Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

...no bo pamietajcie ze sa momenty, stropy przede wszystkim, gdzie pracy niezaleznie od rodzaju materialy nie da sie przyspieszyc. ...

Aga.S., takich rzeczy, to się w ulotkach reklamowych nie pisze :wink: :lol: a ta informacja o miesiącu, to z ulotki. A z porothermu 25, czy 30 budowaliście?

Wiem, że Sajmon będzie budował z 44 Porotherm, ale z tego, co się dowiadywałam, to do 44 nie trzeba ocieplenia, tak jak do Ytonga, ale trzeba szersze fundamenty. Sajmon, jak to się zmienia? To musi zrobić projektant? Są dodatkowe koszty zmiany fundamentów i czy warto?

Pablitoo, no właśnie ja zdaję sobie sprawę z tego, że część informacji, to tylko chwyty reklamowe a nie fakty. Spotkałam się też z opinia, że Porotherm, to także sprawa mody a nie, że jest znaznie lepszy niż np. Max którego bodajże Ty budowałeś. Co do ocieplenia styropianem, to z tego co wiem, to Ytong bez styropianu, ale Porotherm już ze styropianem musi być, wyjątkiem jest tylko Porotherm 44, ten bez styropianu.

Ja pobudowałem w tech ściany 2 warstwowej (styro na zewnątrz) z Porothermu 25. Tego wyboru dokonałem ze względu na dobrą cene w stosunku do jakości. Oczywiście Porotherm ma zalety ale ma też i wady. Tak samo jak i każdy inny surowiec do budowy ścian. Kwestia wyboru priorytetów.

Genralnie stoje na stanowisku, że najlepszą ale i najdroższą opcją jest ściana 3 warstwowa ze styro pomiędzy. Gdyby było mnie stać to budowałbym w tej technologii.

Nie wierz też w bajki, że nie potrzeba ocieplać tego czy tamtego.

Moim zdaniem trzeba bo nie ma idealnych materiałów oraz przede wszystkim wykonawców gyż najważniejsza jest jakość wykonania. Ściana 2 i 3 warstwowa wybacza więcej błędów niż 1 warstwowa.

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...Nie wierz też w bajki, że nie potrzeba ocieplać tego czy tamtego.

Moim zdaniem trzeba bo nie ma idealnych materiałów oraz przede wszystkim wykonawców gyż najważniejsza jest jakość wykonania. Ściana 2 i 3 warstwowa wybacza więcej błędów niż 1 warstwowa.

No fakt, niektórzy wykonawcy, to potrafią schrzanić nawet najlepszy materiał - sporo ostatnio się tego nasłuchałam i właśnie dotyczyło to tych nowocześniejszych technologii bez ocieplenia.

Bardzo dziękuję wam wszystkim za odpowiedzi :lol:

Ja pobudowałem w tech ściany 2 warstwowej (styro na zewnątrz) z Porothermu 25. Tego wyboru dokonałem ze względu na dobrą cene w stosunku do jakości. Oczywiście Porotherm ma zalety ale ma też i wady. Tak samo jak i każdy inny surowiec do budowy ścian. Kwestia wyboru priorytetów.

Dobry wybór - u nas ceramiczny MAX 30cm + 10-15cm ocieplanie styropianem .

Genralnie stoje na stanowisku, że najlepszą ale i najdroższą opcją jest ściana 3 warstwowa ze styro pomiędzy. Gdyby było mnie stać to budowałbym w tej technologii.

A nie tak do końca - technologia 3W ma jedną i poważną wadę - mianowicie bardzo dokładne wykonanie szczeliny wentylacyjnej aby wentylować styro ocieplenia pomiędzy warstwami cegieł - pamietać należy że wykraplanie wilgoci w ścianie 3W wystepuje poza warstwą ocieplenia - i dlatego ważne jest wykonanie wentylacji tej przestrzeni gdyż na ocieplenie idzie jeszcze jedna warstwa cegieł. A to jest duży problem dla wykonawców i trzeba bardzo dokładnie taką ścianę wykonać .

Problem ten nie występuje przy scianie 2W gdyż na warstwę styro nic sie już nie daje ...

Nie wierz też w bajki, że nie potrzeba ocieplać tego czy tamtego.

:D - masz podobne zdanie do mojego ...

Poniżej foty termowizyjne fragmentu naszego Oriona :D - ściana 2W - jednolity wizerunek w podczerwieni powierzchni ściany - żadnych mostków termicznych ...

/ widać ucieczkę ciepła przez otwarty nawiewnik okna połaciowego w pokoju nad garażem i w sypialni na poddaszu na drugiej focie - czerwony punkt . /

http://images42.fotosik.pl/111/bfca618ace4dd7b4med.jpg

http://images38.fotosik.pl/195/4c9e5ae1a44519dfmed.jpg

Kasiatomek, idziecie jak burza! Pięknie rośnie Wasz Orion – mała inwestorka ma rękę do polewania, :wink: :lol: a małemu inwestorowi wcale się nie dziwię, że tak do okna się garnie, bo widoki macie śliczne!

Z ta burza to przesada :D Ale sie ciesze ze juz sa piwnice bo tyle kasy co tam poszlo i nic nie widac bo zasypali, obsypali i nie widac.Ale teraz to z kazdym bloczekiem widac jak mury rosna

Kasiatomek, idziecie jak burza! Pięknie rośnie Wasz Orion – mała inwestorka ma rękę do polewania, :wink: :lol: a małemu inwestorowi wcale się nie dziwię, że tak do okna się garnie, bo widoki macie śliczne!

Z ta burza to przesada :D Ale sie ciesze ze juz sa piwnice bo tyle kasy co tam poszlo i nic nie widac bo zasypali, obsypali i nie widac.Ale teraz to z kazdym bloczekiem widac jak mury rosna

Nawet nie zauważycie a mury będą już stały bo to tylko 1 tydzień

Teraz wykonujecie najprzyjemniejszę część prac - codziennie widać będzie więcej i więcej - dom będzie rósł w oczach - ale z piwnicy później bedziecie bardziej zadowoleni :D - gratulacje Kasia - dom rośnie jak na drożdżach - podlewajcie cały czas ...

:lol: