Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moi rodzice też mieli problem z wentylacją w łazience. Stary dom na wsi przeszedł generalny remont i jeden z pokoi został poświęcony na przedpokój i łazienkę. Łazienka z oknem, ale nie było w niej pionu wentylacyjnego, więc tata oszpecił elewację ale poradził sobie. Dziura na wylot w rurę wetknięty trójnik, i od góry wcisnął jeszcze kawałek rury z daszkiem. W łazience kratka wentylacyjna zatyka dziurę :wink:

Na początku był tam wiatraczek elektryczny podłączony to włącznika światła. Niestety nie zdał egzaminu. Wilgoć :-?

W łazienkach i kuchniach nie powinno montować się nawiewników. Nawiew powietrza jest sztucznie pobudzany przez kratkę wentylacyjną i dodatkowo zakłócają pracę nawiewników w innych pokojach.

Tylko, że łazienka na dole nie ma komina wentylacyjnego, więc jest to jakiś sposób na wymianę powietrza w tym pomieszczeniu. Też mam takie coś.

Dokładnie wentylacja została poprostu przez projektantów totalnie zaniedbana. Dlatego u mnie w łazience na dole wentylacje wyprowadziłem poprzez kominek. Natomiast górne pokoje oprócz sypialni mają swoje kratki w wyniku rozbudowy komina.

W łazienkach i kuchniach nie powinno montować się nawiewników. Nawiew powietrza jest sztucznie pobudzany przez kratkę wentylacyjną i dodatkowo zakłócają pracę nawiewników w innych pokojach.

Tylko, że łazienka na dole nie ma komina wentylacyjnego, więc jest to jakiś sposób na wymianę powietrza w tym pomieszczeniu. Też mam takie coś.

Dokładnie wentylacja została poprostu przez projektantów totalnie zaniedbana. Dlatego u mnie w łazience na dole wentylacje wyprowadziłem poprzez kominek. Natomiast górne pokoje oprócz sypialni mają swoje kratki w wyniku rozbudowy komina.

Tak jest u nas :

http://images43.fotosik.pl/197/d71a9abecbead659med.jpg

Dziekuje ci Sajmonie za odpowiedz. My tez dlugo czekamy na pozwolenia, nasza polska biurokracja czasmi przechodzi sama siebie.

Budowe mielismy zaczac rowniez w tym roku ale ze wzgledu na to jak te papiery sie przeciagaja przelozylismy ja na nastepny rok. Wahamy sie jeszcze czy fundamentow nie wylac teraz a reszty pociagnac na wiosne, ale zobaczymy.

A mozesz napisac ile ok kosztowaly cie materialy na Oriona?

Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam

Ula

Witajcie,

No więc tak. Nie wiem czy Wy zmieniacie coś w projekcie a od tego oczywiście liczba pustaków znacznie zależy. Np. powiększyłem (poszerzyłem) garaż. Na poddaszu dodatkowy korytarz między łazienką a sypialnią. W salonie całkowicie otworzyłem salon na kuchnię i jedynie kawałeczek ściany będzie w miejscu gdzie schody, ale tylko taki na szerokość schodów...ogólnie troszke zmian było.

Kiedy już uporałem się z nimi na papierze (czytaj w projekcie) to oddałem cały plan do wyliczenia materiałów do PSB. Tak Pan inżynier wyliczył mi dokładną ilość całych pustaków Porotherm 44, połówek, działowych itp itd etc...

Zakupiłem tylko wszystkie zewnętrzne ponieważ ich cena najbardziej jest ruchoma i jeśli to dla Was istotne to tylko ich ilość lub cenę mogę podać...oczywiście ilość pozostałych również :D

...miło że ktoś zaczyna budowę jak ja więc będziemy mogli na bieżąco sobie doradzać i odradzać różne rozwiązania:)...oczywiście mam nadzieję że Ci już bardzo doświadczeni jak np Pablitoo również pomogę jeśli padnie pytanie i odpowiedź będzie pilnie potrzebna...

POZDRAWIAM!!!

