Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to Agana jedziemy na tym samym wozku. Tez dzisiaj bylem ogladac okna i tez mam dylemat natury Fakrosko-Veluxowej. Jest chyba jeden czynnik ktory pozowli odpowiedziec nato pytanie. Fakro nie opanowalo jeszcze technologoo powlekania okien tworzywem. Mowa tu o oknach do lazienki. Velux ma specjalne okna lazienkowe powleczone bialym tworzywem, zeby zabezpieczyc je przed wilgocia, Fakro jako zabezpieczenie daje kilka warswt lakieru (co podobno nie jest najlepsza achrona).

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla mnie FAKRO. Jakość porównywalna, ale argument jaki uzyje nie musi trafiać: Dwóch studentów polskich wpadło na pomysł produkcji okien......po wielu latach polska firma stała sie liderem na rynku okien połaciowych.

Szymon strasznie tanio zapłaciłeś za przyłącza. Chyba nieżle ze mnie zdarli:

woda: 1900 + wcinka 300+ 150 podpisanie umowy

energia: koło 1000zł za umowę dla elektrowni, 1200 dla majstra za podłączenie przyłącza budowlanego

kanalizacja: 2000 zł przyłacze do kanalizacji ciśnieniowej.

Kończe już fundamenty. wszystkie roboty ziemne i fundamentowe wyniosą mnie 14000. Zmiany jakie wprowadziłem to wylałem ławe grubości 40 cm a nie 30 jak w projekcie. i dałem zewnętrznąściankę z bloczków aby podtrzymywały w przyszłości kamienny cokół. ścianka fundamentowa:bloczki 25cm-5 cm ocieplenie 12 cm bloczki na sztorc.

pozdrawiam

O tak z przylaczami mi sie udalo. Trafilem w moment kiedy byly budowane i gmina potrzebowala pieniazkow. Zawarli z mieszkancami "deal" pt. wy partycypujecie w kosztach, platne gory (czyli kwoty jak wymienilem) a my rezygnujemy z oplat przylaczniowych. Przy okazji jednej budowy powciagali nam studzienki na dzialki.

Z pradem to wogole dluga historia. Okazalo sie, ze moja dzialka lezy na styku dwoch rejonow energetycznych. Ten do ktorego faktycznie nalezalem nie mial mozliwosci (brak mocy :-? :roll: ) mnie podlaczyc a rejon z ktorym sasiadowalem nie poczuwal sie do takiej odpowiedzialnosci :evil: . Po dlugim deptaniu korytarzy w urzedach zezwolili mi podlaczyc sie do tego drugiego. I tu znowu "deal" pt. podlacz sie sam (czyli moj projekt, kabel i wykonawstwo) a my nie obciazymy cie kosztami przylaczenia.

No i tzw "psim swędem" wyszlo mnie taniej :lol:

Gaz to koszt standardowy.

Fakro. Faktycznie rozwijaja sie w tempie blyskawicznym i dorownuja jakosciowo Veluxowi , o ile juz go nie przewyzszaja. Tez wole wspierac naszych i chcialbym je kupic ale co z ta lazienka?

Witam wszystkich miłośników Oriona.

Ja też jestem b.bliski zakupu tego projrektu.Jest naprawdę Ok i dobrze pasuje do mojej działki, ale chciałbym go zobaczyć w naturze.

Czy jest ktos kto buduje oriona w promieniu 100-200km od Koszalina,lub moze mi wskazać gdzie taki dom już istnieje?

chris

wzmocniłeś fundamenty na cały cokół czy tylko przy przyporach narożnych?

Ja też poszerzyłem fundamenty ,

na razie w projekcie bo czekam jeszcze na pozwolenie. cofneli mi papiery bo podobno zmieniły się przepisy i pusta działka też wymaga numeru ewidencyjnego. a wyjazd na drogę gruntową musi być uzgodniony z naczelnikiem ruchu.(sic) Trochę wam zazdroszczę że jesteście z dala od mojego ukochanego miasta.

Tezet zrobiłem "opaskę" z bloczków wokół całego domu na zewnątrz. Czyli wyszła ścianka jak pod standartową ścianę trójwarstwową. zewnętrzna będzie podtrzymywała cokół, a może wprzyszłości przeniesie ścianę zewnętrzną np z cegły jak mi sie znudzi tynk strukturalny.

Służe zdjęciami.

Tezet ja tez buduje koło Warszawy. Błonie to przeciez jej rogatki.

Witam!

Mało udzielam sie, bo jeszcze nie budujemy, ale blisko...

Wczoraj złozylismy dokumenty o pozwolenie na budowę, wiec mam nadzieje ,ze w przeciagu 1-2 m-cy zaczniemy działać.

Działak przygotowana, wykarczowana, czeka. Mam nadzieje, że w tym roku uda się postawić stan surowy zamkniety, ale zobaczymy jak to będzie...

Nic nie zmieniamy, bedzie wszystko jak w projekcie, poza oknem w pomieszczeniu nad garazem, a to dlatego, by dosunąć sie do granicy działki z 4 do 3 m. Orion to jest to! Pozdrawiam i zazdroszczętym, którzy juz pod dach postawili... :wink:

Witam wszystkich forumowiczów!

Pragnę dołączyć do szanownego grona. :oops:

Też wybraliśmy ten projekt , a dokładnie Orion III lustrzane odbicie i jesteśmy na etapie uprawomocniania się pozwolenia na budowę :D Za niespełna dwa tygodnie ekipa robi wykopy pod fundamenty-dość głębokie bo podpiwniczamy naszego orionka pod połową. Co do innych zmian w projekcie to zmniejszyliśmy wykusz w jadalni(wąska działka) i ścianka kolankowa podwyższona o jeden pustak.

Pozdrawiam WSZYSTKICH serdecznie i do " usłyszenia"

Witam po jakimś czasie. Ja w sprawie oriona... znów....

czy ktoś realizuje go w okolicach Lublina, Zamościa, Białej Podlaskiej. woj. Lubelskie?.

Jeżeli tak proszę o kontakt bo nie wiem co robić. Chciałbym zobaczyć Oriona live zanim kupie projekt.

Jeżeli ktoś może mnie oprowadzić po swojej budowie chciałbym się umówić na odwiedziny najlepiej w niedzielne popołudnie.

Podrawiam ORIONOWICZÓW!!!

gg 1282172

[email protected]

Z powodu niedociągnięć architekta nasze oczekiwanie na pozwolenie na budowę rozciągnęło się na wieczność dla nas, bo od stycznia do 10-go maja ,ale to naprawdę z powodu braków w komplecie dokumentów. Znajomi otrzymali pozwolenie po trzech tygodniach od złożenia.

Życzę tej dugiej wersji!