniu tego roku. Co prawda cena nie była aż bardzo porażająca w porównaniu z tą z zimy, ale 50gr na pustaki kiedy na Oriona trzeba ich ho ho ho kumuluje pewien widoczny zysk :D

Od kwietnia są sobie na składzie budowlanym zapłacone i oczekują na transport, a że z pozwolenia pewnie w tym roku nici bo już załatwianie trwa 4miesiąc i tracę powoli nadzieję, na rychłe zakończenie to pewnie tam przezimują...a w przyszłym roku mam nadzieję będą już pięknie stały tworząc bryłę Orionka z podwójnym garażem i jeszcze troszkę tym garażem poszerzonym:)...

Do końca roku muszę mieć jednak pozwolenie bo jak się dowiedziałem muszę go otrzymać w roku tym w którym kupiłem materiały na budowę co by zwrot różnicy podatku otrzymać (też troszkę tego będzie).

Jeśli pozwolenie dostanę w 2010r. np.w styczniu to nici ze zwrotu...pustaki są już kupione w tymże roku.

....ale że do stycznia jeszcze ho ho ho to myślę że spokojnie się uda (wczoraj otrzymałem najdurniejsze pismo na które czekałem 3mies -> pismo o wyłączniu działki z terenów potencjalnie rolniczych). Chodziło o to, że jeśli działka należy do I, II lub III klasy ziemi to trzeba na piśmie otrzymać potwierdzenie że szanowne starostwo się zgadza aby tak dobra klasa ziemi już nigdy nic nie "urodziła".....kpiny:)!!!!

Dziekuje ci Sajmonie za odpowiedz. My tez dlugo czekamy na pozwolenia, nasza polska biurokracja czasmi przechodzi sama siebie.

Budowe mielismy zaczac rowniez w tym roku ale ze wzgledu na to jak te papiery sie przeciagaja przelozylismy ja na nastepny rok. Wahamy sie jeszcze czy fundamentow nie wylac teraz a reszty pociagnac na wiosne, ale zobaczymy.

A mozesz napisac ile ok kosztowaly cie materialy na Oriona?

Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam

Ula

Dziekuje ci Sajmonie za odpowiedz. My tez dlugo czekamy na pozwolenia, nasza polska biurokracja czasmi przechodzi sama siebie.

Budowe mielismy zaczac rowniez w tym roku ale ze wzgledu na to jak te papiery sie przeciagaja przelozylismy ja na nastepny rok. Wahamy sie jeszcze czy fundamentow nie wylac teraz a reszty pociagnac na wiosne, ale zobaczymy.

Ula

Ula

W łazienkach i kuchniach nie powinno montować się nawiewników. Nawiew powietrza jest sztucznie pobudzany przez kratkę wentylacyjną i dodatkowo zakłócają pracę nawiewników w innych pokojach.

Upss :oops: toż ja nic na ten temat nie słyszałam i teraz to już musztarda po obiedzie, bo taki nawiewnik mam - mogę go najwyżej gumą do żucia uszczelnić :) Pewnie to nie pierwszy i nie ostatni błąd o którym nie miałam pojęcia

W łazienkach i kuchniach nie powinno montować się nawiewników. Nawiew powietrza jest sztucznie pobudzany przez kratkę wentylacyjną i dodatkowo zakłócają pracę nawiewników w innych pokojach.

Tylko, że łazienka na dole nie ma komina wentylacyjnego, więc jest to jakiś sposób na wymianę powietrza w tym pomieszczeniu. Też mam takie coś.

Tylko, że łazienka na dole nie ma komina wentylacyjnego, więc jest to jakiś sposób na wymianę powietrza w tym pomieszczeniu. Też mam takie coś.

Niestety temat wentylacji projektanci Oriona potraktowali po macoszemu ...

/ ja wykonałem dodatkowy kanał wentylacyjny do łazienki na parterze - takoż u nas kanał wentylacyjny w łazience jest / .

Upss :oops: toż ja nic na ten temat nie słyszałam i teraz to już musztarda po obiedzie, bo taki nawiewnik mam - mogę go najwyżej gumą do żucia uszczelnić :) Pewnie to nie pierwszy i nie ostatni błąd o którym nie miałam pojęcia

Dino74 ma rację - przy wentylacji grawitacyjnej cyrkulacja powietrza w budynku powinna wyglądać następująco : przez nawiewniki , mikrowentylację okien i drzwi oraz rozszczelnienia okien i drzwi balkonowych/tarasowych w pomieszczeniach czystych / salonach , pokojach , sypialniach etc ... / do budynku dostarczane jest powietrze które następnie owiewając wszystkie te pomieszczenia / nawet gdy zamknięte są drzwi - przez szparę pomiędzy drzwiami a podłogą / wydostaje się przez kanały wentylacyjne w pomieszczeniach brudnych tj łazienkach , kotłowniach , kuchni , pralni etc ... . Tam bowiem powinny się właśnie znajdować kanały wywiewne wentylacji które usuną zużyte i wilgotne powietrze z wnętrza budynku .

Jeżeli zamontuje się nawiew w tych pomieszczeniach zakłóci się naturalną cyrkulację i powietrze w takiej na przykład łazience będzie zasysane przez nawiewnik i usuwane przez kanał wentylacji nie powodując przewiewania wszystkich pomieszczeń i usuwania powietrza z wnętrza budynku .

Oczywiście jak kto ma taki nawiewnik w pomieszczeniach brudnych z kanałami wentylacyjnymi może go po prostu zamknąć ... - i nie ma wówczas problemu .

A problemy takie to zazwyczaj zaczynają się zimą podczas większych mrozów gdy różnica temperatur w budynku i na zewnątrz jest duża ...

Ale z drugiej strony nie ma co demonizować - w budynkach z wentylacją grawitacyjną z reguły występuje w takich warunkach deficyt powietrza wewnątrz budynku więc dodatkowy nawiewnik wiele nie pogorszy / jak nie poprawi / :D .