Witam

Chciałbym radośnie - jak co roku - a więc już tradycyjnie - poinformować Was o rozpoczęciu w dniu dzisiejszym kolejnego już z rzędu / trzeciego / sezonu kominkowego :D

http://img19.imageshack.us/img19/7149/pict8520.jpg

/ - taki mały off topic prosto z salonu naszego Oriona

, no i musiałem spróbować mojego jaworu do palenia w kominku :lol: /

Ani się obejrzysz jak będziesz siadać wieczorami przy buzującym kominku , a za oknami będzie szaleć mróz i śnieżna zawierucha :D

Jawor jako drewno do kominka - nie mam zastrzeżeń - pali się bardzo spokojnie , nie gwałtownie , daje mało dymu / ale to kwestia dobrego wysuszenia / , jest kaloryczny na parterze mam już ca 23 stopnie :lol: - porównując do tożsamych ćwiartek buka spala się, porównywalnie ...

Dotychczas paliłem wieloma gatunkami drzew liściastych - bezwzględnie grab jest najtwardszy i najbardziej kaloryczny , nic nie przebije ćwiartki grabu w palenisku , jego aromatu , potem preferuję dąb , buk , mam bardzo dobre wrażenia z palenia brzozą i olchą .

No i teraz testuję klon - jak na razie - super :D

Witam po przerwie, niestety, jak się później okazało, bardziej chorobowej niż wakacyjnej :( , ale nie ma co narzekać, bo trochę jednak odpoczęłam.

Pablitoo, jak miło, że załapałam się na inaugurację sezonu kominkowego :wink: :lol: Powiem Ci, że wcześniej nigdy nie brałam pod uwagę opcji otwartego kominka w domu (zupełnie nie wiem dlaczego?) a teraz patrząc na Twój kominek, sama nie wiem, czy na taki otwarty się nie skuszę. Atmosfera i ciepełko musi być niesamowite przy takim palenisku. Ach szczęściarz jesteś, taki fajny domek, kominek :wink: :lol: … żyć nie umierać :D Też tak będę miała za jakiś czas 8)

Mam do Was kochani Oriończycy pytanie. Przez ten czas jak mnie nie było na forum, to oczywiście załatwiałam ekipy, papiery i dzwoniłam za materiałami do budowy domu. Wtedy właśnie pojawiła się sprawa z czego budować? Wcześniej byłam pewna, że z Porothermu, ale jak zaczęłam drążyć temat i wysłuchiwać opinii różnych fachowców, to zgłupiałam kompletnie. Jedni, że Ytong, drudzy, że Solbet, trzeci, że Max, Porotherm, ale 30 a nie 25 i wiele, wiele innych opinii. Proszę doradźcie coś, bo mętlik mam kompletny.

Kasiu/Tomku ja wiem, że odpowiedz nie jest prosta :wink: , ale każda opinia Oriończyków jest dla mnie cenna. U mnie Ytong, od kiedy przeczytałam ulotkę reklamową 8) , był/jest na drugim miejscu zaraz po porothermie. Z tego co się dowiedziałam, to same bloczki Ytong są droższe, ale za to zaprawy podobno mniej idzie i nie trzeba ocieplać styropianem. Z drugiej strony dużo osób twierdzi, że nasi Polscy fachowcy zupełnie sobie nie radzą z pracą w Ytongu i ponoć budują tak jak z pustaka np. nie oszczędzają na zaprawie itp. Słyszałam też, że ściany są na tyle miękkie, że siadają pod ciężarem dachu i przy suficie robią się pęknięcia :( – to mi powiedział jeden z wykonawców, który wybudował kilka domów z Ytonga i twierdzi, że dla niego to super, bo miękki, łatwy do cięcia, ale, że we wszystkich domach był ten problem z ciężarem dachu i pracą ścian. Mnie skusiło w Ytongu to, że można w tak krótkim czasie wybudować dom, ale czy to faktycznie tak jest? Wy w jakim czasie wybudujecie, jest faktycznie szybciej niż z innego materiału? (tak przynajmniej piszą w ulotkach reklamowych, że dom w miesiąc :o )

Z tego co się dowiedziałam, to same bloczki Ytong są droższe, ale za to zaprawy podobno mniej idzie i nie trzeba ocieplać styropianem.(...)

Hmmm - zawsze mnie zastanawiały takie twierdzenia - ja jestem tradycjonalistą i dla mnie tylko ocieplenie daje gwarancję ciepłej ściany , natomiast Ytong , Porotherm nie wymagający ocieplenia - no cóż - jakoś tego nie widzę ... - ale ja sie nie znam - zaznaczam :D

Poniżej termowizyjne foty ścian domu mojego kolegi zbudowane z Ytonga bez ocieplenia / myslę że się nie obrazi - czasami do nas zagląda / - widać miejsca łaczenia bloczków - miejsca o wyzszej temperaturze niż bloczek i widoczny wieniec - mostki cieplne ... - jakoś taka konstrukcja ściany nie daje mi gwarancji tego że bedzie ciepła ...

http://images50.fotosik.pl/199/c9d9e6a9bcc4a25a.jpg

http://images38.fotosik.pl/195/dac284fae15a938e.jpg

...no bo pamietajcie ze sa momenty, stropy przede wszystkim, gdzie pracy niezaleznie od rodzaju materialy nie da sie przyspieszyc. ...

Aga.S., takich rzeczy, to się w ulotkach reklamowych nie pisze :wink: :lol: a ta informacja o miesiącu, to z ulotki. A z porothermu 25, czy 30 budowaliście?

Wiem, że Sajmon będzie budował z 44 Porotherm, ale z tego, co się dowiadywałam, to do 44 nie trzeba ocieplenia, tak jak do Ytonga, ale trzeba szersze fundamenty. Sajmon, jak to się zmienia? To musi zrobić projektant? Są dodatkowe koszty zmiany fundamentów i czy warto?

Pablitoo, no właśnie ja zdaję sobie sprawę z tego, że część informacji, to tylko chwyty reklamowe a nie fakty. Spotkałam się też z opinia, że Porotherm, to także sprawa mody a nie, że jest znaznie lepszy niż np. Max którego bodajże Ty budowałeś. Co do ocieplenia styropianem, to z tego co wiem, to Ytong bez styropianu, ale Porotherm już ze styropianem musi być, wyjątkiem jest tylko Porotherm 44, ten bez styropianu.

...no bo pamietajcie ze sa momenty, stropy przede wszystkim, gdzie pracy niezaleznie od rodzaju materialy nie da sie przyspieszyc. ...

Aga.S., takich rzeczy, to się w ulotkach reklamowych nie pisze :wink: :lol: a ta informacja o miesiącu, to z ulotki. A z porothermu 25, czy 30 budowaliście?

Wiem, że Sajmon będzie budował z 44 Porotherm, ale z tego, co się dowiadywałam, to do 44 nie trzeba ocieplenia, tak jak do Ytonga, ale trzeba szersze fundamenty. Sajmon, jak to się zmienia? To musi zrobić projektant? Są dodatkowe koszty zmiany fundamentów i czy warto?

Pablitoo, no właśnie ja zdaję sobie sprawę z tego, że część informacji, to tylko chwyty reklamowe a nie fakty. Spotkałam się też z opinia, że Porotherm, to także sprawa mody a nie, że jest znaznie lepszy niż np. Max którego bodajże Ty budowałeś. Co do ocieplenia styropianem, to z tego co wiem, to Ytong bez styropianu, ale Porotherm już ze styropianem musi być, wyjątkiem jest tylko Porotherm 44, ten bez styropianu.

Witaj,

Nie widzę konieczności żadnych zmian w fundamentach! Już na wstępie wiem że będą one miały szerokość 40cm, więc pod materiał Porotherm 44 jak ulał!!

Co do ocieplenia to rzeczywiście dane o przepuszczalności itp wskazują że Porotherm 44 nie ma konieczności już ocieplać. Poszukam strony, na której były dane co do tej kwestii dla bardzo wielu materiałów. Ja również wychodzę z założenia, że nie warto przesadzać, ale nie ukrywam, że chcę się o tym przekonać doświadczalnie...czyli po prostu użytkując już takowy domek. Napewno materiał poniżej szerokości 44 trzeba i należy ocieplać, bo już suche dane na to wskazują!!

Znajomy wybudował z Porothermu 44 domek i kategorycznie określił się, że ocieplał domku nie będzie. Jest bardzo zadowolony i pozostawi domek tylko ładnie otynkowany bez ocieplenia...

Oczywiście należy pamiętać o zaprawie termicznej...

Nie widzę konieczności żadnych zmian w fundamentach! Już na wstępie wiem że będą one miały szerokość 40cm, więc pod materiał Porotherm 44 jak ulał!!

...

Ja się zupełnie nie znam, ale tak mi powiedział jeden z fachowców i gość ze składu budowlanego, że trzeba zmienić fundamenty na mocniejsze.